El Brutus: Spansk tapas på Tøyen

El Brutus har åpnet dørene på Tøyen.

Tekst & foto: Taran Hofvind 

Den velkjente nabolagsrestauranten og vinbaren Brutus på Tøyen har skiftet drakt og er nå den spanske restauranten El Brutus! 

Nordiske småretter er byttet ut med spansk tapas på hjørnet i Eiriks gate. Vi har tatt turen innom for å teste det nye konseptet. 



Galisisk mat og naturvin

Restauranten og vinbaren Brutus er kjent og kjær for de fleste mat og -vinglade folka i Oslo. Det kommer nok ikke til å endre seg med det første, selv om det nå er en ny stil på menyen. 

El Brutus er fortsatt en nabolagsrestaurant med lave skuldre, med fokus på det beste innen naturvin. Lokalet er fortsatt det samme og like koselig som før. Det er et minimalistisk og litt  industrielt preg med betong, mur og treverk, med innslag av trendy neonskilt og grønne planter. 

Kjøkkenet er nå ledet av en spansk kokk, Estela Alonso, som lager smakfulle retter basert på enkle råvarer med fokus på rene smaker. Estela har tatt med seg sin matkultur fra Galicia, som grenser til Atlanterhavet helt nordvest i Spania, til Tøyen i Oslo. På kjøkkenet vil du finne sjømat, kjøtt og grønnsaker. 

Du kan velge mellom en tastingmeny eller à la carte. På tastingmenyen får du et utvalg retter satt sammen av kjøkkenet for 795 kroner per person, eller du kan velge selv fra menyen hvor de har både deleretter, snacks og dessert. 

Perfekt kalv og rødvin på tapp

Vi gikk for å velge retter fra menyen på egenhånd, og fikk anbefalt å velge to til tre snacks-retter og to til tre deleretter for å gå hjem mette og gode. Vi endte med tre retter fra snacksmenyen og to deleretter, som var en helt perfekt mengde for to.

Først ut var en Bokata, som er brød med tomat og klassisk spanske Ibéricoskinke (160 kr). Dette var en slags spansk bruschetta, servert som en sandwich. Brødet var mykt og godt, og smaken av tomaten var veldig frisk og en god match med den salte skinken. Denne kan man fint spise alene som en liten lunsjrett med et glass vin. 

Videre gikk vi for Croquetas (120 kr). Dette er knasende, friterte små baller, også med béricoskine, og en kjerne av smeltet ost. Oppfølgeren til denne ble Tortilla de patacas (210 kr), en nydelig spansk omelett! Denne kombinerte vi med brød og olivenolje (60 kr) fra snacks-menyen. Omeletten var favoritten for undertegnede med digg konsistens og masse smak, den må definitivt spises igjen!

Vi rundet det hele av med Rubia galega (400 kr), grillet kalv og ris. Kjøttet var helt perfekt tilberedt med nydelig smak av grill og en rosa kjerne. Risen var for vår del litt fraværende på smak, men den friske tomatsausen passet godt med kalven.

Til det hele delte vi en karaffel med rødvin til 480 kr. Vi fikk anbefalt en fransk naturvin fra produsenten Olivier Cohen. Dette var en fantastisk vin som traff blink hos oss. Vinen heter Light Red, men finnes kun på tapp! Vi vender nok snuten tilbake til El Brutus i nær fremtid, ens ærend for å få noen glass til av denne. 

Hiphop og kunst

El Brutus er stort sett sitt gamle jeg med hiphop ut av høyttalerne, moderne kunst på veggene og en blanding av nabolagsgjester og unge hippe gjenger som kommer for å slukke tørsten med de nyeste trendene i naturvinuniverset. 

Gjengen på El Brutus er opptatt av at stemningen er avslappet og uformell, og at det skal være en folkelig tilnærming. Ifølge kjøkkensjefen skal det ikke være noe Michelin-greier med ørten småretter. 

Her kan du komme og spise en full middag med flere retter, bare slenge innom for et glass enten i baren eller ta deg et glass mens du leser en bok i sola på fortausserveringen. 

Stedet er ganske populært, så det kan være lurt å booke bord i forkant. 

Åpningstidene er søndag til torsdag klokken 17- 23 og fredag og lørdag 17-01.

📍Eiriks gate 2