Toppturer i Oslo

Tekst: Astrid Stenvold / Video: Naomi Øiungen

Man trenger ikke reise langt for å oppleve fine toppturer, for det finnes mange perler i og rundt Oslomarka. Dette er turer som ikke krever så mye planlegging, og alt er mulig å få til i en travel hverdag.

Sommer, sol og varmere vær gjør at mange er fristet til å gå ut i naturen, så pakk sekken med drikke og en niste og ta beina fatt. Alle disse turene byr på fantastisk utsikt, og er dessuten lette å gjennomføre.



Kjerkeberget (631 m.o.h.)

Oslos høyeste (og nordligste) punkt. Ligger langt inne i Nordmarka, nesten på grensen til Lunner kommune. Utrolig fin utsikt over den nordlige delen av Nordmarka. Et turtips er å sykle til Sandungen gård, og derfra kan du følge en fin (og delvis merket) sti opp til toppen.


Maridalsalpene

Det finnes mange fine topper i Maridalen, derav navnet Maridalsalpene. Mellomkollen er en av de høyeste av åstoppene, og ligger på 537 meter over havet. Herfra er det kort avstand til Gaupekollen og Midtkollen hvis du ønsker å slå to (eller tre) fluer i en smekk.

Psst! Vil du ha flere tips toppturtips? Sjekk ut vår artikkel med toppturer i og rundt Oslo.


Vettakollen (419 m.o.h.)

Kanskje en av de fineste utsiktspunktene i Oslomarka. Toppen er lett å finne veien til, og hvis du går fra Sognsvann tar ikke turen lange tiden. Turen opp til Vettakollen er en fin ettermiddagstur å gå hvis du har en travel hverdag og ønsker litt fred og ro i et par timer.


Grefsenkollen

Turen opp til Grefsenkollen er et populært turmål for enhver. Det går buss helt opp, men vi anbefaler å ta skogsveien opp fra Lofthus/Årvoll. På toppen kan du nyte en nybakt bolle og varm kaffe, eller andre fristende tilbud fra menyen i restauranten. Ønsker du en utsikt litt nærmere på selve byen kan vi anbefale utsiktspunktet som ligger litt lenger ned i skogen, omtrent 10 minutters gange fra Grefsenkollrestauranten.


Barlindåsen (408 m.o.h.)

I Lillomarka ligger Barlindåsen, en langstrakt åskam med fantastisk utsikt over skogen. Startpunkt er ved Solemskogen der du kan følge en merket sti for eksempel over Fugleleiken.


Kolsåstoppen (379 m.o.h.)

Denne toppen er også et populært turmål i Oslo-området, og det er ikke så rart. Her får du utsikt over store deler av Oslofjorden, men også av hovedstaden, Bærum og Asker. Ta t-banen mot Kolsås, og gå av på stoppet som heter Haugen. Herfra skal det være enkelt å følge stien mot toppen.

Psst! Du kan lese mer om andre turer i marka her.