Asylet: Mer enn bare en kafé

Tekst & foto: Maren Mjelstad & Aleksandra Foslie Jentoft

Vi tok turen til Grønland og kafeen i et av byens eldste trehus fra 1740-tallet. Asylet byr på mer enn bare latte, som husmannskost, quiz og jazz.

Denne landlige bakgårdskafeen gjemmer seg mer eller mindre i Oslo sentrum, men får deg til å glemme at du befinner deg nær byens knutepunkt. Bordene på uteserveringen er plassert rundt et stort bjørketre. De grønne bladene frisker opp bakgården, men kan kanskje være mindre friskt for de med pollenallergi. 

Psst! Har du fått med deg videoen vi har delt om Asylet på TikTok?



Norsk tradisjon med en vri

Asylet beskriver seg selv om en uformell kafé, som serverer tradisjonelle norske retter. Menyen består av blant annet karbonadesmørbrød, kyllingsalat, vegetarburger og grønnsaksgryte med potetmos.

Mye av maten tar undertegnede tilbake til barndommen med norsk husmannskost til middag. Så om man for eksempel er student og savner mammas kjøttkaker, da kan man ta turen hit. Her får man kjøttkaker med brun saus, ertestuing og poteter til 198kr. 

Vi bestiller vegetarburgeren sammen med en kald Frydenlund pilsner på tap. Det første servitøren sier er «Godt valg», da hun hører matvalget. Burgeren er veldig smakfull, og selv om den går litt i oppløsning - så er den absolutt ikke tørr. Småpotetene ved siden av passet perfekt, og vi kan lett dra tilbake for en ny porsjon. 

Selv om flere av rettene kanskje ikke minner om typisk restaurant-mat, så syns vi de gjør det helt rett her. Porsjonene er store og maten fargerik, og kan nok friste selv hos den som egentlig ville ha pizza.

Psst! Om du vil sjekke ut flere bakgårder i Oslo, så kan du lese vår artikkel om skjulte bakgårdsperler

Gratis jazz i bakgården

I bakgården kan man hver søndag til vanlig høre på live jazz. Arrangementene er gratis, så her er det bare å ta med seg vennegjengen, partneren eller kollegaer. Nå som sommeren har kommet mot slutten, hadde de sesongavslutning i slutten av august.

Likevel kan det være lurt å følge med på Asylets Facebook-sider, hvor arrangementet til søndagsjazzen blir lagt ut.

Quiz hver onsdag

Quiz er virkelig noe som kan få opp stemningen og konkurranseinstinktet. Selv på hverdager kan det være gøy å samle en liten gjeng til en koselig kveld, hvor hjernen får bryne seg litt.

Hver onsdag kl. 19 er det pubquiz i andre etasje. Hvert lag kan ha opptil fem deltakere, og spørsmålene er i ‘blandet drops’-kategorien. Her kan derfor alle bidra med kunnskap i ulike kategorier  

Det er ikke mulig å reservere bord, så er her det førstemann til mølla.

Åpningstider er mandag til fredag kl. 11-00, lørdager kl. 12-00 og søndag kl. 12-22.

📍Grønland 28