Våre favoritter på Tøyen

Chowk på Tøyen er en liten indisk perle i Oslo.

Tekst & bilder: Sara Åsatun , Taran Hovind, Lene Myrum Haugen og Kjersti Lien

Er det et område i denne byen som er full av skjulte perler, er det denne. Nesten midt i smørøyet, mellom Kampen og Oslo sentrum, finner du Tøyen.

Her bugner det av små gater med flotte trehus, men det er også hjemmet til høye blokker med små leiligheter, og ikke minst Tøyen Torg. I denne delen av byen kan du reise fra Italia til India ved å kun gå noen få skritt, og dette er noen av våre favoritter her!



Chowk: Billig og digg indisk midt i byen 

Rett ved t-banen på Tøyen Torg ligger den indiske restauranten Chowk. Restaurantens navn betyr faktisk torg og de beskriver seg selv som dette; et knutepunkt som binder veier, mennesker, smaker, lyder og alt sammen til et harmonisk samspill. Det sies at i de indiske chowkene får man de beste smaksopplevelsene, og det må vi si at vi fikk på Chawk på Tøyen Torg også. 

Lokalene er freshe og fylt med bord klar til å ta imot sultne gjester. På veggene henger det nydelig indisk kunst og det er gjemt grønne planter blant bordene og i baren. Den ene veggen er fylt med runde speil, men lokalene var varme, hyggelige og innbydende. 

Det ble bestilt tre ulike retter; en tradisjonell tikka masala (mild) til 245 kroner, en tradisjonell korma (sterk) til 275 kroner og en Lamb korma (ekstra sterk) til 275 kroner. Det ble også bestilt garlic naan som kostet 52 kroner og Peshwari naan som kostet 69 kroner. Og for å skylle det hele ned gikk undertegnede for en Mango Lassi som kostet 59 kroner. Sistnevnte var utrolig god, det er kanskje den beste mango-lassien vi har smakt  i Oslo. 

Serveringen var enkel, curry-rettene ble servert for seg selv i søte beholdere som så ut som små spader eller løvblad, mens risen kom i en egen bolle samlet til alle oss som skulle spise. På denne måten kunne vi selv velge hvor mye vi ønsket av hvert komponent på de turkise tallerkenene som kom med maten. Rettene ble likevel pent presentert og smakene var utrolig gode.

Tikka Masalaen med kylling hadde utrolig gode smakssammensetninger, og kyllingen var mør og god. Sausen var fløyelsmyk på tunga og for hver bit ville man bare ha en til. Lamb kormaen hadde en ekstra piff og ønsket om ekstra sterk ble besvart! Lammet var krydret godt og sammen med sausen den lå i var det godt balansert. Hvitløks-naanet var lunt når vi fikk det og gjorde kormaen noe mildere. Denne smakte slik en korma skal smake; også her var kyllingen perfekt stekt. Porsjonene var rause og vi endte alle opp med å ta med mat i doggy bag hjem.

Åpningstider:
Tirsdag-søndag: 14-22

📍Økernveien 9

Skatten: Tøyens kulturhus

Noen skritt over veien fra Chowk finner du Skatten, som er kafé på dagen og bar på kvelden. Her arrangeres det konserter, festivaler og ulike temakvelder, og du kan nyte servering av både mat og drikke. Og som om ikke det var nok kan du også benytte deg av det mangfoldige aktivitetstilbudet som quiz, biljard, bordtennis, dart, brettspill, dansekurs, konkurranser og turneringer. 

Lokalet er stort, men lunt, og er det perfekte stedet å trekke inn nå som kulden kommer krypende. Det er ulike sittemuligheter med både bord og stoler, men også noen båser hvor man kan skjerme seg litt fra de andre gjestene. Med store vinduer og hjemmekoselig interiør, er dette absolutt en skatt. Lokalet har store vinduer som titter utover Tøyen og torget, og det er lett å finne frem til da det ligger. Baren er stor og betjeningen kan by på det meste. 

Deres chai latte er fyldig god god og kakaoen er rik på smak. På Skatten har du mulighet til å samle vennegjengen, dra på date eller finne på ulike aktiviteter. De har blant annet et eget lokale hvor de arrangerer konserter. Området er relativt stort og vi tror dette kan være en fin plass for å nyte god musikk. I kafé- og barområdet er det fullt mulig å samles for å studere, da lokalene har store vinduer og slipper inn mye lys. 

Åpningstider:
Mandag: 11-00
Tirsdag, torsdag og søndag: 11-01
Onsdag: 10-01
Fredag og lørdag: 11-03.30

📍Hagegata 22-24

Håndbakt: Oslos beste boller?

Rett oppi gata fra Tøyen Torg finner du Håndbakt. Her får du servert alt fra stort og smått. Her har du mulighet til å nyte en digg brunsj, pizza eller en god kopp med kaffe. Håndbakt er også Norges første plantebaserte surdeigsbakeri hvor all deres søt bakst bakes på ren spelt. Deres søtbakst er fersk og god, og går perfekt med en kopp med varm sjokolade. 

