Opplev Frankrike i Oslo

Tekst & foto: Jeanette Susann Martinsen

Si bonjour til noen av våre franske Oslo-favoritter! Finn frem bereten/alpeluen, et helsvart antrekk (baguetten kan du godt la ligge hjemme for nå) – og vips, så er du klar til å utforske Tigerstaden i ekte parisisk stil.

Få magien av savnede kulinariske ferieopplevelser uten å krysse grensene. Etter litt research viser det seg at det internasjonalt høyt anerkjente franske kjøkken har noen meget sterke representanter også i Oslo.

L’ardoise

Sentrumsnære Bislett byr på et utvalg koselige restauranter og kafeer, og franske L’ardoise er intet unntak. Har du noen gang passert Stensgata holdeplass med 17- eller 18-trikken, er sjansen stor for at du allerede har fått øye på det trivelige, lille hjørnelokalet midt i Thereses gate.

Gjestene, som det pleier å være nok av både inne og ute, virker å ha glemt trafikkstøyen der de sitter tilbakelent med fornøyde glis og hvert sitt glass vin i hånda. La deg ikke lure av lokalets «intime» størrelse: Stedet som både er et konditori, en vinbar og restaurant i ett, serverer alt fra håndlagede, glutenfrie makroner til tradisjonelle franske retter som løksuppe eller boeuf bourguignon (oksegryte).

Her lages absolutt alt fra bunn, og de fleste av vinene på den lange vinmenyen får du servert på glass, som gjør at du kan utfordre smaksløkene et hakk mer enn med flere omganger med «husets». Frister det med en fransk aktivitet? L’ardoise, som for øvrig drives av to franskmenn, arrangerer også egne champagne- og makronkurs. Pur fransk storbystemning, rett og slett!

📍Thereses gate 20B

Le Benjamin Bar & Bistro

Har du lyst til å unne deg en ekte kulinarisk spesialitet, anbefaler vi gjøkalvbrissel hos Grünerløkkas franske perle Le Benjamin. De mindre «eksotiske» rettene på menyen er imidlertid minst like smakfulle, og forrettene som grillet sjøkreps med hvitløk og estragonsmør, østers naturelle eller den sesongbaserte kantarelltoasten anbefales sterkt.

Til tross for smakskombinasjoner og estetikk som minner om restauranter i verdensklasse, er stedet kjent for en avslappet laid-back-stemning (derav kalt bistro), og ikke minst et imponerende utvalg franske viner. For som franskmennene sier i ordtaket sitt: «Et måltid uten vin er som en dag uten sol» (ukjent, men personen var absolutt inne på noe).

📍Søndre gate 6

Brasserie France

Blåskjell, anyone? Moules frites er en fransk klassiker, og Brasserie France sin versjon med kremet safransuppe er en drøm av en smaksopplevelse. Kalveentrecôten med bearnaisesaus er et smakfullt alternativ til de mindre sjømatinteresserte.

Med sin klassiske stil, hvite duker og hyggelige kelnere anbefales restauranten sterkt til spesielle anledninger eller deg som ønsker å spise med stil.

📍Øvre Slottsgate 16

Ostebutikken

Er du sugen på hvitvinsdampede blåskjell med pommes frites i toppklasse, anbefales Ostebutikken i Thorvald Meyers gate sterkt. I tillegg til undertegnedes personlige storfavoritt Moules roquefort (blåskjell vendt i roquefortsaus), er restauranten kjent for sin nydelige skalldyrsgryte Bouillabaisse.

Alt fra brødet til dessertostene, kombinert med den koselige stemningen og behagelige franske musikken i høyttalerne, er så gjennomført at du garantert vil komme tilbake.

📍Thorvald Meyers gate 27A

Frankrike på budsjett

Frankofil eller ei – det å hente et stykke Frankrike hjem til Oslo trenger ikke alltid å innebære en stor investering. Hvorfor ikke gå for piknik i fransk stil i én av Oslos mindre frekventerte parker, eller kose seg hjemme med litt ost og kjeks i helgen? Du kommer langt med en nystekt baguette, et par gode franske oster og Édith Piafs chansons i bakgrunnen.

Liker du oster med sterkere smak? Se i så fall etter Camembert Le Rustique eller Kolonihagens økologiske Mini Brie fra Normandie, i din nærmeste matbutikk. Ønsker du et større utvalg, pleier ostebutikken Fromagerie i Valkyriegaten 9, eller Mathallen på Vulkan å ha det meste.

Ikke fortvil om du ikke rekker morgenturen innom bakeren for å få tak i rykende fersk bakst! Du kan fortsatt nærme deg Frankrike ved å handle inn noen fine, steinovnsbakte baguetter som du selv steker i ovnen, samt et utvalg gode kjeks til ostene.

Parlez-vous français?

Har du lyst til å lære deg fransk, studere i Frankrike eller bli litt bedre kjent med den franske kulturen i Norge? Da kan det lønne seg å ta en titt på det franske instituttet Institut Français, eller ta en tur innom Holtegata 29.

Synes du derimot det kunne vært interessant å lese noen artige historier om hvordan det er for en franskfødt å ha bosatt seg i Oslo, anbefales ‘A Frog in the Fjord‘ som via underholdende eksempler beskriver vår særegne norske kultur, og slik gjør leserne sine litt bedre kjent med den franske mentaliteten.

Uansett om du skal spise fransk mat, rusle rundt i Oslo som en fransk mademoiselle/monsieur, eller bare ikke kan få nok av landets illeluktende oster: I disse tider er det viktigere enn noen gang å la seg inspirere av franskmennenes ‘Joie de vivre’ (livsglede), og lære seg å sette pris på de små, glade øyeblikkene med de man er glad i.