På sopptur i Oslo

Er du heldig, kan du få hele posen full av nydelig steinsopp, kantarell, piggsopp eller risker etter en tur i Oslomarka.

Tekst & foto: Kathrine Skjærum & Jeanette Susann Martinsen

Soppsesongen er fullt i gang og det er flere flotte steder i Oslo hvor du kan finne skogens gull.

Vi har en liste med seks turforslag som byr på flere aktiviteter, en god lunsj og store sjanser for sopp! Til slutt får du tipsene du trenger til en så trygg og vellykket sopptur som mulig.



Gode soppturer i Oslomarka

Skulle du være uheldig og komme hjem tomhendt, gjelder det (som med alt annet) å se ting fra et positivt perspektiv. Sesongen varer som regel langt ut i oktober! Dessuten har du fått deg en deilig tur i frisk luft, og roen i marka er det lite som kan måle seg med. God tur!

Hauktjern

Forbi Nøklevann finner du Hauktjern, en godt gjemt perle i Østmarka. Her finner du populære klatrevegger for fjellklatrere, flotte steder for telt og hengekøye, samt et fint vann for bading eller fisking.
📍Hauktjern

Grønliåsen

Denne turen er flott å gå i seg selv da du kan følge stien opp til Branntårnet på Grønliåsen. Dette utkikkstårnet er 17 meter opp i høyden og gir utsikt over Østmarka, Sørmarka, Nordmarka, indre Oslofjord og helt til Norefjell. Vi gikk turen og fant både sopp og blåbær.

Det er mange startpunkter på denne turen. Vi startet turen fra Hauketo stasjon og fulgte en godt oppmerket sti hele veien.
📍Grønliåsen branntårn

Sognsvann

Det perfekte stedet for de fleste aktiviteter! Det være seg en sopptur, sykkel-/joggetur eller en rolig gåtur i vakre omgivelser. Her kryr det av muligheter til å ta seg en velfortjent pause med matpakken innimellom sopp-plukkingen, og nyte utsikten over Oslos populære innsjø. I den nærliggende kiosken kan du kjøpe pølser, solbærtoddy og annet småtteri.

For å komme deg hit kan du ta T-bane 5 mot Sognsvann. Det er også gode parkeringsmuligheter hvis du kjører bil.
📍Sognsvann

Linderudkollen

Her finner du både flott natur ved vannet (Svartputten), og en hyggelig sportsstue som serverer boller, vafler, kaker og rundstykker i en koselig setting (husk å sjekke åpningstidene).

Ta 54-bussen mot Kjelsås for en smakebit av Lillomarka.
📍Linderudkollen Sportsstue

Langevann

Det går en fin sti rundt dette lille, koselige vannet. Her er det trolig gode vekstforhold for soppen med tanke på skogbunn og fukt. Dette vannet er like ved Linderudkollen, så om du er i nærheten bør du ta en titt.

Ta 56-bussen til Kringla og start turen rett fra bussholdeplassen ved Kringlevann.
📍Langevann

Isdammen (Årvoll)

Frister det å ta med hunden din på soppturen? Dette kan du gjøre uansett, men sjekk gjerne ut dressurområdet vest for Isdammen før eller etter plukkingen. Stedet er ett av Oslos ti friområder for hund, og dermed en topp match til å slippe din firbeinte venn løs året rundt; uavhengig av båndtvang. Ta 25-, 31- eller 33-bussen til Stig holdeplass.
📍Isdammen

Tips! Bruk satelitt-innstillingen i Google Maps-kartet for å dobbeltsjekke hvor du finner nærmeste gran-, bjørke- eller furuskog. Avhengig av hva slags sopp du er ute etter.

Husk at dette er et lite utvalg av Oslomarkas tallrike sopptur-muligheter.

Psst! Fortsett å lese for en rekke gode nybegynnertips.

Tips til soppturen

Husk at du aldri bør spise sopp du ikke er 100% sikker på hva er. Er du en mindre erfaren sopplukker, kan det derfor være lurt å ta med seg noen som har vært på sopptur før. Du kan også melde deg på tur med sertifiserte soppsakkyndige. Oslo og omland sopp- og nyttevekstforening (OOSN) arrangerer faste kurs og turer.

Ta med deg

Før du begir deg ut på «skattejakten», er det visse ting du bør ha med deg. Først og fremst en kurv, noen papir- eller tekstilposer (aldri plastposer), en kniv, en saks (til kantareller og andre småsopper), en børste (å børste bort jord med), samt en oppdatert soppbok.

Digital soppbok

Vi anbefaler sterkt at du sjekker ut den digitale soppboken fra Norges Sopp- og nyttevekstforbund. Den gir deg en flott oversikt over både trygge matsopper og farlige giftsopper. Samt flere gode tips til din første sopptur!

Gratis soppkontroll

Har du vært på sopptur på Sognsvann, Rustadsaga ved Nøklevann, eller Isdammen (Årvoll), kan du ta med deg det du har plukket til gratis soppkontroll! Sjekk hvor du finner Oslos soppkontrollører i høst i deres kalender.

Digital soppkontroll

Er du ute på spontan sopptur eller bare litt usikker? Last ned Digital soppkontroll-appen; en fantastisk oppfinnelse, og ikke minst et nødvendig hjelpemiddel for enhver soppentusiast. I appen kan du ta bilder av soppen fra ulike sider med én gang du har funnet den. Bildene sender du så videre til eksperter som på få minutter forteller deg hvilken type sopp det er. Bedre kan det ikke bli!

Ett lite tips til, er å holde de ulike artene unna hverandre i kurven eller i de respektive papirposene. I tilfelle du finner ut at én er giftig, kan du nemlig risikere å ha «smittet» resten av soppen.

Rensing

Vel hjemme bør man alltid se gjennom og gjøre en finrens av soppen. Legg ut avispapir på kjøkkenbordet og hell ut soppen. På denne måten kan uønskede krabater kravle av.

Deretter er det lurt å gå gjennom hver sopp og være sikker på at den er trygg, og at man ikke har plukket med seg forvekslingsarter. Del deretter soppene opp i mindre biter, da ser man om de er markspiste eller ikke.

Etterbehandling

Soppen kan du både tørke, koke, steke og fryse ned dersom du ikke skal bruke den i løpet av de neste dagene. Her har nyttevekstforeningen gode tips og fremgangsmåte.