Gras: Mat, kunst & moro på Tullinløkka

Deilige, lette, grønne smaker på menyen hos Gras på Tullinløkka.

[Stengt permanent]

Tekst & foto: Karoline Paasche

Det har kommet et nytt spisested og konsept ved Tullinløkka i Oslo sentrum, som frister med både kunst, mat og kanskje nattklubb?

Etter å ha trasket byen rundt en varm og solfylt lørdag, kunne vi ikke valgt et bedre sted for en ettermiddags-pick-me-up. Vi var straks i humør for en frisk sangria med hvitvin og deilig frukt, mens vi kikker på menyen.



“rart om jeg slikker tallerkenen?”

På et hjørne i krysset mellom Kristian August gate og Universitetsgata ligger Gras. 12. mai i år åpnet de dørene til lokalet som tidligere huset Lemongrass, den karibiske og sentrumsnære lunsjfavoritten. 

Nå henger bare fire bokstaver igjen fra det opprinnelige skiltet, men forventningene til hva vi skal få oppleve bak veggene lar seg ikke påvirke av en sliten fasade. Hva annet har forandret seg?

De har en nordisk-inspirert vegetar- og sjømeny som endres hver 6. uke. Det legges opp til tapas og at selskapet deler på flere mindre retter, et matkonsept vi sjelden takker nei til. Det gjorde vi lurt i denne gangen også, for her fikk vi presentert den ene smaksbomben etter den andre. 

Vi lot oss friste av kelnerens anbefalinger. Det ble grønne asparges med hardkokt egg, parmesanvinaigrette og ramsløk-“emulsion” (175 kr). Det var faktisk så godt at vi spurte oss selv om det var innafor å slikke tallerkenen ren, siden vi satt helt alene. Men vi holdt oss i skinnet!

Rene og kraftige smaker

Neste rett var grillet gresskar med fetaost, ristede hasselnøtter og ruccola (155 kr) som gikk ned på høykant og som passer for deg som liker det litt sterkt. Som du ser nedenfor, har vi bildebevis på at denne maten så uvanlig fresh ut. Her spiser du virkelig med øynene først!

“Desserten” ble noe ulikt det vi er vant med fra før: vaffel med makrell. Denne sto ikke på menyen, så vi var i tvil om vi hadde forstått servitøren riktig. Søtt og salt i hver bit er nesten alltid en uslåelig kombinasjon. Det var gøy å ha testet, men det holder nok med denne ene gangen for vår del. 

I alle rettene vi fikk, var smakene rene og kraftige. Dette er lett mat som passer perfekt i sommervarmen. Nesten alt på menyen kunne enkelt gjøres vegansk.

Ettersom timene gikk ble vi litt fysne igjen, og bestilte ristet surdeigsbrød med misosmør (75kr). Vi fikk servert det vi kunne håpe på og enda litt til. Brødet var varmt, crunchy og saftig på samme tid, og smøret var det letteste og luftigste vi har sett. Miso er en smakstilsetning som ofte er å finne i det japanske kjøkken, basert på fermenterte soyabønner. Eksotisk smør som smeltet inn i toasten, og som overraskende nok smakte litt som prim!  

Galleri og nattklubb også?

Vi ble sittende utover kvelden og prøve ut store deler av cocktailmenyen mens vi spilte yatzi. Det er noe spesielt hyggelig med barer som byr på det lille ekstra med brettspill. 

De som jobbet her den dagen så ut til å være gode venner og latteren satt løst. Det bidro til å skape en uformell stemning, og vi følte nesten at vi satt i stua hos bekjente. Det er ikke så ofte vi opplever ute i Oslo!

De er ikke rent ydmyke i kommunikasjonen, og omtaler stedet sitt som “der kultur møter kunst og mat”. Det er tydelig at de har mange prosjekter på gang, og at ambisjonene er høye.

Hvis du følger trappen opp inn mot toalettene, går du forbi et galleri som kurateres av Atelie. Oversikten over kunstverk og priser finner du på nettsiden deres. Kanskje finner du din neste veggkunst her?

De planlegger også å åpne en nattklubb på sikt, som vi mer enn gjerne kommer tilbake for å sjekke ut. Alt er ikke helt kommet på plass enda, men vi ser frem til et hyggelig og litt mer livlig gjensyn.

Vanlige åpningstider er mandag til torsdag fra klokken 10 - 23 og fredag og lørdag 10 - 01. Søndager kan du besøke dem mellom klokken 11 - 16, vi kan i så fall tipse om at brunsjmenyen så spennende ut!

📍Kristian Augusts gate 14