Tur langs Akerselva

Foto: @mohtove på Instagram

Foto: @mohtove på Instagram

Av Kristina Brekke

Vi har alle vandret et par kilometer langs en av hovedstadens nydelige stoltheter, Akerselva. Men har du noen gang gått hele strekningen på nesten en mil? 

Dette er et populært turmål for hovedstadens befolkning. En ypperlig strekning for en løpetur, en ‘kaffe to go’ eller til og med en kajakktur i elva. Men hva vet du egentlig om elva? 

Noen kjappe fakta 

Akerselva, som i Middelalderen ble kalt Frysja, har sitt utspring fra drikkevannskilden Maridalsvannet og munner tilslutt ut i Oslofjorden ved Paulsenkaia i Bjørvika. Strekningen langs elva er på hele 9,8 kilometer. Fra start til slutt går man over 51 broer, der hver bro har sitt eget navn. 

Vannet renner gjennom flere bydeler: Nordre Aker, Sagene, Grünerløkka, og den tar også turen innom sentrum og Grønland i Gamle Oslo. Langs elva er det et bredt utvalg av spisesteder, utesteder og butikker. For ikke å glemme flere innslag av ulik kunst og nydelig arkitektur som titter frem langs stien. 

Aktiviteter på turen

Det er en deilig tur å vandre om du ønsker å bytte ut bylyder med lyden av natur, dyreliv og fossefall. Det er ikke et hardt terreng å ta fatt på, da stien består for det meste av asfalt eller grusvei. Her har vi listet opp noen tips til ulike aktiviteter å finne på langs elva.

Nydalen Bryggeri - Vi nærmer oss vår, og solen har for fullt begynt å varme opp Oslos gater igjen. Hva med å starte turen på en uteservering, med noe godt å drikke? Når det er lov igjen, vel og merke. Da er Nydalen Bryggeri et ypperlig sted langs elva å sjekke ut.
📍Nydalsveien 30A

Ingens gate - Ved Vulkan, nærmere bestemt ved Ingens gate, er det flere fargerike kunstinnslag både langs og i elva. Byggene langs denne delen av elva bærer preg av graffiti, fargerike vegger og gatekunst. Et sted som bare må oppleves med egne øyne.
📍Ingens gate

Sagene Lunsjbar - Uten mat og drikke duger helten ikke! Underveis kan vi anbefale en deilig lunsj hos Sagene lunsjbar. Eller ta en “lunsj to go”... Langs elva er det flere fine steder å sitte, både på gress, benker og i trapper.
📍Maridalsveien 153B

Hønse-Lovisas hus - Det lille sjarmerende røde huset som ligger på Sagene, nærmere bestemt i krysset der Biermannsgate møter Thorvald Meyers Gate. Her kan du blant annet få deg en vaffel og en kopp med noe varmt i. Om ikke dette skulle friste er det også mulig å bestille husets egne lammepølser, skogsopp-sandwich og hønsesuppe. Det lille røde huset, som ble bygget på 1800-tallet bærer preg av mye historie. Et sted man må besøke! Her kan du lese om vårt tidligere besøk.
📍Sandakerveien 2

“Kaffe to go” - Ikke glem at på Løkka finnes det flere kaffesteder. En gyllen mulighet til å skaffe seg en “kaffe to go”! Det finnes mange steder å kjøpe god kaffe, og her er noen vi anbefaler; Liebling, Tim Wendelboe og W.B Samson.

Visste du forresten at det også går an å fiske i Akerselva, eller at trappene ved Kunsthøyskolen passer ypperlig til trappeintervaller?

Vi anbefaler å ta tog eller buss til Kjelsås Stasjon og starte ferden derfra. God tur!

📍Kjelsås Stasjon