Turtips i marka #2

Kolsåstoppen. Foto: @utmedflo

Av Astrid Stenvold

Selv om vinteren er på vei, er det fremdeles mange fine turmuligheter. Vi har spurt to erfarne turgåere om turtips, som forhåpentligvis kan inspirere flere til å ta på turskoene og komme seg ut i marka.

På tur med @utmedflo

Dette er noen av turene jeg oftest går, og er turer som er tilgjengelig for «alle» i hverdagen. I tillegg til de som er nevnt under synes jeg Vettakollen er en fin ettermiddagstur. Jeg har alltid med meg vann, mobil og ekstra klær når jeg er ute på tur.

Sykkeltur i Nordmarka

Nordmarka er et eldorado for de som er glad i å sykle. En av mine favoritter bak sykkelstyret, er turen fra Sørkedalen opp til Fyllingen Østre, via Kikut til Sognsvann. Om sommeren når kveldene er lyse, er denne ruta perfekt å sykle etter en hektisk arbeidsdag for å lufte hodet. Anbefales!

Telttur med utsikt

Et av mine kriterier når jeg er på telttur er at campspoten enten skal ha utsikt eller ligge ved et vann. En av mine favoritter med utsikt i Oslo er på Kolsåstoppen. Man kan nå toppen fra ulike kanter, men et alternativ er å starte ved stein p-plass. Herfra kan man også gå forskjellige ruter til toppen, alt ettersom hvor lang tur du ønsker. Utsikten du får som belønning er upåklagelig!

Kveldstur til Grefsenkollen

Grefsenkollen er en bynær klassiker med utsikt over hele Oslo. Fra Akebakkeskogen følger du grusveien opp mot Grefsenkollen utkikkspunkt. Når du nesten er på toppen ser du en sti som skjærer inn mot venstre som tar deg til et platå med fantastisk utsikt. Alternativt kan du gå helt opp til grusparkeringen ved Grefsenkollveien og følge stien som går ned til platået. Denne turen liker jeg å gå på kveldstid, gjerne midt i uka, da er der litt mindre folk enn i helgene. Ta med deg hjemmebakte kanelsnurrer og kaffe eller kakao i termosen og nyt utsikten. Har du fri dagen etter? Hvorfor ikke ta med hengekøya og sov over?

Les første utgave av Turtips i marka her.

På tur med @vihardetbestute

Vi har mange favorittsteder i Oslomarka, for det kryr av små bortgjemte perler der man kan finne ro eller opplevelser i hverdagen og helgene. Vi har alltid med hengekøye til avslapping, lek og moro. Vann og kaffe er også alltid med, og koppene kan brukes til så mangt. Og alltid noe godt i lomma til de bratteste bakkene eller som vente snack før maten blir klar, det tar alltid litt lengre tid å lage mat på tur. Vi søker ofte etter steder der man kan oppleve noe spennende i naturen, og en av turene vi virkelig kan det er turen til Hauktjern, en tur på omtrent 2,2 kilometer.

Hauktjern er en innsjø i Østmarka, og turen dit starter vi fra Østmarksetra/Ulsrudvann. Da du går forbi Ulsrudvann, og holder du til venstre kommer du til "korketrekkeren".  Korketrekkeren ble laget av Thomas Heftye som drev utfartstedet Sarabråten på slutten av 1800-tallet. Veien ble bygget som en korketrekker for at folket skulle få en opplevelse på vei dit. Vi går videre rundt Nøklevann der det kryr av fioler og hvitveis. Videre kommer du opp på Sarabråten der du kan se ruinene etter de mange bygningene som sto der fram til 1922.

Herifra er det skiltet videre til Hauktjern. Etter en liten stigning kommer du til speiderbautaen, som står til minne om speiderbevegelsens første leder i Norge. Etter 30 meter kommer du til vannet. Holder du til venstre kommer du inn i et fantastisk fjell- og steinlandskap, også kalt Hauktjernkløftene og Dronningskaret, med dype sprekker og ganger i fjellet. Dette er også klatreres mekka. Veldig gøy å gå gjennom sprekkene i fjellet.

Holder du til høyre kommer du til et sted det er fint å ta lunsjen, ellers er det mange fine teltplasser og hengekøyplasser på østsiden av vannet. Det er også bra med ørret og abbor i vannet. En opplevelsesrik tur for store og små.