Mystisk ekspert på Oslos matscene

Oslonam-vingård.JPG

Av Jeanette Susann Martinsen / Foto: OsloNam

Hvor mange ganger har du ikke brukt Instagram til å prøve å finne et nytt spisested i hjembyen, eller hente inn litt matrelatert inspirasjon? Siden du klikket deg inn på denne saken, aner vi at svaret ditt ikke er «sjelden» eller «aldri». På en plattform hvor det kryr av sponsede restaurantanbefalinger og et økende antall matglade bloggere, kan det være vanskelig å finne noen som skiller seg ut med både ærlige og unike Oslotips.

Som del av vår Menneskene-spalte, har vi denne gangen tatt en prat med dama bak OsloNam, som representerer et friskt pust blant byens mange matanmeldere. Visste du for eksempel at det gikk an å få tak i salat med griseører i Tigerstaden? Hvor i byen finner du Oslos beste ceviche? Leser du videre, gir vi deg noen ess i ermet som det kan være nyttig å ha så snart restaurantene åpner igjen. Dessuten blir du litt kjent med én som har turt å trosse oddsen, og følge sin store drøm.

For hvordan i all verden klarer en selverklært foodie, uten kokkeskolebakgrunn, å ende opp som matanmelder og matblogger med over 15.000 følgere på Instagram?

Et modig valg som endret alt

Drivkraften bak konseptet, oslobaserte My, er bevisst ingen selfiedronning. I stedet er det meningen at selve maten fra Oslos matscene skal få fullt fokus. Instagram-profilen og bloggen er full av utelukkende flotte og fargerike matbilder, hentet fra en rekke unike og flere mindre kjente restauranter i hovedstaden. Disse utfyller hun med detaljerte beskrivelser og sine genuine personlige meninger om de nøye utvalgte rettene. Nylig har hun til og med begynt å lage mat som hun deler i storyene sine! Mys private og noe gåtefulle vesen, og hennes ønske om å forbli delvis anonym, gjorde at vi ble enda mer nysgjerrige på å finne ut hvem som står bak denne suksessen. Klarte vi det, mon tro?

Aller først må vi spørre: Hvorfor OsloNam, og hvordan begynte det?
– Det begynte med at jeg hadde en statisk jobb som jeg syntes var kjedelig, til tross for fine kolleger. Siden jeg hadde det litt kjipt, innså jeg at jeg burde gjøre noe annet. Mat er min aller største lidenskap som jeg følte jeg bare måtte jobbe med. Det er virkelig noe jeg ikke kan leve uten, og jobbe må man jo. Jeg hadde et sterkt ønske om å komme meg inn i matbransjen, men hadde ikke gått på kokkeskole. Så hadde jeg jo studert markedsføring, og tenkte: Hvorfor ikke bruke utdannelsen og se hvordan det går?

Hun fortsetter å imponere idet hun forteller mer om sin spontane satsing på et nytt kapittel i livet sitt i 2017, motivert og klar for å bli matanmelder på likt nivå som DN og Aftenposten. Etter bare fire måneder hadde hun 3.500 Instagram-følgere, og etter hvert startet hun også en egen blogg, som hun fortsatt deler sine anbefalinger på. Takket være bloggen og en god del kunnskap innen markedsføring, stilte hun plutselig sterkere i jobbsøkeprosessen mot den store drømmen.

– Cirka et halvt år etter at jeg startet OsloNam, klarte jeg å komme meg inn i matbransjen. Jeg fikk meg en jobb for en restaurantgruppe som hadde flere restauranter, og jobbet der i to år. Slik lærte jeg mye om mat og hvordan bransjen fungerer, samtidig som jeg knyttet en del nye kontakter, forteller hun fokusert.

Målet var fortsatt å jobbe selvstendig. På den tiden skrev OsloNam ikke bare positive matanmeldelser, men også kritikk av restaurantene, som hun skjønte ble ansett som kontroversielt.

– Etter hvert som jeg fikk mer innsyn i og respekt for bransjen, valgte jeg å droppe kritikken for å unngå eventuelle misforståelser. Jeg ville ikke risikere at min kritikk eller en dårlig anmeldelse kanskje kunne føre til at en restaurant mistet kunder eller gikk konkurs, forklarer hun.

