Selvplukk av frukter og bær: Billig, gøy og kortreist

Selvplukk av bringebær

Bringebærplukking på Vestre Frogner gård.

Tekst & foto: Jessica Rahimi

På flere steder i og rundt Oslo kan du plukke både  frukter, bær og grønnsaker. Vi har besøkt et av stedene, men gir deg også en samlet oversikt.  

Samtidig som selvplukk er en morsom og sosial aktivitet, er det også et kortreist (og ofte billigere) alternativ til det du finner i butikken. Vi har blant annet besøkt Vestre Frogner gård, der kan du selv plukke så mye du vil til en fast kilopris.

Selvplukk i og rundt Oslo

  • Vestre Frogner Gård

  • Haneborg gård (Drøbak)

  • Bjørke gård (Hønefoss)

Psst! Har du sett videoen vi har delt om Selvplukk på TikTok?



Vestre Frogner Gård: Stort utvalg

Vestre Frogner Gård kan du nyte den fantastiske utsikten utover mens du plukker til det som kanskje blir en god porsjon syltetøy. Gården ligger på Skui i Bærum, og har hele syv kilometer med bare bringebærbusker.

I tillegg til bringebær har gården også et utvalg av kirsebær, solbær, rips, stikkelsbær, epler og plommer. Fordi selvplukk er sesongbasert varierer åpningstidene ettersom kapasiteten endrer seg. I skrivende stund er det åpent for selvplukk mandag og onsdag fra klokken 8-14. Både tidene og hva som er i sesong oppdateres fortløpende på nettsiden.

Sesongen for bringebær varer fra midten av juli til slutten av august, mens epler kan plukkes fram til oktober og kan være en gøy høstaktivitet!

Slik funker det

Ta gjerne med deg kasser og bokser å plukke i selv, men det er også mulig å kjøpe dette når du ankommer. Beholderne kan du feste rundt livet, noe som gjør det enda enklere å bære med seg mer. Samtidig får du flere ledige hender å plukke med!

Da vi besøkte gården fikk vi plukke hvor vi ville, men som oftest blir man gitt et bestemt område. Dette kommer an på hvor mye, og hva som er igjen å plukke av. Kanskje frister det også med en kopp kaffe og litt å spise på? Da er det bare å slå seg ned til den fine utsikten og lukten av natur, mens kroppen lader opp til en ny runde med plukking.

Når du så sier deg fornøyd med plukkingen blir bokser og kasser veid. Her kan du betale både med Vipps og med kort. Har du med deg egne bokser og kasser er det lurt å få dem veid før du begynner å plukke, så vekten trekkes fra, etter endt plukking.

Priser og veien hit

Prisene på selvplukk kommer i kilopris. Bringebær koster 95 kroner per kilo, solbær, rips, stikkelsbær og kirsebær får du for 80 kroner per kilo. Epler ligger på 34 kroner per kilo, mens plommer koster 39 kroner per kilo.

Vestre Frogner gård selger også egen eplesaft med 100 prosent moste epler, der du kan velge mellom 0,75 liter (50 kr) og 5 liter (250 kr).

Det er enklest å kjøre til gården, spesielt med tanke på retur hvor du kanskje har store mengder bær og frukter. Heldigvis er det er også mulig å komme seg til gården med tog eller t-bane og buss fra Oslo. Det tar omtrent én time, og det er ti minutters gange fra busstoppet Bergerstien.

📍Frogner-tandbergveien 18

Psst! I Oslomarka kan du plukke både bær og sopp helt gratis. Få tips til sistnevnte i vår artikkel om sopptur i Oslo.

Andre gårder med selvplukk

Hvis vi beveger oss lengre ut av Oslo, finner du flere gårder som tilbyr selvplukk.

Haneborg gård i Drøbak
Hos Haneborg gård kan du plukke grønnsaker som gulrøtter, beter, løk, neper og japanske neper til 22 kroner per kilo, og bønner til 44 kroner per kilo. Sylteagurk og mais kan du også plukke til 60 og 42 kroner per kilo. De har til sammen tolv ulike grønnsaker på selvplukk, der hovedsesongen er fra august til oktober.

Det er omtrent 35 minutters kjøretid fra Oslo til Gården, mens det går direktebuss fra Bjørvika til Ottarsrud bussholdeplass på 45 minutter, cirka 5 minutters gange fra busstoppet til Haneborg.

📍Osloveien 160

Bjørke gård i Hønefoss
Bjørke gård har de et stort fokus på mais, som koster 46 kroner per kilo. De har også egen gårdsbutikk hvor de selger grønnsaker og honning fra gården. I tillegg har de også solsikker som både kan plukkes selv til 30 kroner per stykk eller forhåndsbestilles. Her er det lurt å følge med på facebook-siden deres for oppdatert informasjon om selvplukk.

Fra Oslo er det 50 minutters kjøretid. Du kan også ta buss nummer 200, mot Hønefoss, fra Vika atrium til Sonerud bussholdeplass, med omtrent ti minutters gange fra Sonerud til Bjørke gård. 

📍Bjørkeveien 25

Gratis plukking av epler i Oslo

Oslo Kommune har flere epletrær rundt om i byen, hvor du gratis og lovlig kan forsyne deg! Her er noen av stedene Bymiljøetaten tipser om:

Psst! Sist gang vi besøkte Rodeløkka Kolonihage hadde noen av beboerne satt ut kurver med bær, frukt og grønnsaker som man kan forsyne seg av.