Pistasjfest i Oslo

Pistachio gelto & pastries viste oss virkelig pistasjfest

Tekst & bilder: Frida W. Lindland

Pistasj har blitt trendy i alle former: Som krem, som fyll i Dubai-sjokolade, som cookie, som kake, som is, som croissant. Og så videre.

Her kommer en varm, grønn anbefaling til Oslos diggeste pistasj-proppa pastries. Vi sikler allerede, kos dere!



Hakone: Crispy Pistasj-croissant

Hakone tok over Oslo med storm, og har allerede etablert sine kaffekunster på både Jernbanetorget og i Folketeaterpassasjen - og snart åpner de på Løkka! Vi tok turen innom den på Jernbanetorget, og bestilte en pistasj-croissant (54 kr), og en liten kaffetår.

Utapå croissanten er det et tjukt lag med sprø pistasjnøtter, noe som gjør den velkjente butterdeigen alt annet enn kjedelig. Inne i mesterverket av et bakverk er det mykt, nesten flytende, pistasjfyll. Det myke fyllet mot de sprø nøttene gir en egen finnish på et perfekt bakverk - en pistasj-fest i munnen! 

Åpningstider:

Mandag - fredag: 07-20

Lørdag - søndag: 09-18

📍Karl Johans gate 1

Mendels: Pistasj-cookie og Paris-brest

Midt på Karl Johan ligger det franske bakeriet Mendels. Det første som møter deg er en kjempestor disk, fylt opp av cookies i en irrgrønn farge. De skal vi ha!

Pistasj-cookien (107 kr) er toppet med karamell, sjokolade og nøtter. Og det er egentlig det den smaker, flytende karamell. Den er god, men dette var ikke pistasjfesten vi først så for oss, selv om cookien i seg selv åpenbart er laget av pistasj. Derimot kjøper vi også en slags bolle, eller heller en Paris Brest Pistachio (126 kr) her med pistasjkrem som smaker masse pistasj. Den er heller ikke er for søt, som virkelig gir oss pistasjfest i kjeften. Uansett, her får du bakverk i særklasse, og cookien er god - om enn ikke helt pistasjmania. 

Åpningstider: 

Mandag - torsdag og søndag: 10-18

Fredag - lørdag: 10-20

📍Karl johans gate 8

Creamy: Dubai-sjokolade med jordbær

Creamy har lokaler både på Tøyen og Grünerløkka, og vi prøvde oss først på Tøyen - men har var det smekkfullt, på Løkka var det derimot ett ledig bord! Og det med god grunn. Hos Creamy får man deilige, store og overfylte desserter. Vi bestilte selvfølgelig Dubai strawberry chocolate (189 kr) - en vri på den virale Dubai-sjokoladen som blant annet er fylt med pistasj. Denne desserten ble servert i en 0,5-liters plastkopp. 

Koppen er full av friske oppkuttede jordbær, pistasjsaus, krispy kadaif og tykk sjokoladesaus. Man har selv ansvaret for å mikse denne desserten sammen i koppen, og den ble slukt relativt rask (spesielt med tanke på størrelse). De friske jordbærene går perfekt sammen med pistasjen og sjokoladen, og dette er en veldig søt og mektig dessert - hvor pistasjen kanskje ikke står like mye i sentrum som håpet, men som likevel gir en god og rund nøttesmak til det hele. Digg!

Åpningstider: 

Mandag-torsdag: 14-22

Fredag-lørdag: 14-23:30

Søndag: 14-23

📍Thorvald Meyers gate 22

Pistache gelato & pastry: Baskisk ostekake med pistasj

Ikke bare har dette stedet på Tjuvholmen en isdisk fra en annen verden, Pistache har også baskisk ostekake dynka i pistasjsaus (85 kr). Lokalet er lite og tjoka fullt idet vi tråkker inn døra, men her kan man bare drømme om å gafle i seg alt som står foran deg. Vi tar med oss de to kakestykkene med baskisk ostekake og pistasj ut i kveldssola.

Dette er som en bombe i munnen, og en skikkelig digg en. Pistasjkremen smaker fyldig og god nøtt, og tross kaka kanskje er noe tam, er det en fest sammen med pistasjen. 

Åpningstider: 

Mandag - torsdag: 10-20

Fredag - lørdag: 10-22

Søndag: 10-21

📍Fjordallén 20

Trattoria Crudo: Pistasj Gelato

Hos Trattoria Crudo er det først og fremst italiensk mat, men nå er vi her kun for dolce (desserten). Vi fikk servert en kule med pistasj-is (90 kroner) hos Crudos uteservering midt på Nydalen, ved Gullhaug torg.

Isen var god og rund på smak, og akkurat passe salt. På toppen av kula fikk vi en mini-kjeks, formet som en kjegle, noe som ga det lille ekstra og smakte søtt og godt. Vanligvis kan man vel også ta denne med seg, men da vi var innom hadde de ikke beger og vi ble sittende. Dersom det er mulig med takeaway er det aldri feil å spise pistasj-is mens man vandrer nedover Akerselva, vel? 

Åpningstider: 

Mandag-fredag: 11:30-23

Lørdag: 12-23

📍Gullhaug torg 2A