Bleikøya og Lindøya

Lindøya

Lindøya

Tekst & foto: Ida Kristiansen

Vi begynner og bli godt kjent med øyene ute i Oslofjorden! Denne gangen dro vi til Bleikøya og Lindøya, på en varm og fin sommerdag. 

Først gikk turen til Bleikøya med Ruter-båt fra Aker Brygge. Det tok rundt 15 minutter. Senere på dagen gikk turen videre til Lindøya. Med båt fra Aker Brygge bør du regne med å bruke rundt 35 minutter hit.

Er du nysgjerrig på de andre øyene? Vi har tidligere besøkt Hovedøya og Gressholmen.

Bleikøya

Reiser du til denne øya kan du regne med å få deg en fin gåtur, med utsikt til operaen og Hovedøya. Ikke dumt å ta dagstur hit på en solskinnsdag!

Bleikøya er veldig liten i forhold til Hovedøya og Gressholmen, med om lag 90 små hytter. Det er ikke tillatt til å grille bål eller overnatte i telt, eller tilrettelagt for badestrand som vi kunne se, men det er en fjære der som du kan ta deg en liten dukkert fra. De beste plassene å bade fra er stranda ved velhuset, eller badeodden for familier. Eller så kan du bade fra svaberg og brygger.

Sør på øya ble det bygd en villa i 1864 som ble brukt som et sommerhus. Senere ble denne hytta leid av Oslo kommune (daværende Kristiania kommune) til et sanatorium. Hit ble barn med skrofuløse (en slags tuberkulose), sendt fra Kristiania. Nå er huset eid av velforeningen og blir brukt som butikk og velhus.

Butikken har åpent på sommerhalvåret, og har det meste av dagligvarer. Perfekt om du trenger en is på turen.

Følger du veien oppover kommer du til et lite høydepunkt hvor du finner et minnesmerke over falne i andre verdenskrig. Her er det en benk hvor du kan sitte og nyte utsikten utover fjorden. Gården som ligger nord på øya, er den eldste bygningen du finner på øya. Den ble bygd på 1700-tallet og har gått i arv siden da.

Lindøya

Dette er også en hytteøy og er større enn Bleikøya. Du har bademuligheter og fin utsikt utover Oslofjorden, og du kan også gå på en fin rundtur på denne øya. Her er det rundt 300 sommerhytter som benyttes av hytteeiere hele sommeren. Man kan ikke overnatte i telt eller grille.

På sørvestsiden finnes to badeplasser med brygge. Den første badeplassen må du gå over en liten bru for å komme deg til skjær. Her er det en badebrygge som du kan hoppe fra, og veldig fint å sole seg. Den andre badeplassen har også badebrygge.

Midt ute på øya finner du en liten minigolfbane som kan benyttes hvis man har egen kølle. Dette området har en liten gressplen som du kan slå deg ned på ved en liten andedam, og et steinkast unna finner du også en dagligvarebutikk. 

På denne øya er det et naturreservat som ble opprettet 9. juli 1993. Her finner du ca 280 forskjellige karplanter som for eksempel bakkefiol, dragehode og bitterblåfjær. Varme sommere, ganske milde vintre og jevnt med nedbør gjennom hele året, gjør at plantene har gode vekstforhold. 

Funfact! Alle hyttene på øya må males med bestemte farger, som er rød, gul og grønn.