Toppturer i og rundt Oslo

Pershusfjellet (Foto: @charlottepaulsen på Instagram)

Pershusfjellet (Foto: @charlottepaulsen på Instagram)

Av Ida Kristiansen

Våren har kommet raskt, og det er på tide å snøre på seg turskoene og legge skøytene/skiene på hylla. Vi har fått tips fra flere turglade mennesker om hvilke fjelltopper i og rundt Oslo som bør sjekkes ut. 

Oslo er jo ikke først og fremst kjent for sine toppturer, men det finnes flere fine alternativer å bestige, med fine turmuligheter og utsikt rundt Oslo også. Her følger tre steder verdt å sjekke ut, i forskjellig avstand fra hovedstaden. Hvis du heller vil gå på “topptur” nærere bykjernen kan du lese om flere muligheter her.



Øyungskollen (430 m.o.h)

Øyungskollen ligger i Nordmarka og er et populært turmål. Når du kommer opp på toppen er det en fin utsikt utover Kikut og andre små topper. Her kan man få med seg fine solnedganger. Fra parkeringsplassen på Skar er er det cirka to kilometer grusvei, etterfulgt av rundt én kilometer med sti til toppen. Denne fjelltoppen vil være super som en søndagstur.

«Det er et relativt lett tilgjengelig turmål og du får nydelig utsikt over Nordmarka. Perfekt sted for en fin solnedgang!»
-@alittleword

Har du ikke bil til å komme deg dit, ligger Skar bussholdeplass like i nærheten av parkeringsplassen. Det tar 37 minutter fra Jernbanetorget med buss. Med bil tar det rundt 30 minutter.

📍Øyungskollen

Tonekollen (368 m.o.h)

Tonekollen ligger i Østmarka ved Siggerud like utenfor bygrensen. Her starter du turen fra utfartsparkeringen på Bysetermåsan, og man følger først en DNT-merket skogssti i tre kilometer til Vangen Skistue (kaffe og kanelbolle anyone?). Før man starter på en jevn gradvis stigning, men mot slutten blir det brattere. Totalt er turen syv kilometer hver vei. Her går du gjennom en eventyrlig skog med bademuligheter underveis, så dette er en topptur vi er fristet til å prøve. Det er anbefalt å ha gode sko siden det er partier det kan være litt vått.

«Tonekollen er en tur i nydelig terreng og byr på superfin utsikt på toppen. Du kan gå fra både Losby eller fra Vangen turisthytte, og det er mange fristende bademuligheter underveis. Anbefales!» -@silje_bjornstad

Kjører du bil tar det rundt 35 minutter fra Oslo senturm, og det er gode parkeringsmuligheter på Bysetermåsan. Du kan også ta buss 550 fra Bjørvika til Nordliveien (30 min). Da får man ytterligere 3,3 kilometer på asfalt for å komme seg til turstart, via Bindingsveien og Rausjøveien.

📍Tonekollen

Pershusfjellet (650 m.o.h)

Pershusfjellet ligger i Nordmarka nord utenfor Oslo, omtrent midt mellom bygrensa og Jevnaker. Fra Tverrsjøstallen utfartsparkering er det ikke lenger enn 20-30 minutters gange til toppen, men det er en bratt stigning. Følg grusveien som er til høyre for Tverrsjøen, og ta veien som går til venstre. Det vil føre deg til en merket blåløype og et skilt til Pershusfjellet. På toppen blir man belønnet med en fantastisk utsikt over Skarvvatnet og Pershusvatnet, og i horisonten kan du skimte flere åser bak vannene.

«En tur med fantastisk utsikt utover vannet og åsene bak. Veldig fint på sommeren og på høsten. Passer alle uansett form!» -@charlottepaulsen

Skal du til Pershusfjellet må man ha bil, og det tar det rundt en time og 45 minutter å kjøre til Tverrsjøstallen utfartsparkering fra Oslo sentrum.

📍Pershusfjellet


I de samme områdene kan man også gå lengre turer hvis man gjør litt research. Alle fjelltoppene er fine søndag- eller dagsturer, og er heller ikke så krevende. De har fine utsikter utover åser og vann, så om du vil komme deg litt opp i høyden anbefaler vi å finne frem turskoene.