Lokalt julebrygg fra Oslo

Oslo_juleol_8Des_LeneMyrumHaugen_11.JPG

Av Lene Myrum Haugen

Med full skjenkestopp i byen og fokus på å støtte lokalt er det tid for å se på noen av det Oslo bryggeriene byr på denne julen. Perfekt til å nyte hjemme med litt julemusikk på anlegget. Om du er øldrikker eller en -entusiast finner du noe for enhver smak. For det er mye spennende lokalt julebrygg i år vi ville prøve.

ALLE FORMER OG FASONGER 

Juleøl er ikke bare en type øl. Norsk juleøl er tradisjonelt sett en mørk lager, men bryggeriene setter ingen begrensinger når de byr på både tradisjonelt og mer eksperimentelt juleøl. Dette er en god mulighet til å støtte lokale bryggeriene om du er glad i øl. Man trenger heldigvis ikke løpe byen rundt, for det meste er lett tilgjengelig. Noe av ølet får man tak i på matbutikker, på Vinmonoplet eller på ølbutikken Gulating.

Vi startet jula med pinnekjøtt på bordet for å smake på noe av juleølen Oslo har å by på, fra Sagene Bryggeri, Grünerløkka Brygghus, Amundsen, Eik og Tid og Oslo Brewing Co. Det er mye godt man kan ha til mat, men også nyte alene. Noen øl passer nok bedre til mat enn andre, men det får ekspertene uttale seg om. Vi som osloentusiaster synes dog at bryggeriene er gode på variasjon og har vært flinke til å lage noe som passer til enhver smak. Ikke minst på design og navn til øltypene, det må være artig å ha det som jobb.

KLASSISK JUL

Det finnes noe for den som ønsker en mer klassisk juleøl og da vil vi anbefale å se etter øl med ord som “julebrygg”, “vinter ale” og “julebokk” på seg. Sagene sin Rød jul er den vi selv synes er veldig klassisk og god. Den er ikke veldig ‘out there’, og har et maltpreg som er ganske vanlig i norsk juleøl. Den gir deg rett og slett god gammaldags julestemning! Deres Tannjul byr på en kraftigere øl som skal klare seg godt til den norsk julematen. Hvis du er på jakt etter juleøl til en spesiell anledning er et godt tips å sjekke bakpå flasken, der står det som regel hva den passer til.

En av de artigste ølene må være Flåklypa Juleøl fra Oslo Brewing Co. Ølen “nytes best med korken av”, for en overraskelse! Flåklypa er vel strengt talt ikke en julefilm i utgangspunktet, men hjemme hos meg er det en av de filmene som bare må sees i jula. Rett og slett en artig vri på juleøl, utrolig autentisk med artig tekst og design. Ganske klassisk i smak, med et maltpreg vi kjenner igjen.

JUL MED EN TVIST

Har du smakt øl som smaker sjokoladekjeks, eller hva med surøl til høytiden? Ja, det høres kanskje litt sprøtt ut, men er du glad i øl er det noe å teste! Om du er glad de litt mørkere variantene som stouts og portere, er det absolutt å verdt å prøve noe av det Amundsen har brygget denne julen. De byr på Breakfast waffle stout, Salted caramel choco chip coockie stout, sticky toffee cinnabun ultra pastry stout og choco shake stout. Ja du leste riktig, dette er øl! De er dog ganske mektige, så vi vil nok ikke anbefale å drikke for mange av gangen. Som egentlig er en god innstilling å ha til juleøl, det er for kosen sin del, ikke for alkoholen.

Eik og Tid er de som har en surølvariant til julen. Surøl er kanskje ukjent for noen, men det har blitt veldig populært de siste årene. Vi synes at det var godt med en litt surere type juleøl, men vi fikk ikke helt juleøl-følelsen vi hadde sett for oss. Uansett er det gøy å se at bryggeriene tenker utenfor boksen (eller skal jeg si utenfor flaska?). Juleheliks er for de som liker de litt dypere surølene, og nok min favoritt. Syrlig jul er en litt lysere og skarpere type.

Vi har også smakt på Multekrem V.2 en IPA fra Oslo Brewing Co, og det var overraskende godt! Denne skal bli med meg hjem til jul, for å si det sånn. Veldig godt balansert øl med litt julesmak, men på en helt annet måte en den klassiske juleølen. Om du er glad i IPA treffer nok denne mål. Kanskje ikke en slager til den tunge julematen, men hva med til desserten?