Ultramar: En portugisisk nyhet på Kunstnernes Hus

Den portugisiske restauranten Ultramar, har åpnet på Kunstnernes Hus.

[Midlertidig stengt]

Tekst & foto: Taran Hofvind

Gira på å teste en ny restaurant i Oslo? Prøv denne! En portugisisk nykommer har nemlig inntatt Kunstnernes Hus i Oslo.  

Ultramar har flyttet inn i et av byens viktigste kulturbygg, og i de unike lokalene rett overfor Slottsparken byr de på en fristende smakebit av Portugal med sjømat og tapas som forfører smaksløkene. 



Gamle tradisjoner og norske råvarer

Portugals langvarige samarbeid med Norge inspirerer menyen, og her blander de gamle tradisjoner fra Portugal med produkter fra Norge. Den første delen av menyen er dedikert til Petiscos, som oversettes til småretter. Her finner du mange små fristelser som croquetter med kjøtt, friterte torskekaker med persilleaioli, tunfisktartar, friterte oliven og reker med hvitløk og chili. Smårettene får du for 69 til 215 kroner. 

Hovedretter har de delt opp i jord, hav og skjell. Altså det du finner på land, det du finner i havet og skjell. I tillegg har de noen sideretter. Av hovedretter har de blant annet ris med sjømat, grillet sjøkreps, ovnsbakt torsk og tunfiskstek. Hovedretter får du fra 245 til 350 kroner.

På menyen står det også at de har tørrlagret entrecôte og koteletter, men da vi var innom var det ikke mulig å bestille disse da menyen var under endring. Dette gjaldt også noen av siderettene. 

Man kan også bestille set-meny, hvor man får brød og smør, tre retter og te eller kaffe til 595 kroner. 

Portugisisk tapas og Oslos diggeste brød og smør?

Vi dro innom Ultramar en søndag for en sen lunsj og valgte å dele et utvalg fra smårettmenyen. Det ble en slags portugisisk tapas, som vi sterkt kan anbefale. Aller først må brødet og smøret få en egen hyllest. Det kan være verdt en tur i seg selv. Vi ble servert luftige og saftige skiver i perfekt tykkelse som var nydelig toastet sammen med tre ulike typer smør stappfulle av smak. Det måtte rett og slett bli to runder av denne perfeksjonen, og det er ikke siste gang! 

Det ble dog ikke bare brød på denne gjengen. Vi endte med en raus porsjon Ibéricoskinke, reker med hvitløk og chilli, sprø broccolini, en tomatsalat med oregano, Beef Pica Pau (biff med syltede grønnsaker), croquetter med kjøtt og ikke minst en krabbedonut!

Dette ble en fest for både øynene og smaksløkene. Her behandler de råvarene med respekt og får det beste ut av dem. Noen av rettene stakk seg ekstra ut og ble favorittene rundt bordet. Rekene badet i en saus vi gjerne skulle hatt på glass, og var perfekt til å dyppe det gode brødet i. Krabbedonuten overrasket med vakre blomster i fyllet som var digg og kremet med masse smak. At noe med donut i navnet skulle være godt overrasker kanskje ikke. Beef Pica Pau var det første gang noen av oss hadde smakt eller hørt om, men fra første bit var denne en favoritt. 

Til å drikke gikk noen av oss for en portugisisk hvitvin etter anbefaling, og den traff blink! Den er ikke på menyen, men bare spør servitøren! Denne fikk vi på glass til 121 kroner. Andre måtte holde seg kjørbare og gikk for en alkoholfri cider med det romantiske navnet Himmelstund (59 kr). 

unike lokaler

I lokalene her er det milevis opp til taket med vinduer hele veien, et vakkert marmorgulv, designmøbler i brunt skinn og mørkt treverk som matcher baren. Det er få restauranter i Oslo som byr på disse omgivelsene. 

Denne portugisiske lunsjen gjorde en ellers grå søndag til en av ukens bedre dager. Hvis du vil prøve noe nytt og ta middagen eller lunsjen i et av Oslos mer unike lokaler anbefaler vi å ta turen til Ultramar. 

Nykommeren er også datterrestauranten til Oslofavoritten Bar Amour, og er også som den en del av Lofthus-kjeden. 

På Kunstnernes Hus får du forresten fortsatt også den gode Lofthus-pizzaen. 

Åpningstider: 
Onsdag - lørdag: 17- 21
(kjøkkenet er åpent fra 17.00 til 20.45)

Søndag: 12.30 - 17
(kjøkkenet er åpent fra 12:30 til 16:45)

📍Wergelandsveien 17