A.C. Perch's Tehus

acperchs.jpg

[Sponset opplevelse]

Av Karoline Paasche

Meteorologene har varslet enda mer gråvær fremover, og hva kan vel da være bedre for humøret enn å “luxe” seg på Afternoon Tea, en luksuriøs teseremoni!

Temenyen på A. C. Perch's Tearoom er omtrent like lang som en tiårings ønskeliste til julenissen, og fasaden, den royale arkitekturen og det overdådige interiøret var spesielt bemerkelsesverdig.

150 typer te

Det er altså mye å velge i, og vi hadde ikke hørt om halvparten før. I tillegg til klassikere som Earl Gray og Assam har de blant annet grønn, hvit, svart, aromatisk, og «ren» te uten smakstilsetninger. Faktisk bortimot 150 forskjellige typer. Er du en kresen tekjenner eller har noen du vil imponere med et solid utvalg, er denne tesalongen definitivt verdt turen.

Vi bestilte to kanner te, henholdsvis hvit tempel te krydret med tørket frukt og vanilje, og en chai-variant. Servitørene var kunnskapsrike og glade for å kunne hjelpe til med valget av te. Den ble servert i et nydelig tynt dansk servise. Vanligvis inkluderer pakken et glass musserende vin, men dette er naturligvis midlertidig endret som følge av den pågående nasjonale skjenkestoppen. 

Til teen fikk vi et fat med tre etasjer av fristelser. En tallerken var fylt opp av snitter med laks, agurk og eggesalat. Deretter spiste vi herlige scones med krem, rørt blåbærsyltetøy og lemon curd. Å si at dette sannsynligvis er Oslos beste scones er ingen overdrivelse. Hvis du skulle kjøpt med deg kun én ting herifra, la det bli det! Disse kan også kjøpes enkeltvis. Vi ble også fortalt hemmeligheten bak scones-suksessen; de sparer ikke på smøret…

Vakre omgivelser

Atmosfæren var i en klasse for seg selv, og etter vår mening selve prikken over i-en. Pen tapet, gamle lysekroner og møblement, og en litt dunkel belysning satte en fin stemning. Lokalet har langvegger som vender ut mot gaten, og noen av bordene er plassert langs de store vinduene. Stedet kan sammenlignes med Theaterkaféen og Vinterhaven & Biblotekbaren som alle holder til mellom Nationaltheatret og Stortinget.

Her oppleves te som en eksklusiv vare, den skal nytes i tynt porselen, i riktig temperatur, og med noe godt attåt. Ikke som et andrevalg til kaffe når du ved et uhell er gått tom for kaffepulver hjemme. Det kan vi være enig i! Dagen vi var på besøk regnet det, og vi synes det er få ting som slår det å kose seg innendørs med en kopp brygget te mens man ser ut på regnet og folk som spaserer forbi i ulike tempo.

Ivaretar tradisjon

A. C. Perch’s historie strekker seg helt tilbake til 1800-tallet. Tehandelen er kongelig hoffleverandør og har de siste 100 årene vært et familiefirma. Sent på 1700-tallet fikk både handelen og velstanden en oppsving i Christianshavn i Danmark. Grunnleggeren av det opprinnelige tehuset, Niels Brock Perchs, var sønn av en kjøpmann som solgte hjemmebrakte varer fra Asia på auksjoner. Det aller meste ble solgt videre til England på denne tiden, så det var ikke så mye som fikk bli igjen i Christianshavn. Skip fra Østen la til kai i havnen, og te utbredte seg først hos overklassen. Sånn ble det sett på som noe luksuriøst og eksotisk. Teens status har utvilsomt endret seg siden den gang, men Perch’s har lyktes i å ivareta tradisjonen rundt den. I dag har de besøksadresser i København, Aarhus og Oslo. 

Vi storkoste oss! God servering i flotte omgivelser slår aldri feil. Hit kan du trygt ta med kjæresten din, vennegjengen eller svigers.

Psst! Lokalet rommer også en butikkdel. Her selger de løsvekt- og posete, teservise og fat i porselen, tekanner og alt du måtte trenge av tilbehør til teseremonien hjemme.

📍Kirkegata 5

NB! Foreløpig stengt frem til 31. januar.