Esaias Mat & Vin
Tekst & foto: Kristina Brekke
Naturvin og kortreiste godsaker er spesialitetene Esaias kan by på. Vi har sjekket ut vinbaren som ligger kun et steinkast fra Oslo Domkirke.
Sommeren har for fult satt sitt preg over hovedstaden. Uteserveringene har åpnet og stolene står klare for å atter igjen ta imot glade gjester. Hos Esaias tilbys både inne- og uteservering.
I deilige varmegrader er det lite som frister mer enn å sitte ute med noe godt i glasset med godt lag. Uteserveringen er omringet av nydelige omgivelser, murbygg, grønt gress og travelt byliv. Kveldssola treffer på begge sider, og gir en golden hour uten like. Atmosfæren er preget av latter og gode samtaler.
Vin for alle
Det er viktig å nevne at man ikke behøver å ha en bred erfaring med vin for å komme å nyte et glass her, dette stedet er for alle. Esaias tilbyr naturviner, som vil si at vinen blir gjæret av den den naturlige gjæren i druen og i vinkjelleren. Vinene som serveres er hovedsakelig europeisk vin, men med noen unntak.
Fremme i vinbaren blir vi anbefalt to typer naturvin som begge er på tapp. En sommerlig og frisk rosevin med navn Olivier Cohen L`Envolée og en rund og smakfull hvitvin med navn Succes Parrellada Experiencia. Disse vinene var utrolig gode. Rosevinen var deilig med en god ettersmak, vinen passer godt til den varme tiden vi er i. Hvitvinen var fruktig og frisk, også et sommerlig tilskudd. Til siderett bestilte vi surdeigsbrød med ramsløksmør, noe som falt godt i smak. Vi fikk vite at vinene som var på tapp både var mer miljøvennlig, billigere og gir en veldig god vin.
Manager Lise Aanes kan fortelle om egne favoritter, der blant annet Wild Pony kom på topp. Denne er laget av de unge produsentene fra Tyskland, Weingut Bianca & Daniel Schmitt. Wild Child er en blanding av rose, rød og oransje vin og den skal være veldig god i følge Lise.
Psst! Er du interessert i vin, eller har lyst til å lære mer, har Lise en egen podcast som heter Lise+vin=sant, der hun snakker om naturlig vin med venner, bransjefolk og vinprodusenter.
Bærekraftig mat og vin
Maten som serveres lages på huset av to kokker. En fransk kokk og en filippinsk kokk som begge er oppvokst i Italia. De har frie tøyler til å lage hva som helst. Den eneste føringen er at de skal bruke lokale råvarer og norsk mat så langt det lar seg gjøre. Det skal også være økologisk og bærekraftig mat. Derfor er menyen mangfoldig og tilbyr alt i fra gode brød og salater til deilige desserter som sjokolade mousset.
Foruten å være vinbar inviterer ofte Esaias til alt fra minikonserter og kunstutstillinger, til vinkurs, smakinger og popups. De har også et eget rom som heter Mesaninen, der de skal holde vinsmaking og vinkurs. Vi gleder oss til vi får mulighet til dette!
Alt i alt var dette en vinopplevelse uten like, i deilige omgivelser. Her kommer vi definitivt til å ta turen igjen!