Utlån av utstyr i Oslo

BUA: Det er mye forskjellig sommer- og vinterutstyr det er mulig å låne i Oslo!

Tekst & foto: Kathrine Skjærum

Er det en aktivitet du vil prøve ut, men ikke har det nødvendige utstyret? Null problem! I Oslo er det flere steder som tilbyr utlån av forskjellig utstyr til alle sesonger. 

Her er tre steder og en app hvor du kan få lånt eller leid utstyr! På de tre stedene er det enten gratis eller veldig billig.



BUA

BUA er en fellesorganisasjon for 170 utlånsordninger. Det fungerer på samme måte som et bibliotek hvor man registrerer en lånekonto og leverer tilbake utstyret til avtalt tid. Utvalget varierer hos de forskjellige buene, det er nemlig ti forskjellige utlånssteder i Oslo. Det er for det meste ‘førstemann til mølla’-prinsippet, men hos to av buene (Ullern og Nordre Aker) er det mulig å reservere på websidene deres fra fjorten til inntil to dager før. 

Vi var innom BUA på Grunerløkka og så at de hadde et ganske bredt utvalg av utstyr i mange størrelser. De hadde blant annet ryggsekker, jakker og utebukser, utedresser for barn, fiskestenger, rulleskøyter, frisbeer, telt, kjelker, skøyter, langrenn- og alpinski, samt staver, hjelmer og sko.

Dersom du vil unngå en bomtur er det mulig å søke opp utstyret og størrelsene du trenger på hjemmesiden deres. Trykk på oversiktskartet, velg en av buene og trykk deretter på “finn utstyr”. Så søker man opp utstyr og størrelse, genialt!

Frigo

Frigo er friluftssenteret i Gamle Oslo og er kommunalt drevet. Alt du låner hos dem er gratis. Her kan privatpersoner låne kano, redningsvester, alpinski, snøbrett, sovepose, lavvo, telt og langrennski. Dette kan du låne i opptil en uke. Det er ikke mulig å reservere utstyr, det gjør de bare for skoler og organisasjoner. Det er åpent mandag til fredag fra kl. 9-15, og du kan ta kontakt her om du vil låne utstyr.

📍Ensjøveien 7

Skattekammeret

Skattekammeret er drevet av Kirkens Bymisjon og er et gratis tilskudd for barn og unge under 18 år. For voksne koster det en sum mellom 50 til 250 kroner, avhengig av hva slags utstyr man vil låne. Hvis du er student får du egne studentpriser!

Utstyret de leier ut til vinteraktiveter er blant annet snowboard, kjelker, akebrett, skøyter, langrenn- og alpinski, samt sko, staver og hjelm. På sommeren låner de ut baller, golfutstyr, telt, sovepose, stormkjøkken, liggeunderlag, EL-lastesykkel, sparkesykler, sykler, diverse parkleker (bocca, kubb, slack line) og skateboard.

Hos Skattekammeret kan du også gi bort utstyr hvis du vil støtte dem, eller har utstyr du ikke har glede av lenger. Det ligger på St. Hanshaugen (mandag kl. 17-19, torsdag kl. 15-17 og fredag kl. 10-12) og Frogner Stadion (torsdag kl. 18-19.30 og fredag kl. 13-15).

📍Ullevålsveien 39 (St. Hanshaugen)/Middelthunsgate 26 (Frogner Stadion)

Hygglo

Hygglo er en nettbasert tjeneste og app hvor du kan leie det du trenger, eller tjene en slant på å leie ut. Det fungerer slik at man kan legge ut utstyr man vil låne bort til en dagspris, og andre kan søke opp utstyr de vil låne, velge ut den leieperioden de ønsker, og videre avtale sted og tidspunkt for henting. Det man låner ut er dekket av en forsikring dersom noe skulle skje. Du kan låne alt mulig rart, enten det er sportsutstyr, verktøy, dekorasjon, kamerautstyr eller hageutstyr. Her kan du lese mer om hvordan det fungerer.

…eller sjekk ut gjenbruk til en billig penge.

Hvis du ikke har gjort det ennå, sjekk ut Finn.no! Der er det ofte du får tak i godt og velfungerende utstyr mye billgere, eller til og med gratis! Har du Finn-bruker kan du sette på varsel for søkene dine, så du kan være tidlig ute hvis utstyret du har behov for legges ut til salgs.

Psst! Studenter kan du låne skiutstyr hos Athletica Kringsjå på månedlig eller sesongbasis, til en billig penge. Fra 500 til 900 kroner, avhengig av om man er medlem eller ikke.