Topp 5 solnedganger i Oslo

En kopp kaffe eller kakao til nydelig utsikt og solnedgang i Oslo!

Tekst: Karoline Paasche

Visste du at våren er kjent for å være den beste årstiden for å se de aller flotteste solopp- og nedgangene? Det er ikke lenge til, og vi elsker både tur og vakre horisonter. Så her har vi funnet frem fem forslag til steder som er lett tilgjengelige, populære av en grunn, og som ikke krever for mye av deg som bare vil nyte en vakker himmel og fargerik utsikt. 

Nå for tiden står sola opp litt etter klokken åtte på morgenen og går ned igjen litt før klokken fem på ettermiddagen. Start eller avslutt dagen med dette, og se hvordan det påvirker humøret ditt. Vi fikk nesten en terapeutisk effekt av det, og en tur ute i frisk luft gjør dessuten underverker for kropp og sjel. Her er fem av våre favoritter!

Psst! Her har du en link til tidspunktet solen går opp og ned live.



Gressholmen 

Først ut er denne sentrumsnære perlen som ofte glemmes bort, men kanskje ikke så mange vet om at her kan det være veldig fint og fantastisk terapeutisk på vinteren også! Det er god grunn til å ta turen over sundet andre årstider også. Her kan du altså trekke deg mer tilbake og prøve å skille havet fra himmelen. Du finner garantert en flekk å sitte mutters alene eller sammen med din favorittperson.

Øya ligger i Oslo-skjærgården mellom Lindøya og Langøyene, og er et godt bevis på at du ikke nødvendigvis må så langt opp i høyden for å kunne nyte fantastisk utsikt. Fra utsiktspunktet på Heggholmen, som henger sammen med Gressholmen, kan du se mot Oslo sentrum og blant annet Astrup Fearnley-museet, Tjuvholmen og Aker Brygge. I bakgrunnen kan man skue Voksenåsen og Holmenkollen videre opp i lia.

Nå om dagen (per februar 2024) kan du ta båten (B1) med Ruter fra Aker Brygge hver time fra klokken 10 til 16, men fra fredag til søndag går det også en båt kl. 17. Husk derimot at siste båt fra Aker Brygge også er siste båt tilbake igjen. Så fredag til søndag med hjemreise kl. 17:18 fra øya, er beste mulighet til å nyte solnedgangen.

📍Gressholmen

Vettakollen 

Vettakollen er en klassiker for turglade mennesker i hovedstaden. Utsikten herfra er vid og langstrakt. Mot øst ser du Linderudkollen og Grefsenkollen og mot vest ser du ned på Holmenkollen og Midtstubakken. Alt i mellom er Oslo og Oslofjorden som brer seg utover i et fantastisk panorama. Det er jo panorama som gir det beste utgangspunktet for en uforglemmelig solnedgang, så denne turen er et ´must`!

Den vanlige veien opp er ganske bratt, men til gjengjeld svært kort. Utsiktspunktet ligger kun få minutter fra Vettakollen t-banestasjon langs linje 1 Frognerseteren. Du vil ikke bli skuffet når du først kommer opp! 

📍Vettakollen utsiktspunkt

Ekeberg

Her oppe finner vi flere gode utsiktspunkt. Plattformen ved Ekebergrestauranten er en av dem. Herfra ser du rett ned over Oslo Sentrum på Barcode, Munch-museet, Sørenga og Oslo Plaza. 

Ekebergskråningen må oppleves i solopp- eller nedgang og ligger nærmere gamle Sjømannsskolen på vestsiden av Ekeberg. Her får du en vanvittig flott og bred utsikt over Hovedøya, Bleikøya, Gressholmen, Nesodden og videre bortover til Bygdøy og Fornebu. 

Her i området er det ikke så mange parkeringsmuligheter, så det beste er å benytte seg av kollektivtransport og trikk nummer 19 til Ekebergparken og gå til fots derfra, Det er ikke lange biten!

📍Karlsborg utsikt

Grefsenkollen 

Vi kan nesten ikke skrive om utsiktspunkter uten å nevne den kjente og kjære Grefsenkollen. Stedet er betegnet som en av de fineste utsiktene over Oslo, med sine 180 grader panoramautsikt over fjorden, byen og marka. 

Her kan du nyte utsikten fra uteserveringen og bålpanene på Grefsenkollen restaurant, men det finnes et utsiktspunkt her også. Det finner du ved å gå ned på baksiden av parkeringsplassen og følger stien litt innover i skogen. Slik kommer du enda litt tettere på byen. 

Du kan komme deg hit ved å kjøre og parkere nedenfor restauranten. Ellers går buss 56B hit på lørdager og søndager. Grefsenkollen er endestasjonen denne retningen og ruta starter på Nydalen. Man kan også gå til fots inn fra Årvoll.

📍Grefsenkollveien 100

Torshovdalen

Torshovdalen er et parkområde som ligger mellom Torshov, bydel Sagene og Sinsen. Du får en bred og fin utsikt fra fjellknausen øverst i parken som strekker seg over Oslo sentrum og fjorden. 

Herfra kan du se kjente landemerker som tårnene til Rådhuset og taket på Trefoldighetskirken. Ytterst i horisonten kan man så vidt se fjellene, og i forgrunnen hustak innover mot byen. Vi kan tenke oss at dette må være det optimale stedet for en romantisk piknik når det går mot vår. 

Det er flere måter å komme seg hit på, men du kan for eksempel ta linje 5 Vestli til Sinsen. Herfra går du i fem minutter og du er fremme ved parken. Gå så høyt opp i åsryggen du orker og vil, og alt ligger til rette for en fin opplevelse. 

📍Torshovdalen

God tur og god fornøyelse fra oss i Mer av Oslo! 🌅