Vinkurs/-smaking: Sommerfavoritter hos 100
[Annonse - Dette er en del av vår Mer av Opplevelser]
Tekst & foto: Maren Mjelstad
Lyst til å finne en ny sommerfavoritt i glasset? Den uformelle baren 100 på Skillebekk kan nå friste med smaken, historien og kjemien til gode viner, og antageligvis et par varianter du trolig ikke har smakt tidligere.
Selv om det ikke er mangel på god vin, er det fort gjort å gå for det samme gamle. Da går man glipp av muligheten til å finne nye favoritter av den populære drikken! Når i tillegg den anerkjente sommelieren Alex Jones, har ansvaret for opplæring og underholdning til tolv håpefulle, vet man at det både blir interessant og hyggelig. Med både raus og jovial stemning, ble dette en opplevelse vi likte veldig godt.
Vi har lansert Mer av Opplevelser, og denne opplevelsen kan du finne der. Vi reiser rundt og tester opplevelser vi tror kan passe oss, og hvis vi liker det finner du det her!
Jovial stemning og spenstig vinekspert
Da vi var på besøk og testet konseptet, besto vinsmakingen av fem ulike flasker. Det strekker seg fra hvit og orange, til perlende rødt. På bordet får alle et vinglass, stemningen er avslappende, og selv om klokka har bikket åtte denne kvelden, strømmer det godt med dagslys inn i lokalet.
Den svært anerkjente sommelieren Alexander Jones, med bakgrunn fra Maaemo og Bokbacka, er ikledd en fargerik skjorte, og toppet med en rosa caps hvor det står Gran Canaria. Ivrig forteller han rikelig om hver enkelt vin, både type, historikk, kjemien bak og artige fun facts. Det gir en veldig helhetlig opplevelse med latter og slurping om hverandre.
Han startet 100 (som vi har besøkt tidligere) fordi han ønsket seg en plass hvor man kunne drikke god vin uten at det behøver å være veldig formelt, og det har han fått til på en veldig god måte. Når vi er her er det urban og avslappende populær hip hop, som Kendrick Lamar.
Teknikk: Snurr, slurp, smak og spytt?
Det er ikke veldig fokus på snurring, sniffing og slurping her, men vi får likevel noen tips. Å tilføre luft ved å snurre vinen og slurpe den i seg, skal gjøre at vinen åpner seg og få tydeligere frem smakene. Hvordan du velger å gjøre det er en treningssak, og kan også bli en litt gøyal start på smakingen etter vår erfaring.
Ved lukting bør du vippe glasset litt mot deg og lukte helt nederst. Dette så du ikke lukter alkoholen som stiger øverst. Dette ga oss mange overraskelser. Ofte kunne lukten være mye sterkere eller mer presis enn selve smaken. Så om man har litt konkurranseinstinkt og vil tippe de ulike variantene i vinen, bør du også bruke nesen!
Avhengig av hvor mange det er på vinsmakingen, kan det blir noen gode glass i løpet av en kveld. Du har kanskje hørt at man skal spytte ut vinen og ikke svelge? Jo da, at vineksperter som smaker over et titalls viner på en dag, kan spytting være forståelig. Her bestemmer du selv akkurat hva du vil gjøre, men vi kan avsløre at de fleste av oss droppet å spytte.
Forskjellige viner fra gang til gang
Den første vinen sommelieren fyller glassene våres med er den franske hvitvinen, Noëlla Morantin Chez Charles. Denne har en tydelig punch i smaken til å starte med. Den tørre hvitvinen er frisk og lett i smaken. Litt fermentert, men dette er ikke noe du må bli skremt av. Denne skal være god til sushi, blir vi fortalt. Så det må vi prøve neste gang.
Nummer to er en riesling, den tyske Groebe Riesling Trocken. Denne er også tørr, i motsetning til det mange forbinder med den tyske vinen. Smaken er skarpere enn den første og er mer fermentert. Dette gjør at det nesten kjennes ut som en vin med bobler, uten at det er det.
Vi beveger oss deretter litt sørover til Italia, Damijan Podversic Malvasia er en type naturvin kalt orangevin. Dette vises på fargen, som er tydelig mørkere enn de to forrige. En tørr variant, og i prosessen av denne er det brukt en sopp som tar ut vannet fra druen. Denne druen er senhøstet, som gir den en søt lukt og smak. (Fun fact! Visste du at fargen til orangevin kommer av at skallet på druen er med lengre i prosessen, slik at fargen blir mørkere og ligner orange?)
For den fjerde vinen drar vi tilbake til Frankrike og får et lite glass av hvitvinen Meursault Vieilles Vignes 2018. En fremdeles tørr, men syrlig og litt tyngre variant. Så om du liker Meursault fra tidligere, vil nok denne falle i smak og skulle passe godt til både sjømat og oster.
Vi avslutter med en rød tysker kalt Frauen Power. Dette er en rød naturvin som gjennom fermentering er blitt perlende (mildt sprudlende). Den lyserøde vinen er veldig frisk og lett, og gir oss assosiasjon til sommer og sol. Ettersom man heller, ser man at det ligger igjen rester fra vinen i flasken i noe mer fast form. Sommelieren tipser om at dette blant annet kan brukes til å lage vinaigrette. Så denne tar vi også gjerne en flaske av på den varme delen av året!
For erfarne og nybegynnere
Hele vinsmakingen var preget av overraskelser. Variasjonen av viner vi fikk, bar preg av noe nytt og spennende. I hvertfall for oss var ikke dette de klassiske man vanligvis drikker, som gjør det litt ekstra spennende. Hele seansen tok halvannen til to timer, og det koster 980 kroner per person.
Om du ikke har peiling på vin eller tenker at det er for sofistikert, tar du feil. Ut fra beliggenheten og med vin som spesialitet, kan man kanskje tenke at dette er en fancy plass med hvite duker. Men det er nettopp det, det ikke er! Stemningen og vineksperten gjør dette til en flott smaksopplevelse, uansett om du er erfaren eller nybegynner.
Se mer om opplevelsen og bestill en lærerik og artig vinkveld her!
Psst! Har du sett videoen vi har delt om Vinsmaking på TikTok?