Kakao: Våre favoritter i Oslo

Kakao i Bibliotekbaren, som i flere år har blitt kåret til Oslos beste kakao.

Tekst & foto: Maren Mjelstad og Jacqueline Umutoni

Vi har funnet fem av Oslos beste kakaoer, som du kan nyte nå som høsten har inntatt hovedstaden for fullt.

Før vi tar fatt på listen over de deiligste sjokoladedrikkene, kan det være greit å få klargjort en ting først. Det er forskjell på kakao og varm sjokolade. Kakao er laget med kakaopulver, mens varm sjokolade er laget av finrevet mørk, halvsøt eller bittersøt sjokolade. Begrepene blir brukt litt om hverandre, også hos kafeer.

Vi har derfor gjort det samme, og til slutt i teksten avslører vi hvilke som ble vår favoritt. Enjoy!



Bibliotekbaren på Bristol

Vi starter listen med plassen som i flere år har blitt kåret til Oslos beste kakao, nemlig Bibliotekbaren på Hotel Bristol. Omgivelsene er “old school” på en elegant måte, og stilen er gjennomført helt ned til det grønne kaffeserviset. Den varme sjokoladen blir servert i en sølvkanne, med krem i en skål ved siden av. 

Her kan du kose deg med kakao av melkesjokolade og mørk belgisk sjokolade, med tilsmak av Madagaskar-vanilje. Denne kan nytes alene eller sammen med Bristols Afternoon Tea, hvor du kan bytte ut te med kakao for en ekstra kostnad på 40 kroner.

Pris: 90 kroner per kanne (inkludert krem)

📍Kristian IVs gate 7

Psst! Har du sett videoen vi har delt om kakao på Hotel Bristol på Tiktok?

Cocoa

Vi kan ikke skrive om hvor man finner den beste kakaoen i Oslo, uten å ta turen innom Cocoa på Grunerløkka. De kan skryte av å være Norges første og eneste kakaobar, og vi har besøkt de tidligere også

Med 14 forskjellige smaker kan det være vanskelig å velge. Etter anbefaling endte vi opp med smakene mocha og mint. Mocha og kakao fant vi raskt ut at var en god idé. Den er søt, og vil nok være en vinner, også for de som ikke drikker kaffe til vanlig. De har også vegansk kakao!

Mintkakaoen minner oss om tiden før skjenkestopp. Den gir oss en følelse av afterski (kakao og Mintu) og sjokoladen After Eight, som du forøvrig kan velge som topping. 

Pris: 60 kroner (takeaway: 55 kr)

📍Toftesgate 48

Freia Sjokoladebutikk

Om vinteren kan du kjøpe kakao hos Freiabutikken i Karl Johan. Den er brygget på Freias egen selskapssjokolade fra 1895, og minner oss om kakaoen vi vokste opp med. Kakaoen er søt og smakfull, som passer til både voksne og barn.

Hvor lenge de vil selge kakaoen er noe usikkert, men vi ble lovet at man får kjøpt den i hvert fall til over påsken. Inkludert i prisen på 59 kroner kan man få krem på toppen om man ønsker. 

Så neste gang du er i sentrum og trenger påfyll av sjokolade og varme, stikk innom den lille butikken til Freia. Om du ikke har lyst på kakao akkurat da, kan du kjøpe med noen plater selskapssjokolade og lage den hjemme selv.

Pris: 59 kroner

📍Karl Johans gate 31

Oslo Raw

Dette er en helvegansk kafé som byr på gode drikker, smakfulle energikuler og fargerike salater. Her kan du kjøpe flere typer varm sjokolade! Både ved kaféen på Frogner og Adamstuen er stedet pent innredet i pastellfarger. Med andre ord, bildevennlige kaféer.

Vi prøvde oss på Myrvann kakao. Denne kakaoen er laget på kakaobønner fra Sør- og Mellom-Amerika, og med tilsatt soppekstrater fra Norge. Ved første smak synes undertegnede at den var litt for bitter, men ble fort vant til bitterheten, og koste oss med drikken.

Den serveres i en stor kopp og er mektig. Er du glad i mørk sjokolade passer den perfekt.

Pris: 75 kroner

📍Ullevålsveien 82 / Skovveien 16

Kruttverket

Kulturhuset i Gamle Oslo har en koselig cafe på dagtid, hvor det er perfekt for å kjøpe seg en deilig kopp med varm sjokolade.

Av alle plassene på listen tilbyr Kruttverket den mest “klassiske” kakaoen, laget på sjokolade og helmelk. Den er tynn i konsistensen og derfor ikke like mektig som noen av de andre på listen. En enkel kakao toppet med masse krem og små marshmallow.

Plassen er et lite stykke unna sentrumskjernen, så det føltes derfor litt langt unna for kun kakao. Omgivelsene og kombinert med en av deres mange arrangementer vil det nok smake ganske godt allikevel!

Pris: 52 kroner

📍Arnljot Gellines vei 41 B

Så hvilken var best?

Myrvann kakao fra Oslo Raw og Kakao Mocha fra Cocoabar likte vi best i smaken. Kakaoen på Oslo Raw var mindre søt enn de andre og derfor annerledes, mens Cocoas var noe nytt og frisk, som vi kunne drukket store mengder av.

Den beste totalopplevelsen fikk vi hos Bibliotekbaren på Hotel Bristol. Her får man god drikke samtidig som man er i flotte omgivelser.