Håndbakt kan være litt vanskelig å finne da de befinner seg inne i et gammelt murbygg i noe som ser ut som en gammel fabrikk, men når du først finner det, er lokalene moderne med en koselig twist. Håndbakt har en relativt minimalistisk stil hvor mye er hvitt og i lune fargetoner, med mye grønne planter. De bruker servise med litt gammeldags trykk som gjør det mer hjemmekoselig, og de lager rom for alle. Enten du trenger en kaffe to go, skal møte barselklubben eller trenger et rolig sted å sitte å studere så kan du ta turen hit

På Håndbakt serverer de to ulike brunsj alternativer. Mandag til torsdag serverer de “lille brunsj” som består av bananbrød, yoghurt og granola, surdeigsrundstykker og dagens sandwicher. Fredag til lørdag serverer de “Store Brunsj” som byr på noe av det samme, men også French Toast, Turckish eggs, Burrata og omelett. Store brunsj ligger på 80-170 kroner og Lille brunsj koster 75-185 kroner. De ulike bollene de selger er utrolig gode, og er kanskje Oslos beste?

Fredag til søndag har Håndbakt også en imponerende middagsmeny hvor de serverer alt fra surdeigsbrød til kremet gnocchi, villreker og bakt gulrot. Håndbakt serverer mat som bruker gode, friske råvarer som også er kortreiste, og menyen deres kan by på mange spennende smaker.  De er 100% økologisk drevet og kaller seg selv de lokale koffein langerne.

Åpningstider:
Mandag til torsdag: 08-17
Fredag: 08-22
Lørdag 10-22

📍Kjøllberggata 21

Postkontoret: Digg pizza på Tøyen

Tilbake på Tøyen Torg finner du Postkontoret med deres nydelige pizza, og store utvalg av pils. Lokalet er relativt stort med mye sitteplasser. Her finnes det langbord til gjengene med mange venner, mindre bord for dates eller små vennegjenger, og båser litt avskjermet fra resten av mengden. Postkontoret er et av de hyggeligere pizza stedene i Oslo, og her kryr det alltid av liv. Lokalene er mørke, men med et rødt posthorn hengende på veggen, lys på bordene  og noen røde neonskilt på veggene blir Postkontoret en flott møteplass. 

Her får du ordentlig digg italiensk pizza. Bunnene tynne og sprø, tomatsausen god og toppingen akkurat det du skulle ønske. Du kan velge å spise pizzaen alene, eller dele den mellom flere, men om dere deler vil du nok ønske du hadde mer. Til lunsjtider kan du bestille en mindre pizza, perfekt for et lunsjmåltid med de samme gode råvarene.

Her får du pizza med Burrata, Parma, Salsiccia, Portobello eller en helt vanlig Margerita. Vi gikk for en Pepperoni Piccante som hadde masse smak. Pepperonien var utrolig god og hele pizzaen ga kvelden et lite piff. Parma-pizzaen kan også anbefales, og om du er en sucker for Burrata er den helt nydelig her. 

Her bugner det i ulike øltyper, men vi kan anbefale en frisk og god Liefmans til 110 kroner. Det var en fruktig øl som var utrolig lett å drikke og rik på smak. Skulle du følt at Postkontoret manglet noe kan jeg trøste deg med at også Postkontoret arrangeres quiz, og de har ulike eventer som ulike konserter med ulike band. 

Åpningstider:
Mandag til torsdag: 12-23
Fredag og lørdag: 12-00
Søndag: 12-21

📍Hagegata 27

El Brutus: Spansk nabolagsrestaurant

El Brutus er for mange en kjent og kjær spansk nabolagsrestaurant på Tøyen, men om du ikke er så kjent i området er dette en skjult skatt.

Nabolagsrestauranten har lave skulde og stort fokus på det beste innenfor naturvin. Lokalene er intime og hyggelig kledd i en minimalistisk stil med et noe industrielt preg gjennom spill av betong, mur og treverk. Lokalene er moderne med flere grønne planter, kunst på veggene og enkel borddekorasjon. 

På El Brutus får du et dypdykk inn i det spanske kjøkken med smakfulle retter basert på enkle råvarer. Menyen varierer ut ifra hvilke råvarer kjøkkenet har tilgang på, men de setter opp ulike menyer man kan velge mellom, eller så kan du gå for deres a la carte meny og velge rettene selv.  “El Brutus meny” koster 795 kroner og du får da servert Ndujafylte oliven, Empanadas, Croquettas, Iberico Secreto, blekksprut, en tradisjonell potetomelett og Cabaza.

Velger du i ala cartemenyen anbefaler de å velge to til tre snacksretter og to til tre deleretter. Snacksmenyens priser ligger på 80- 230 kroner og her finner du retter som brød og olivenolje, croquettas, oliven og bokata, som er en type brød med iberico skinke. På delerettene ligger prisene på 240 til 480 kroner, og du kan velge mellom retter som empanadas, patacas nbravas som en vri på den populære retten patatas bravas (crispy poteter med en utrolig god saus med mye smak), ibercio svin med chimichurri og kokt blekksprut.

Her er servitørene gode på vin og finner lett noe som passer til rettene du velger ut. El Brutus er et helt eget stykke med Spania i hjertet av Tøyen.. Smakene ga oss reisefeber og savnet etter sol og varme ble større nå som vinteren kommer krypende på. Dette er virkelig et sted å anbefale.

Åpningstider:
Onsdag, torsdag og søndag 17-23
Fredag - Lørdag: 17-01 

📍Eiriks gate 2