Ut i marka igjen: Lille Åklungen

Tekst & foto: Maren Mjelstad

Denne innsjøen i Nordmarka er en deilig og kort dagstur, som passer for alle. Rundt vannet finner man flotte leirplasser og trær perfekt for hengekøye.  

De fleste i Oslo har både hørt og trasket rundt Sognsvann, og selv om det er en flott turplass kan det bli litt folksomt. Du skal ikke lenger enn rundt to kilometer nord, så finner du det lille lille og rolige vannet Lille Åklungen. 

Både veien opp og selve plassen er virkelig verdt turen, og det er det flere grunner til.

Ta med hengekøye og fiskestang

Selv om ikke alle veier fører til innsjøen, er det ikke langt unna. Du kan velge å følge grusveien på vestsiden av Sognsvann frem til demningen av Lille Åklungen, for så å følge stien videre på andre siden. 

Vi valgte derimot å gå stien fra nordenden av Sognsvann, hele veien. Skiltet til Lynhytta og Ullevålseter (se bildet under) viser starten på den blåmerkede stien, som du skal følge. Veien opp til vannet har litt stigning, men om man tar det rolig kan både barn og utrente nyte turen opp også. 

Stien ender på innsjøens østside. Herfra kan det se ut som om innsjøen kun er et lite tjern, men alle oddene skjuler det lange og tynne vannet. På hver utstikker er det flott utsikt og perfekte trær til hengekøyer, eller bare å ta en kaffe på en stokk eller stein.

Øyenstikkere flyr langs vannkanten og vi ser fisk som vaker. Her skal det være mulighet for å få ørret og abbor, men husk å kjøp fiskekort! Om du vil finne gode fiskevann i oslomarka, kan du lese vår artikkel om gode fiskesteder i Oslo.

Sopp og bær overalt

I skrivende stund kan det være vanskelig å komme seg avgårde enten til eller fra innsjøen. Langs stien bugner det av fargerike og velsmakende bær, som nesten roper etter å bli plukket eller spist. 

Siden de fleste plukker rundt Sognsvann, er lynga ganske full med blåbær siste halvdel til vannet. Bringebær finner man også både her og der, men sesongen for både blåbær og bringebær nærmer seg slutten, så vær rask!

Mens noe er ferdig for sesongen, er det andre ting som du kan plukke ei god stund til. Tyttebæras modning er ganske perfekt akkurat nå. Den er også veldig enkel å plukke! God matsopp er også mulig å plukke på turen. Gå litt ut av stien og brukt øynene godt og se hvor du går. Ha mobil eller soppbok klar så du er sikker på at det ikke er giftig det du plukker. 

Undertegnede fikk plukket litt traktkantarell. Disse overser gjerne de som plukker kantarell, siden de ikke vises like godt. Men de smaker nydelig! Vil du få flere tips om sopplukking, kan du sjekke ut vår artikkel om soppturer i Oslo.

Nærmeste kollektivstopp er t-bane 5 til endestoppet Sognsvann. 

📍Lille Åklungen