På skitur til Kikutstua i Nordmarka

Endelig fremme hos Kikutstua i Nordmarka.

Tekst & foto: Henrik F. Haveraaen

Nå er vinteren for fullt i gang, og vi har tatt på oss skiene for en koselig langtur i Nordmarka til Kikut.

Med 10 kilometer fra Sørkedalen fremfor oss, spente vi på oss skiene. Det er muligens en enkel distanse for mange, men på et litt isete føre og ikke de mest erfarne skigåerne brukte vi først og fremst lysten på både varm kakao og vaffel på Kikutstua som motivasjon.



Utfart fra Sørkedalen

Kikut ligger sentralt ved Bjørnsjøen i Nordmarka, med skiløyper fra nord, sør, øst og vest. Så her er valgmulighetene mange! Turen vår gikk fra Sørkedalen, noe som gjorde skituren til rundt 10 kilometer hver vei. Det var mye oppoverbakke på turen dit og undertegnede er ingen skiekspert, så denne skituren anbefales kanskje for de litt mer erfarne skigåerne.

Da vi gikk på tur var skiløypene dessverre ikke preppet. Det gjorde at underlaget var litt isete og hardt, men turen var fin og det var vakker natur og skog.

Skiløypen er godt merket fra start til slutt, hvor man også får informasjon på hvor langt det er igjen. Det var veldig rolig og lite folk i løypene denne dagen, noe som gjorde det lett å koble av fra storbyens mas.

Dersom 10 km skulle være for lite, finnes det også muligheter med startpunkt som blant annet Voksenkollen (12,5 km) eller Ringkollen (21,5 km).

Destinasjon: Skistua på Kikutstua

Kikutstua er en av flere skistuer til Skiforeningen. Her vil du både ha mulighet til å komme innom skistua for noe drikke og bakst for dagsturer, eller som et fint overnattingssted med middag og frokost. Vi tok en dagstur og besøkte skistua/kafeen deres.

Dette er en klassisk skistue hvor man kan nyte blant annet en kopp kaffe, kakao og skoleboller/vafler. Serveringen var litt begrenset dagen vi var innom, hvor man hovedsakelig kunne velge mellom skoleboller, vafler og påsmurte brødskiver. Til å drikke var det blant annet varme alternativer som kakao, solbærtoddy eller svart kaffe, og diverse mineralvann.

Vi gikk for en vaffel og kakao med krem (96 kr). Etter 10 kilometer i løypa smakte dette veldig godt! Stemningen i lokalet var avslappet og koselig med en fantastisk utsikt over Bjørnsjøen fra spisesalen. Lokalet hadde sitteplasser med benker, stoler og sofaer. 

Dersom man skulle finne seg på tur en dag hvor kafeen er stengt vil det alltid være mulighet for selvbetjening. Hvis man er heldig vil det kunne være noen bakevarer fra dagen før. 

Hvis man vil ha en mer unik matopplevelse, anbefales det å booke bord til en 3-retters middag (750 kr), eventuelt benytte seg av overnattingsmulighetene hvor man får middag og frokost.

Psst! Ønsker du flere tips til skistuer i marka kan du ta en kikk her.

Badstue til kanskje markas beste utsikt?

Fra 4. januar (2024) er åpningstidene til kafeen fra klokken 11 til 16. For sikkerhets skyld anbefales det å sjekke ut nettsiden deres om kafeen er åpen den dagen man tenker seg ut på tur! I tillegg til kafeen med betjening har de også en selvbetjening som er åpent døgnet rundt hvor man betaler med vipps.

Dersom man velger å benytte seg av overnattingsmulighetene vil man også kunne ha tilgang til en badstue, hvor man vil få kanskje markas beste utsikt!

📍Nordmarka 846