Tre utradisjonelle fastelavnsboller i Oslo

Foto: SOHO Urban Eatery

Foto: SOHO Urban Eatery

Av Kristina Brekke

Kommende søndag 14. februar er en merkedag uten like, og vi har funnet godsakene du burde feire fastelavn med!

Ikke bare er det fastelavn, men også valentinsdag og morsdag. Derfor har vi sjekket ut tre steder som selger fastelavnsboller litt utenom det vanlige. Selv om den klassiske fastelavnsbollen med krem og syltetøy er uimotståelig, måtte vi prøve ut noen andre eksotiske varianter i år.

SOHO Urban Eatery

Dette er en plantebasert og økologisk kafe som tilbyr veganske fastelavnsboller. Her kan man få tak i både fastelavnsboller og svenske semlor. Rørte bringebær og pisket krem er det få som kan motstå, så vi måtte ta turen for å smake på denne veganske fastelavnsbollen.

Bollen var luftig og kremen var syrlig og frisk, med et lag syltetøy i bunn og ferske jordbær på toppen. Dette var en ren smaksbombe som vi med god samvittighet kan anbefale videre. Man får tak i disse både i butikken, på appen og nettsiden deres, eller bestilles via Wolt og Foodora.

📍 Kjølberggata 21G

The Cakery

På dette brasilianske kafe- og bakeriet finner du fire ulike varianter fastelavnsboller. Velg mellom Full choco (sjokolade med salt karamell), Dulce de leche (en slags karamellsmak), Romeu and Juliet (guava med ostekrem) og A lot of cream (den klassiske fastelavnsbollen). 

Vi smakte på Romeu and Juliet, bollen med guava og ostekrem. Dette er en veldig typisk brasiliansk kombinasjon, som er litt utenom den vanlig norske versjonen. Vi syntes det hørtes spennende ut med en liten vri på den klassiske fastelavnsbollen, og ble positivt overrasket. Rykende ferske kom de rett fra ovnen da vi fikk dem servert. Ostekremen var fyldig og god. Med guava i tillegg ble dette en utrolig søt kombinasjon, som vi kan spise igjen. 

Man kan kjøpe bollene i kafeen, eller bestille en boks med alle de fire ulike variantene til og med lørdag. 

📍Kongens gate 10

Ching-Ching

Et sted som har laget en kombinasjon av denne spesielle dagen er Ching-Ching. Her får du servert japanske melkeboller med rosa krem. Der den hemmelige ingrediensen for å få kremen rosa er faktisk rødbeter. En søt vri fra den tradisjonelle fastelavnsbollen. 

Vi fikk smake på denne fastelavnsbollen, og kan med hånda på hjertet si at den var utrolig god. Selve bollen var luftig og myk, kremen var sukkersøt og god, og man kunne heller ikke kjenne smaken av rødbeter. Etterhvert når vi hadde jobbet oss et godt stykke inn i bollen innså vi at innsiden også var rosa. En svært gjennomført bolle som egner seg til denne store dagen. Man kan også få denne melkefri.

Den japanske melkebollen får man kun tak i søndag 14. februar i deres restaurant.

📍 Korsgata 25

Hvorfor feirer vi egentlig fastelavn? 

Ordet fastelavn har sitt opphav i det nedertyske ordet vastel-avent, som betyr “aftenen før fasten”. Fastelavn kommer fra en gammel kristen tradisjon som bestod av en tredagers festperiode; fastelavnssøndag, blåmandag og feitetirsdag. Dette skulle innlede til den 40 dager lange fasten før påsken, fra askeonsdag til og med påskeaften.    

Med dette i bakhodet, kan vi jo bekrefte at dette er en ren festdag der vi har all grunn til å unne oss noe godt! Og heldigvis byr Oslo på boller i massevis…

Psst! Apropos morsdag og valentinsdag, har du glemt å handle gave til mor eller kjæresten? Da burde du sjekke ut disse linkene. For hva er vel bedre enn en opplevelse i Oslo med de du er glad i? Man trenger ikke å bekymre seg for levering heller, for opplevelsesgavene kan du printe ut hjemme!

[NB! For ordens skyld må vi nevne at vi var så heldige å få påspandert fastelavnsbollene fra The Cakery og Ching-Ching da vi var innom der.]