Ølbryggeriet Grünerløkka Brygghus

Av Ine Martine Lorentzen

Synes du lokalt øl er spennende? På Løkka i Oslo finner vi en lokal perle, Grünerløkka Brygghus. Et lite håndverksbryggeri som brygger 140.-180.000 liter øl året. Vi ble med bryggeriansvarlig Kjetil Johnsen på en koronavennlig omvisning i det sjarmerende bryggeriet i Københavngata.

Her brygges mange forskjellige “Løkkaøl”, og de bruker å lage rundt fem til seks nye varianter hvert år. Kjetil liker å eksperimentere, og å gi gamle øltyper en ny twist. Ølet selger de på sin egen pub, andre utesteder og vinmonopolet. Øl med lavere alkoholprosent (4,7% og under) selges fra det lille sjarmerende ølutsalget på bryggeriet, og i flere dagligvarebutikker. Apropos puben! Et lite steinkast unna ligger bryggeriets pub, Grünerløkka Brygghus, hvor man finner 21 tappelinjer av ølet som brygges.

Vil du se video fra mikrobryggeriet? Se den her på vår Facebook-side.

Gammel flaskefyller

Utstyret i bryggeriet er åpenbart større en hva man har hjemme og er delt mellom to større rom vi går mellom, men det er ikke toppmoderne og det meste må gjøres manuelt. Maskinen de bruker til å tappe og korke flasker kjøpte de fra Tyskland for seks år siden, og Kjetil forklarer at den trenger mye kjærlighet for å holde maskineriet der i gang.

Han har lenge hatt interesse for øl og med fortid som kokk har han alltid vært ekstra interessert i smaker. Etterhvert ble han også bartender på velkjente Aku Aku, Parkteateret og Bar Boca. Det var på Parkteateret han ble ekstra interessert i ølbrygging og drømte om eget bryggeri på løkka.

Funfact! Apropos å være opptatt av smaker… Tikibaren Aku Akus anerkjente signaturcocktail Aku Akus chili punch er det Kjetil som står bak.

Navnene til de forskjellige øltypene er det Kjetil selv som står bak. Mange kjenner helt sikkert igjen “Løkka”-navnet på flere øl fra både butikken og polet. Stout porteren Løkkatrollet (7% alk./vol) er oppkalt etter bråkebøttene som ikke går hjem når barene stenger på Grünerløkka. Kjetil plukket opp navnet når han leste et leserinnlegg fra en forbannet løkkabeboer i en lokalavis.

Får vi smake?

Vi smakte på et utvalg av ølene som tilbys, blant annet Hverdags-IPA (4,7% alk./vol) som er en av bestselgerene. En lys IPA med fruktig smak. Det var ekstra mye smak og aroma fra humle, og vi smakte hint av tropisk frukt. Ganske lettdrikkelig og god!

Bringebææærliner Weisse (3,7% alk./vol) er en lettdrikkelig syrlig øl som både lukter, smaker og ser ut som bringebær. Denne måtte vi smake, da surøl har blitt mer og mer populært de siste årene. Forøvrig en populær variant om dagen dette også! Her tilsettes melkesyrebakterier for å senke pH-verdiene i ølet. Spennende å drikke surøl, men vi nyter helst én om gangen. 

Løkka Nøttebrun (4,7% alk./vol) er en litt kraftigere og mørk øl som er inspirert av den engelske ølsorten Nut Brown Ale fra nord i England. Her er det tilsatt litt mer engelsk humle enn normalt, som gir en kraftigere smak. Vi syntes det smakte både sjokolade og kaffe, men det var i utgangspunktet nøtter vi skulle smakt. Sant skal sies, vi er ikke noen eksperter på øl!

Er du ute etter en alkoholfri variant? Kjetil spilte i bandet Onkel Tuka som har vunnet Spellemann, og i 2018 ga de ut barneplaten Sinnabrus Blues. I dag selger bryggeriet nettopp brusen Sinnabrus. En alkoholfri brus med smak av chili, sitron og ingefær. Denne bør man virkelig prøve. Litt sterk, veldig spennende og helt ulik noe annen brus vi har drukket før. Denne er garantert veldig fin å bruke til drinker også!

Bryggeriomvisning

Det er tydelig at Kjetil brenner for det han driver med og har mye kunnskap om ølbrygging, så besøket på Grünerløkka Brygghus var både interessant og lærerikt! De tilbyr omvisning og smaking for privatpersoner når det er lov igjen. Her får man en time på bryggeriet med ølprat og smaking. Det koster 250kr per person og man må være minst fire personer for å booke. Kanskje en kul ting å gjøre med vennegjengen når man endelig har mulighet igjen? Da kan det bookes her.

Puben er for tiden stengt, men Vespa og Humla vegg-i-vegg holder åpent og selger lettøl som Lille Maria (2,5% alk./vol) fra bryggeriet. Ølutsalget på bryggeriet for tiden åpent onsdag til lørdag fra kl. 13-18.

📍Københavngata 2D

Psst! Fikk du med deg at vi smakte på lokalt julebrygg fra Oslo før jul også?