Waaberi: Smakfull og billig somalisk på Grønland

Neste gang du befinner deg på Grønland bør du ta turen innom den somaliske restauranten Waaberi!

Tekst & foto: Nora Sæter

Undertegnede har gått forbi Waaberi i over et år, og på grunn av den noe anonyme glassfasaden kan man nærmest ikke ense at det ligger en restaurant her. Det er i hvert fall lite lite som tyder på at det her skjuler seg en somalisk smaksbombe av et spisested. 

Hos denne Grønlands-restauranten får du både kjente og ukjente somaliske retter, til frokost, lunsj eller middag, og til en veldig rimelig penge. En gyllen mulighet til å prøve noe nytt eller bare bli skikkelig god og mett! 



Bakoverlent, store porsjoner og nye smaker

Waaberi, som betyr soloppgang eller morgenbønn, ligger på Helga Helgesens plass der hvor Grønlandsleiret og Platous gate møtes. Lokalene på er store og rommer mange, og det første som møter en når man kommer inn er en kantine-lignende disk full av ferdiglaget mat. 

Det er ikke interiør i toppklasse man spiser rundt, men stedet er fullt av sjarm og dette er tydelig et populært møtested. Latteren sitter løst i rommet og det er tilsynelatende mange vennegjenger som er her for å spise sammen, samtidig som at stemningen er nedpå nok til at flere spiser alene med airpods i ørene.

Vi tildeles en stor laminert meny med bilder av alle rettene, og her er det helt rett fram hva man får. Ganske befriende egentlig. Du kan velge mellom laks, kylling, kyllinglår, lammekjøtt, og biffstrimler med enten ris eller pasta – du kan til og med velge mellom tynn og tykk pasta.

Hver rett serveres med en liten salat, og menyen minner sterkt om en somalisk versjon av den populære indiske restauranten Punjab Tandoori, som også ligger i hjertet av Grønland.

Waaberi kan smykke seg med veldig gode priser, for det koster 130 kr for en medium porsjon og 160 kr for en stor, og dette gjelder alle retter. En medium porsjon holder i massevis. Alle retter kan også gjøres til en barnemeny til 100 kr!

Banan og Suqaar med Soor

Før maten kommer på bordet legger servitøren vår en banan til hver på bordet. Det sår tvil rundt hvorvidt dette er ment som en forrett, en slags dessert eller om det hører til maten. Vi ser oss nødt til å både smugtitte bort på andre gjester og google litt. 

Det viser seg at bananen skal spises sammen med hovedretten og gjerne blandes inn i ris og pasta. Dette må vi selvsagt prøve, og vi blir overrasket over hvor smakfullt det er med et søtt innslag i den salte og umamirike maten – og ikke minst veldig mettende. Kjempegodt!

Mange av rettene er kjent for hvermannsen, men på menyen finnes også noen spennende retter som du kanskje ikke har hørt om før. Jeg går for en Suqaar med Soor (130 kr for medium porsjon) og får for første gang smake soor, som er en variant av den klassiske vest- og sentralafrikanske sideretten fufu. Her snakker vi om en masse laget av maismel som er ment til å dyppe i suqaar – en type biffgryte.

For orden skyld: Sooren ligner litt på en isoporblokk, men er utvilsomt det mest interessante ved dette besøket.

Smakfullt, ujålete og veldig godt
Restauranten kan ikke skryte på seg mye vegetarmat, men vi anbefales den ene retten som finnes – Sudaniskfoul (130 kr) som er en slags bønnegryte med grønnsaker, i tillegg til en Jabati/Sabayad (30 kr) som er et somalisk flakete, pannestekt flatbrød. Her kan man like gjerne velge å legge til en Somalisk Anjero (30 kr), som er en tradisjonell syrlig pannekake populær i nordøst-afrika.  

Vi oppdager senere at vi har fått lov til å bestille vegetarretten fra frokostmenyen, som egentlig kun serveres fram til klokken 12. Det hele er smakfullt, ujålete og veldig godt. På frokostmenyen ellers finner du både suqaar og andre kjøttretter, men som til frokost serveres med jabati eller anjero. Alle frokostretter koster 130 kroner.

De serverer ikke alkohol, men til maten kan du bestille en mango-drikk (30 kr) eller velge blant en rekke brus og boblevann til mellom 30 og 50 kroner.

Waaberi er både sjarmerende og bakoverlent og et besøk hit føles i det store å hele ut som en autentisk opplevelse som frister til gjentakelse. 

Åpningstider:
Alle dager fra 9-21

📍Platous gate 6