Jeg vil gi følgerne mine topp kvalitet, og vise et bredt utvalg av matscenen i Oslo

Matelsker med pågangsmot

Bloggen og Instagram-siden slik den er i dag, er altså et resultat av over tre år i restaurantbransjen. I mellomtiden spisset My sin kompetanse om både mat, skriving og foto, og nådde til slutt målet. I 2020 sluttet hun i jobben, og kunne endelig jobbe for seg selv. Siden har hun hjulpet restauranter med sosiale medier via OsloNams eget mediebyrå, OsloNam SoMe-service. I tillegg fortsetter hun å inspirere Osloboerne med matanbefalinger via bloggen og den populære Instagram-kontoen sin. Kombinasjonen av erfaring med og lidenskap for mat, gjør at vi kan stole på at OsloNams fristelser på tvers av ulike kjøkken – fra street food og asiatisk kjøkken til gourmetmat – er nøye utvalgte forslag; rett fra hjertet.

– Det er viktig at man leser det jeg skriver under bildene. Jeg er veldig opptatt av å være genuin og kun skrive om det jeg liker. Med andre ord det jeg føler kan ha en verdi for følgerne mine, selv om det er min personlige vurdering. Det går mest i unike retter fra nye restauranter, fusionretter, unike råvarer, og mye annet som jeg både synes er godt og spennende å lese om. Jeg skriver for eksempel ikke om kjøttboller (ler), men velger heller å få frem andre ting som man sjelden kan få til hjemme.

Mat er åpenbart noe vi alle må ha daglig, men for deg er det også jobben din. Klarer du å skille mellom jobb og kos, og koble av når mat er en så stor del av hverdagen din?
– Ja, det gjør jeg, det blir jo både jobb og kos. Det er den eneste måten jeg kobler av på. Når jeg ser tilbake på de gamle bildene fra ulike restauranter jeg har besøkt, så er det minner jeg har skapt gjennom årene. Jeg synes det er gøy å bla gjennom storyene mine fra ett til to år tilbake; det blir på en måte som min egen dagbok.

Det er lett å høre smilet i stemmen til My mens hun gir uttrykk for sitt forhold til mat. Hennes øye for estetikk og et hint av perfeksjonisme kommer også frem i arbeidet hennes; noe hun selv bekrefter i samtalen vår. Kameraet får bli med henne overalt, uansett, og det er viktig at bildene til bloggen er så å si perfekte før hun kan ta seg en velfortjent matbit, forteller hun. For å havne høyt oppe på lista og være delevennlig, er det ikke bare belysningen og fargene som skal være top-notch. Den anbefalte matretten skal aller helst også være av høy standard: godt krydret, godt temperert, fersk, og laget med gode ingredienser.

– Bloggen min går jo ut på at jeg vil gi følgerne mine topp kvalitet med mye relevant informasjon, som viser et bredt utvalg av matscenen i Oslo. Det skal være gjennomført og bra innhold. Når jeg er på restaurant, så har jeg ofte med meg en lysboks, og bestiller gjerne opptil seks til åtte ulike småretter for å kunne smake på flere ting. Slik kan jeg plukke ut retter som jeg mener fortjener en anbefaling, samtidig som jeg beholder autentisiteten. Det er veldig viktig for meg.

Storyene mine blir på en måte som min egen dagbok

Du har åpenbart opparbeidet deg en god del kunnskap de siste årene. Hva er det neste på agendaen, spesielt nå i en tid der mange restauranter må holde stengt?
– Jeg har veldig lyst til å skrive en serie om take-away, og satse mer på matlaging hjemme siden jeg også liker veldig godt å lage mat. Det er en del av matinteressen min, og så langt har følgerne vist stor interesse for innlegg rundt matlagingen min.

La oss drømme oss litt bort fra pandemitiden. Hva er det beste du vet med Oslo, og hva gleder du deg mest til i år? Har du noen yndlingssteder du liker å tilbringe tiden din på?
– Det jeg synes er veldig kult med Oslo, er at byen er under konstant utvikling. Jeg flyttet hit for ti år siden, og synes det er en harmonisk by med mange restauranter. Noen åpnet til og med under korona! Jeg må si at jeg liker Oslo spesielt godt om sommeren. Det er en utrolig fin sommerby med massevis av fine uteserveringer å sole seg på, spesielt Bjørvika, Tjuvholmen og Sørenga. Kjempegod stemning, rett og slett. Jeg gleder meg til at ting skal bli normalt igjen!

