Vinbaren 100: Vinkurs/-smaking foran peisen

På vinkurset hos 100 foregår opplevelsen i lune omgivelser med blant annet åpen peis.

[Annonse - Dette er en del av vår Mer av Opplevelser]

Tekst & foto: Maren Mjelstad

Baren på Skillebekk kan friste med vinterens vinsmaking, tilrettelagt for å nyte i sofaen foran en åpen peis. Det er derfor nettopp dette du gjør på kurset denne gangen, bokstavelig talt. Vi gledet oss veldig mye til å komme tilbake, og denne kvelden ble nok en suksess!

Når dagene blir mørkere og og gradestokken snart viser et minustegn, er noe godt i glasset noe mange koser seg med. Ofte i fargen rød, og kanskje litt for ofte den samme typen. Det er nettopp her 100 vil introdusere deg for flere varianter, som kan bli din nye vinfavoritt til den kalde årstiden.

Forvent deg en hyggelig kveld, hvor det overhodet ikke er stivt og pertentlig.

Psst! Har du sett videoen vi har delt om vinkurset på 100 på Tiktok?

Vi har lansert Mer av Opplevelser, og denne opplevelsen kan du finne der. Vi reiser rundt og tester opplevelser vi tror kan passe oss, og hvis vi liker det finner du det her!

Karneval og stue i ett

Sammenlignet med sommerens vinkurs, har denne et fokus på høst, vinter og jul. Kos, gode historier og en lun stemning preger smakingen. Selv om vintypene trolig vil variere fra kurs til kurs, vil det i hovedsak være rødvin og vin som passer til julemat eller foran peisen en kald vinterkveld.

Selve kurset befinner seg i lokalets kjeller, hvor det tidligere har vært arrangert ravefester med over 200 personer. Det er vanskelig å skjønne, for vi får virkelig følelsen av å sitte i en stue. Skoene kan man sette fra seg ved inngangen til rommet, da tanken er at man skal føle seg hjemme, og kunne ta føttene opp i stolen eller sofaen. 

Interiøret i rommet skal være en blanding mellom den klassiske stuen og et karneval, noe vi vil si er ganske originalt og gøyalt! På høyttalerne hører vi både Kate Bush og Blondie med One Way Or Another, og det byttes raskt sang, om sommelier Alexander Jones ikke føler musikken passer til stemningen. 

Han har bakgrunn fra Bokbacka og Maaemo, men det får vi ikke assosiasjoner til her - da dette er svært så jovialt. I tillegg til å kunne mye om vin, kan også Alex by på en rekke historier gjennom mange år i bransjen og som vinentusiast.

Om dette vinkurset sier vi som Alex selv beskriver det, «Vin foran peisen skal være en vinsmaking med lave skuldere i kjelleren, foran nettopp peisen. Vi fokuserer på vin som matcher sesongen, mest rødt, mer spice, mer power, mer pew pew!»

Vin til julemat, skalldyr og kos

Den første vinen vi smaker er den musserende Rieslingen Bæder la méthode rurale fra 2017.  Som tørr og crispy skal denne faktisk passe veldig bra til husmannskost, da den har en slags rensende egenskap i munnen. 

Nummer to er en klassisk Muscadet. Hvitvinen Domaine Luneau-Papin har mye fylde, selv om denne også er tørr. Under produksjonen har gjæren i vinen blitt mer eksponert, noe som gir mer champangetoner. Vi syns denne var veldig lett og mild, og får anbefalt denne til østers og alt av skalldyr. 

På bordet kommer det to karafler fylt med rødvin. Vi skal Østerrike og vinen Heinrich Leithaberg Blaufränkisch. Dette er en naturvin som kan minne litt om Pinot Noir, forteller Alex. Vinprodusenten Heinrich ble kjent gjennom å lage vin med cannabis, men det gjelder (heldigvis) ikke den vi drikker! Nå går det likevel mest i naturvinproduksjon, og Alex anbefaler på det sterkeste at man drar innom vingården til Heinrich om man skulle være i Østerrike. Flere syns denne har en lukt av krutt eller lær.

Fun fact! En av tingene Alex forteller er at en McDonalds cheeseburger og en gammel Bordeaux skal være den beste smakskombinasjonen. Mulig det var den ene scenen fra filmen Sideways (2004) som var inspirasjonen til måltidet! 

Den fjerde er den norditalienske rødvinen Vietti Barbera d'Alba (2020). Denne rødvinen kommer fra en gammel vingård og et område som er svært opptatt av tradisjoner, nesten så det blir politikk og bråk om noen forstyrrer de gamle måtene å gjøre det på.

Vi er fortsatt ikke ferdig med å smake på nye varianter! På den femte smakingen skal vi tilbake til Frankrike og blandingsvinen Guigal Côtes du Rhône, som har en god del syre. På grunn av det varme området og jordsmonnet som holder godt på varmen, kan denne beskrives som en maskulin rødvin.

Psst! Usikker på teknikken når det kommer til vinsmaking? Les hva vi lærte om snurr, slurp og spytt på 100’s forrige vinkurs.

Rødvinen Aldo Viola Guarini Syrah fra den italienske øya Sicilia er nummer seks. Noe av det som er spesielt her er det vulkanske jordsmonnet, noe som naturlig nok også har en påvirkning på vinproduksjonen. Jorda har svovel i seg naturlig så det er ikke nødvendig å tilsette det. Vinen går derfor som naturvin, fordi mengden svovel ikke er tilsatt. 

Som avslutning kommer Alex med en liten overraskelse i form av portvin. Hvilken vi fikk holder vi hemmelig, men en liten surprise kan det godt hende du også får på denne opplevelsen.

Avslappende og morsomt

Dette er en opplevelse utenom de “vanlige” vinsmakingene vi har besøkt, og det er derfor vi har det med som en del av Mer av Opplevelser også. Den avslappende stemningen med å ta av seg skoene, sitte i sofaer med full fyr i peisen reflekterte vinbarens ønske om å være uformell. Vi trenger ikke se for oss hvordan de ulike vinene vil være å nyte mens det knitrer fra ovnen, fordi vi opplever det i nåtid. 

Hele seansen varer i rundt halvannen time og koster 980 kroner per person. Denne opplevelsen vil være gøy å dra på både alene og sammen med kjente. På grunn av konseptet og latterkulene Alex legger opp til, er det neppe vanskelig å bli kjent med nye folk! 

Se mer om opplevelsen og bestill en lærerik og artig vinkveld her!

📍Munkedamsveien 100

Psst! Hvis du vil finne ut mer om 100, kan du lese mer om da vi besøkte baren tidligere her.