Kolonihagene i Oslo

Tekst & foto: Maren Mjelstad og Taran Hofvind

Vi har besøkt områdene med de små søte husene omringet av vakre hager, som man finner mange av i hovedstaden.

Du har kanskje lagt merke til noen små oaser hvor man så vidt ser små hustak, i noen av Oslos bydeler. De frodige hagene med små hus kalles kolonihager, og kom til Oslo på 1900-tallet. Områdene med de små hageflekkene var populære for småbarnsfamilier som kunne dyrke grønnsaker midt i byen. Etter hvert ble det lov å bygge små overnattingshytter. 

I dag finnes det ni kolonihager i hovedstaden. De tre eldste er Hjemmets kolonihage på Sagene/Bjølsen, Rodeløkka kolonihage på Carl Berner og Etterstad kolonihager på Vålerenga. På Solvang høyt over byen ligger Solvangavdelingene fra 1 til 5, og litt nedenfor, på den andre siden av Ringveien, ligger Sogn Hagekoloni.

Vi har besøkt Hjemmets kolonihage, Solvang avd. 4 og Rodeløkka. 



Rodeløkka 

Midt mellom blokker finner vi den eldste kolonihagen i Oslo, som ble opprettet i 1907. I den lille helningen ligger husene tett i tett, nesten helt bortgjemt av frodiger hager. Trær så fulle av epler, plommer og pærer at greinene henger ut i den lille gangveien. 

Her kan man lett glemme at man befinner seg rett ved ring to. Bilstøyen er byttet ut med humler som summer blant alle blomstene. De er totalt uinteressert i oss mennesker som nysgjerrig titter mens de flyr fram og tilbake. 

På kolonihagens lille høyde finner man Toppen kafé. Den har åpent søndager klokken 13-15, unntatt 23.08, da er åpningstiden 12-14.

Åpningstider til kolonihagen er kl. 8-21. 

Nærmeste kollektivstopp er Rosenhoff og Københavngata.

📍 Rosenhoffgata 20

Solvang avd. 4

Mellom ring 3 og Sognsvann finner vi hele fire kolonihager. Den øverste heter Solvang avdeling 4, med avdeling 3 rett nedenfor. 

Her har man en helt utrolig utsikt over Oslo, og man får følelsen av at man står på et grønt platå. Metallgjerder er byttet ut med hekker og hvitt stakittgjerde, og det er mer åpen gressplen sammenlignet med Rodeløkka. I hagene er det god plass til å fylle opp med blomster og spiselige ting, men også her ser man epletrær i nesten hver hage.

Cafe Utsikten ligger øverst feltet, på en liten høyde ovenfor en liten lekeplass. Den har dessverre stengt i sommer, men Felleshuset rett ved har søndagskafe på finværsdager. Men her er det også mange benker med bord som alle kan bruke. Så gjerne ta med litt kaffe og mat, og kos deg!

Nærmeste kollektivstopp er Nordbergveien 

📍 Nordbergveien 105

Hjemmets kolonihage

“Vegg-i-vegg” med Bjølsenparken ligger finner vi den tredje kolonihagen vi har besøkt. Det var Ole Sundø, direktør for ukebladet Hjemmet, som tok initiativet til opprettelsen av hagen i 1912. Derav navnet Hjemmets kolonihager

Men det er ikke det eneste som folk gjerne har kjennskap til. For i denne kolonihagen ligger et kjært barndomsminne for mange, nemlig det lille røde huset i Portveien 2. Mange husker kanskje serien som gikk på barne-TV på 80- og 90-tallet. 

Her finnes det også en kafe kalt Lille Café som vi har besøkt tidligere. I sommersesongen er den åpen på søndager klokken 12-15. Om du vil ha litt lek finnes det også et bordtennisbord her.

Åpningstider for kolonihagen er klokken 8- 21 (1/5 – 30/9).

Kollektivstopp: Voldsløkka

📍 Hjemmets kolonihager 23

Venteliste og pris

Funfact! Visste du at for å kjøpe et av husene i kolonihagene, er det ca. 10 års venteliste. 

Det koster også 300 kroner i året for å stå på listen. Fra høsten 2018 var det rundt 5.000 som sto på venteliste. Men disse står da på ventelista til alle ni kolonihagene. Gjennomsnittsprisen for å kjøpe en parsell (hagetomt) var i 2016 på 150 000kr. Høyeste salgspris var 342.000kr, mens laveste var 30.400kr.

Så om du orker å stå på venteliste en stund, kan man få et herlig lite sommersted for en grei penge (kan kun kjøpes av folkeregistrerte i Oslo).