Det jeg synes er veldig kult med Oslo, er at byen er under konstant utvikling

Sist, men ikke minst: Er det noe du ønsker å si til våre trofaste følgere?
– Først og fremst at dere må bruke byen, for Oslo er faktisk en uoppdagbar by med mulighet for mange ulike aktiviteter. Dere bør elske byen – bylivet, trikken, menneskene, restaurantene, og mer, – for den er så flott! Jeg er jo en byjente som alltid er ute, det være seg shopping, mat, gå rundt i Oslos gater, eller være på kafé og bare sitte og se på mennesker. Derfor synes jeg det er godt at det er liv her i byen, og det må vi sette pris på. Det var faktisk ganske bra som det var, noe som er spesielt tydelig i disse tider. Og til slutt, hvis dere vil sjekke ut Instaen min, så er dere velkomne til å gjøre det. Les gjerne også teksten under matbildene, avslutter hun med en vennlig tone.

Vi synes at OsloNam gir oss et inspirerende bevis på at man kan komme langt med en kombinasjon av en ektefølt lidenskap, dedikasjon og pågangsmot. Det gjelder å tørre å benytte seg av de verktøyene og kunnskapen man allerede sitter på og har tilgjengelig. Inspirert? Vi ble det, i hvert fall!

Du kan følge OsloNam på Instagram og via bloggen oslonam.com. Scroll lenger ned for noen av OsloNams beste restauranttips! Der finner du garantert en restaurant du ikke har hørt om før. Noen av restaurantene tilbyr også take-away.

Noen av OsloNam sine favoritter

Spansk: «Bon Lio er nok én av mine favorittrestauranter i Oslo innenfor fine dining. Her slipper du å velge, for det serveres kun én smaksmeny (spansk) bestående av flere småretter.»
📍Sofienberggata 15

 Nordisk: «Jeg er veldig glad i Arakataka, og det er veldig gode priser der også. Jeg har aldri smakt noe dårlig der før, og liker at man får mye for pengene. Pepperkrabbe og spaghetti i løyrom, som de er kjent for, er mine favorittretter.»
📍Mariboes gate 7B

Peruansk/ceviche: «Jeg er veldig glad i frisk mat som for eksempel syrlig sashimi, og spesielt ceviche. Etter min mening, finner du den beste cevichen i Oslo på den peruanske restauranten Aymara Peru. De har også pleid å ha en nydelig rett med kamskjell, gigantmais og søtpotet. Jeg har aldri smakt en dårlig cevicherett der før, for alle sammen er så gode!»
📍Parkveien 64

Koreansk: «Det koreanske kjøkken begynner å trende nå. J2 Restaurant anbefales sterkt – utrolig bra moderne koreansk fine-dining, og autentisk koreansk. Her får du også kun én meny – dagens for rundt 750-850kr per pers, bestående av 5-6 serveringer. Det er denne typen mat jeg liker å spise i helgene. Du bestiller én type meny med vinpakke til, vet ikke helt hva du får, og bare sitter der og koser deg i flere timer med en rekke småretter. Det digger jeg, selv om det er en nokså dyr hobby (ler).»
📍Pilestredet 63A

Vietnamesisk: «Xinh chào mener jeg virkelig er den beste, mest autentiske vietnamesiske restauranten i Oslo. Det er ikke mange som tør å ha så unike ingredienser i Oslo. Her får du så unike retter som salat med griseører, for eksempel. Jeg synes det er kult at de har prøvd å tilpasse seg det asiatiske markedet i stedet for det norske, og så kan du bli mett av én rett på rundt 200kr.»
📍Møllergata 42

 Blåskjell: «Jeg elsker blåskjell! Det er skikkelig vanskelig for meg å velge, men jeg er veldig glad i Ostebutikken sine blåskjell, for franskmennene kan blåskjell. Le Benjamin sine, med eplebiter og kremet skum, er kjempegode, og Brasserie France har blåskjell med fennikel og safransaus. Theatercaféen har en veldig god asiatisk blåskjellrett med kokosmelk. Sjekk gjerne ut bloggen min for en detaljert blåskjell-guide!»

📍Ostebutikken: Thorvald Meyers gate 27A
📍Le Benjamin: Søndre gate 6
📍Brasserie France: Øvre Slottsgate 16
📍Theatercaféen: Stortingsgata 24-26

Psst! Glad i det franske kjøkken? Les mer om hvor du kan oppleve Frankrike i Oslo her.