Bydel: Gamle Oslo

Tekst & foto: Maren Mjelstad / Video: Gabriel Viola

Vi har tatt turen til bydelen med både mangfold og kultur. Med hjelp fra våre lesere har vi funnet noe av det flotte bydelen har å by på innen mat, parker og opplevelser.

Med grense til Nordstrand i sør og Tøyenparken i nord. I 2004 ble også øyene i Oslofjorden en del av Gamle Oslo. Bydelen er Oslos tredje største etter innbyggertall. De siste årene har det skjedd mye. Med store nybygg på Bjørvika og Sørenga har bydelen fått en blanding av små fargerike trehus, sammen med nye bygninger preget av speil og vindu. 

Men området har mye mer å by på enn bare bygninger.



Restauranter og kaféer

La oss starte med litt god mat, slik som maten på Kampen Bistro. Her serverer de retter laget på lokale råvarer i flotte lokaler og koselig uteservering! På menyen finner du faste retter som hamburger, men også retter som skifter ukentlig. De har blant annet ukens gryterett og ukens fisk. Les mer om tilbudet på menyen deres på nett
📍 Bøgata 21

Vi kan ikke snakke om god mat i Gamle Oslo, uten å ta med pizzafavoritten ZZ Pizza på Galgeberg, som vi besøkte på åpningshelgen. Lokalet er litt utenom det vanlige, fordi her var det tidligere et bilvaskeri. Det er derimot ikke et hinder for å servere det flere sier er Oslos beste pizza!

Så er det ingen hemmelighet at vi er glade i lokale kaféer. Fuglen er kjent for de aller fleste, og er naboen til nettopp ZZ Pizza. På folkemunne sies det at også deres kaffe er helt der oppe, og vi er absolutt ikke uenige i det. De har også en liten uteservering hvor det er veldig hyggelig å nyte dagens kaffe eller noe godt i glasset. Etter klokken 18 på kvelden blir dette en cocktailbar fra torsdag til lørdag, flere ganger også med live musikk.
📍 St. Halvards gate 33

Har du hørt om en restaurant sammen med en smie? Hos Smia Galleri på Vålerenga finner du nettopp dette. Nabolagsrestauranten kan friste med unike retter man ikke ser så ofte. Hva med krabbedumplings til forrett og en hovedrett med fisken lysing? Til vanlig har restauranten mandagsjazz med artister. Følg med på Facebook-gruppen deres for å få med deg neste konsert.
📍 Opplandsgata 19

Cafékontoret ligger på et gatehjørne på Grønland. Her pleier de å ha quiz hver tirsdag kveld klokken 19. På dagen kan du sitte og jobbe eller studere, med en kaffe og noe godt å spise. Her kan også lønningspilsen nytes eller daten spørres ut, så dette er et sted å sjekke ut for en hver i Oslo.
📍 Grønlandsleiret 46

En annen kafé vi også må nevne er Farine, som vi besøkte rett etter de åpnet i fjor. Den søte nabolagskaféen ligger på Kampen, hvor du har solen nesten hele dagen!

Fryd for øyet

Selv om mange av husene i bydelen er vakre nok i seg selv, har også noen det lille ekstra. Blant annet på Tøyen kan man se gatekunst på husvegger. Urbane kunstnere har gitt farge til allerede fargerike gater. Vel verdt å sjekke ut. Du kan lese mer om gatekunst i Oslo i vår tidligere artikkel.

Her finner du noen veggmalerier på Tøyen verdt å besøke:
📍 Kolstadgata 11-17
📍 Jens Bjelkes gate 62A
📍 Jens Bjelkes gate 64B

Ved Ekebergparken kan du nyte panoramautsikt over Oslo. Utsikten er en flott plass til å nyte hovedstaden, men også et godt utgangspunkt til masse stier knyttet til parken. 

Vi anbefaler at du går eller tar bussen til Brannfjellveien. Deretter kan du gå inn i Ekebergparken og følge en av stiene eller grusveien til Ekebergrestauranten, hvor det også er et flott utsiktspunkt. Sammen med utsikt og lett tilgjengelighet, er parken en fin plass å slå opp hengekøyen. 
📍Utsikten ved Ekeberg Camping

Parker og uteområder

På de solrike dagene er det flott å slappe av i en av de mange parkene. Kampen park er stor nok til at folk kan spille litt fotball eller lufte hunden sin. Blant ulik vegetasjon kan du nyte et måltid på en av benkene, eller slå deg ned på gresset. Litt konkurranse på ping pong-bordet er også mulig her.
📍Sons gate 3A

“Nye” Jordal park er også en flott plass å nyte en fin dag. Selv om den lille parken ikke er ferdig enda, er det laget et flott området langs en liten bekk. Da vi tok turen var det både voksne og barn som nøt de flotte omgivelsene. De få trærne der er såpass små at du vil ha solen hele dagen, uten å få uønsket skygge. Nærmeste kollektivstopp er Galgeberg.
📍Jordalgata 1

Middelalderparken ligger på Bjørvika, og er unikt på grunn av ruinene i området som du kan rusle blant. Ruinene stammer fra ulike kirker, og noen av dem er godt synlige. Vannspeilet i parken har fått det kjente navnet Tenerife, så her kan du få en smak av sydligere strøk med en dose historie. Akkurat nå foregår det store endringer i parken, som i utgangspunktet skal være ferdig sensommeren 2023. Det gleder vi oss til!
📍Middelalderparken

Alnaelva, også kalt Loelva, er Oslos lengste elv. I sin vei fra Lillomarka og ned til fjorden, foregår reisen for det meste i rør. Men det gjør den ikke i Svartdalsparken. Ved elvens rolige partier kan man sitte rett ved vannet, mens du kan nyte fossene fra de mange hengbruene. Dette er en kort og fin gåtur gjennom parken. Du kan fint slå deg ned ved elvens rolige områder.
📍Svartdalsparken

Verdt å ta en tur innom

Fra 2015 har Lille Tøyen Kolonial vært en lokal dagligvarebutikk og kafé, ikke langt unna Tøyen stasjon. De har et større utvalg av mat og drikke. Deres pizza er laget med surdeigsbunn, alt av bakverk er laget selv, og gavene i gavebutikken er nøye plukket ut av de ansatte. Dagligvarebutikken inneholder det viktigste man trenger, som blant annet melk, smør og brød.
📍Aud Schønemanns vei 9

Hos Arv Kaffe og Retro kan du dra på jakt etter bruktskatter, mens du nyter en deilig kopp kaffe. Navnet Retro kommer av at brukttingene i hovedsak er fra 1960-og 70-tallet. Vaser, lamper og kaffeservise er blant noe av det man kan kjøpe med seg hjem. Følg dem på Instagram, så får du vite når de har kaffe- og vaffelsalg, og når du kan besøke selve butikken igjen.
📍Schweigaards gate 57

Vi avslutter på beste stil. Olsenbanden-huset ligger bare et steinkast fra Kampen kirke. Huset ble kjent som hjemmet til Kjell og Valborg i Olsenbandenfilmene. Som en gul sol lyser den opp på hjørnet hvor huset ligger. Fra 2019 har det hengt et blå skilt ved inngangspartiet, for å hedre det kulturelle og kunstneriske. Etter vår mening er huset et must å gå forbi, enten fra eller til Kampen kirke. Her er det forresten mange sitteplasser hvor du kan nyte sola. Kanskje med en kopp kaffe fra Farine, som ligger rett ved?
📍Ullensakergata 1