Rar, deilig og unik kaffe i Oslo
En supersøt og creamy kaffe fra Chaiwala på Grønland.
Tekst & foto: Nora Sæter
Det er nesten sommer og alle hjerter gleder seg til islattesesong og all verdens matchabaserte fristelser. Men hva gjør vi som rett og slett er litt lei av (eller for kule for) vanlig traktekaffe?
Dette er din guide til sesongens mer spennende, unike og rare kaffevarianter.
Hakone: Brus + kaffe = sant?
Første stopp er den japanske kafeen Hakone, som har tatt Oslo med storm og snart åpner sin tredje filial på Grünerløkka. Kjent for sine pistasjcroissants, matchadrikker og samarbeid med matinfluenseren Warunee, er du her garantert en smak du aldri har smakt før.
Her kan du for eksempel teste mango matcha latte (76 kr) eller en hojicha latte (71 kr). Sistnevnte er en te-type med et nøttete karamellpreg, perfekt for deg som ikke digger smaken av matcha og vil prøve noe nytt.
Men i dag er vi her for spesiell kaffe og det er stedets Cherry nitro brew (76 kr) som umiddelbart fanger oppmerksomheten vår. Nitro brew er kaldbrygget over tid, som dermed gir en søt og fuktig aroma, og litt skum på toppen. På Hakone blandes dette med kirsebærbrus for en helt unik kombo. For å sammenligne testet vi også en vanlig Nitro cold brew (71 kr). Begge er forfriskende deilige, og førstnevnte smaker mye kirsebær. Skikkelig god sommerdrikk!
Åpningstider:
Mandag - fredag: 07-20
Lørdag - søndag: 09-18
Håndbakt: Espressoheaven (og appelsinjuice!!)
Det kan virke som at den noe spesielle drikken espresso tonic er kommet for å bli – en duggfrisk sommerdrikk som består av tonicvann over is med en espressoshot. Flere og flere tilbyr i år den fancy kaffevarianten, men nå har en utfordrer kommet på banen: Espresso blandet med appelsinjuice.
Her kommer undertegnedes teori: Kanskje har noen et sted blitt litt vel overivrig ved frokostbordet og blandet en espressoshot med kald appelsinjuice, men ære være, for dette er kjempedigg.
Hos koselige Håndbakt på Tøyen/Kampen kan du teste flere espressovarianter. Vi gikk for en klassisk espresso tonic (58 kr), en espresso orange (45 kr) og en shaken espresso (45 kr). Sistnevnte er kraftig inspirert av drink-kultur og er altså espresso og isbiter ristet i en drinkmikser. Shaken der altså, not stirred. Smaken kan best beskrives som en iskald espressohot. Intet mer eller mindre.
Selv om de tre drikkene vi tester ser nokså like ut, smaker de helt forskjellig og her er det utvilsomt Espresso orange som er vinneren. Topp besøket med husets helt egen espressobolle (55 kr), så er du sikret kaffeinoverdose og good to go. Vi har også vært her tidligere!
Åpningstider:
Mandag - fredag: 8-17
Lørdag - søndag: 9-17
OrganIt: Islatte med en tvist
Denne fargesprakende kaféen på Vulkan serverer en rekke rare og mindre rare både matcha- og kaffevarianter. Her kan du teste ulike matchalatter i alle regnbuens farger – laget både på beter, matcha og te. Vi snakker altså rosa, blå, gul og grønn latte! I dag er det kaffe som står på agendaen og vi tester Organits spanske latte (75 kr) og proteinlatte (75 kr).
Ja, hva er spansk latte lurer du kanskje på? Denne drikken kan best beskrives som en variant av vietnamesisk kaffe eller cafe bombon, altså laget på kondensert melk. Denne, og de fleste andre drikker her, kan man få både varm og kald, og vi tester en kald variant.
Spansk latte er perfekt søt, lett og ledig, og jevnt over veldig god. Meeen den smaker nok litt som en vanlig latte, det kan vi ikke legge skjul på. Proteinlatten er også en iskaffevariant, da med proteinpulver i. Den smaker en smule protein, men også sunn, mettende og god.
Perfekt etter trening! For maksimalt med gains kan du gjøre som oss og toppe det hele med en tunfisksandwich (99 kr) på siden. Nam! I tillegg får du her både hjemmelagde kaker, vafler, crepes og bubble waffles.
Åpningstider:
Mandag: 10-19
Tirsdag: 10-17
Onsdag - søndag: 10-19
Bloom & Brew: Ekte tyrkisk kaffe
I Stenersgata, et steinkast unna både Oslo City og Gunerius, ligger OrganIts søsterkafé, den dubaisjokolade-inspirerte Bloom & Brew. Hit har vi blitt sendt av baristaen på OrganIt for å teste tyrkisk kaffe, også kjent som arabisk kaffe.
Tyrkisk kaffe (55 kr) lages og serveres i en kobberkjele som tradisjonelt varmes i en sandkoker med et varmeelement oppi. Kaffen er sterk og med et lett skum på toppen og smaker fyldig, sterk og fruktig. Enkelte steder serveres den med mengder av kaffegrut oppi, men ikke her! Så vidt vi vet er dette det eneste stedet som serverer tyrkisk kaffe som faktisk er sandkokt.
Dette utvilsomt verdt turen for en helt unik og eksklusiv opplevelse! Kaffen får du på et vakkert fat, med en søt liten kopp som matcher og et glass vann.
Åpningstider:
Mandag - fredag: 07-20
Lørdag: 10-18
Søndag: 10-17
Chaiwala: Himmelsk søt kaffe
På Grønland Torg ligger den indiske kafeteriaen Chaiwala som åpnet i fjor. Stedet har blomstret siden åpningen og serverer deilig lunsj, brunch og middag til den grønlandske befolkningen. Her kan man meske seg i samosa, toast, lassi og burgere.
På deres koselige uteservering kan du nyte en ekstra spesiell kaffe: Indian coffe (44 kr). Legg på en liten kjeks for den fulle opplevelsen.
Vi kan sikkert diskutere hvor spesiell denne kaffen egentlig er, det er sterk kaffe med masse sukker og melk, men presentasjonen er upåklagelig og smaken helt vidunderlig. Og den serveres virkelig glodvarm. Anbefales! Her kan vi også anbefale deres chaivariant.
Åpningstider:
Tirsdag - fredag: 11-19
Lørdag - søndag: 12-20