Skjulte bakgårder i Oslo

Asylet.

Asylet.

Tekst & foto: Maren Mjelstad

Oslo er fylt med hyggelige bakgårder og uteserveringer, skjermet fra den ellers aktive og stressende stemningen i hovedstaden. Vi har plukket ut noen av våre favoritter.



Asylet

Denne landlige bakgården gjemmer seg på Grønland, og får deg til å glemme at du befinner deg nær sentrum. Bordene på uteserveringen er plassert rundt et stort bjørketre. De grønne bladene frisker opp bakgården, men kan kanskje være mindre friskt for de med pollenallergi. 

Asylet beskriver seg selv om en uformell kafé, som serverer tradisjonelle norske retter. Menyen består av blant annet karbonadesmørbrød, kyllingsalat, vegetarburger og grønnsaksgryte med potetmos.

Hver onsdag klokken 19 er det pubquiz i andre etasjen. Hvert lag kan ha opptil fem deltakere, og spørsmålene er i blandet-drops-kategorien. Reservasjon er ikke mulig, så er her det førstemann til mølla.

Åpningstider er mandag til fredag kl. 11-00:30, lørdager kl. 12-00:30 og søndag kl. 12-23.

13. juni skal de ha jazz i bakgården, og arrangementet er gratis. Følg med på deres facebookside for andre aktiviteter.

📍Grønland 28

Cafe Månefisken  

Med beliggenhet langs Akerselva, rett ved Beyerbrua, finner man Cafe Månefisken. Her kan man få enkel servering, blant annet vafler, lasagne og veganske oster. En halvliter øl her er ikke akkurat Oslos billigste (98kr), men et glass med husets hvit- og rødvin får man til 94kr. 

Den unike plasseringen rett ved vannet legger til rette for en fin ettermiddag på uteserveringen. Tidligere gikk Akerselva rett gjennom kafeens historiske lokaler. I dagene da bygningen ble brukt som fargeri, ble elva farget etter hvilken farge tøyet skulle få den dagen. 

Kaféen er åpen hver dag kl. 12-22.

📍Sagveien 23A

Park 29 

Hagen bak Slottsparken har blitt beskrevet som en av Oslos fineste uteserveringer. Det sier litt med tanke på den harde konkurransen fra de andre på lista vår. På fine sommerdager kan man sitte under hvite parasoller, omringet av blomster. 

Menyen inneholder friske salater, blåskjell, kjøtt og fiskeretter. Her sørger de for godt følge til maten med en mange gode og varierte viner på menyen, og skryter av en velfylt kjeller.  

Halvparten av sitteplassene ute er drop-in. Så selv om du ikke har reservert, er det fremdeles mulighet for å få seg en plass i sola. 

Åpningstider er mandag til lørdag kl. 11:30-22:30.

📍Parkveien 29


Bar Babylon

En godt gjemt perle like ved St. Olavs Plass. Fra mai til oktober kan man nyte mat og drikke i den freshe bakgården, som ble pusset opp i 2020. 

Cocktailbaren kan naturlig nok friste med både klassiske og nye drinker. Har du prøvd whiskey sour med rødvin? Det er nemlig en av husets drinker kalt New York Sour. De har også billig øl, med en halvliter for 78 kr.

Åpningstider er onsdag til lørdag 16-00.

📍St Olavs Plass 2


Håndslag 

I hjertet av Oslo sentrum ligger en avslappende oase. Hos Håndslag serveres det skinke og pølser til snacks, som kan nytes sammen med en øl fra baren. De serverer spesialiteter fra mikrobryggerier fra hele verden. 

Fra torsdag til lørdag vil det være ulike DJ’er som spiller. Så om du vil ha litt toner til mat og drikke, kan dette være et godt valg. Baren har i hovedsak drop-in, men man kan reservere bord.

Kaféen er åpen fra onsdag til søndag kl. 13-18:. Baren har åpent tirsdag til lørdag kl. 13-22:30, og søndag til mandag kl. 16-22:30.

📍Youngskvartalet


Stortorvets gjæstgiveri/Gamla

For byens partyløver er denne bakgården kanskje kjent som en del av det populære utestedet Gamla. Men på dagtid er dette også en fin plass for avkobling fra byens hektiske sentrum i en time eller to. De har en variert meny, hvor prisen ligger litt over normalen.

Innrammet med friske gule vegger og sitteplasser under parasoller, kan man nyte mat og drikke uansett sommervær. Om værgudene spiller på lag er det ikke uvanlig at lørdagsjazzen eller Gamla trekker utendørs til bakgården. 

Åpningstider er tirsdag til fredag kl. 15-22, og lørdag kl. 14-22. Det er anbefalt at man reserverer bord.

📍Grensen 1


Hønse-Lovisas hus 

En sommeridyllisk kafé rett ved Akerselva og Beyerbru. Med lyden av fossen i bakgrunnen får man en frisk og deilig følelse ute, særlig i sommervarmen. Det lille røde huset med runde hvite bord, er omkranset med et hvitt stakittgjerde. Sjarm og idyll er adjektiver som ligger lett tilgjengelig.

Menyen fra Anne på landet er liten, men de fleste vil trolig finne noe som kan friste. Enkelte sier at det er nettopp her du finner byens beste vafler. Eller hva med hjemmelaget hønsesuppe, sandwicher eller blåbærpai? I sommersesongen er rabarbrasløsjen fra hagen en forfriskende slager.   

Vi har tidligere skrevet en artikkel om Hønse-Lovisa, om du vil vite mer om denne historiske lille plassen.

Kaféen har åpent hver dag kl. 11-18.

📍Sandakerveien 2

Om du ønsker flere tips om uteserveringer i Oslo, kan du sjekke ut vår artikkel om Oslos hyggeligste uteserveringer.

Psst! Noen vi har glemt? Send oss en e-post eller DM på Instagram.