Oslo sentrum med Henrik Ibsen

viber_image_2021-02-06_11-41-20.jpg

Av Jeanette Susann Martinsen

 – Jeg har gått rundt i Oslo sentrum utallige ganger; det kan vel ikke være noe mer å se der, tenker du, kanskje? Tro det eller ei; vi har klart å finne en ny og interessant opplevelse av byen. Vi har nemlig “gått tur” med Henrik Ibsen i en AR-app, som garantert vil få deg til å se både byen og kulturskatten vår med helt nye øyne; metaforisk og bokstavelig talt! Ikke minst er aktiviteten koronavennlig og helt gratis.

Bli kjent med bykjernen på nytt

Uansett om du er ny i Oslo eller har bodd i byen hele livet, har du helt sikkert vært en del innom de klassiske turiststedene som Nationaltheatret og Karl Johans gate, eller til og med ruslet forbi vakre Slottsparken. Men visste du for eksempel at det befinner seg et stort ur på Universitetsplassen, som dikterlegenden vår, Henrik Ibsen (1828-1906), regelmessig kontrollerte lommeuret sitt etter? Og hvorfor tror du at den kjente gata i nærheten av Solli plass er oppkalt etter akkurat ham? Det ligger mer historie bak enn et kjent navn, og den er mer interessant og lettere tilgjengelig enn du tror.

Vi tør påstå at du ikke trenger å være en Ibsen-glad litteraturstudent som undertegnede, for å sette ordentlig pris på denne kule opplevelsen. For én ting hadde vært å google seg frem til litt insider-fakta om Ibsen, men ingenting slår å kunne ha med seg Peer Gynt-legenden på en historisk tur i Oslo sentrum. Ja, du leste riktig: «ha med» Henrik Ibsen på tur!

Takket være Visit Oslo sin introduksjon av en AR (augmented reality)-oppfinnelse uten like, kan du nå gå rundt i Oslos mest kjente gater, og lære deg et stykke overraskende underholdende historie i samme slengen. Det viser seg at Ibsen hadde noen artige rutiner etter å ha satt i gang arbeidsdagene sine. Blant annet den faste ølen og drammen på bohemkunstnernes møtested, Grand Café.

Hvordan funker det?

Opplevelsen er sentrert rundt bykjernen, med Nationaltheatret ved Henrik Ibsens skulptur som foreslått utgangspunkt. Du setter i gang magien ved å laste ned en app på mobilen: Oslo Spex. Klare for en morsom opplevelse og med nokså lave forventninger, stiller vi oss foran Ibsen-skulpturen ved Nationaltheatret. GPS-en på mobilen har åpenbart gjort jobben sin (husk å aktivere den), for nå begynner det å skje ting i appen. Den vil hjelpe oss gjennom hele turen via et kart og noen enkle instruksjoner.

Plutselig dukker Henrik Ibsen-skikkelsen opp, og vi får mildt sagt hakeslepp. Mer presist føler vi på en kombinasjon av forundring og latterkrampe, for gjennom mobilen ser vi plutselig en utrolig virkelighetsnær animasjon av Ibsen stå rett foran oss; klar for å gi oss en omvisning av byen. Ekstra morsomt blir det idet én av byens moderne busser, som ikke fantes i Ibsens tid, kjører forbi i bakgrunnen. Absolutt verdt å ta et bilde av.

På kartet finner du seks sentrumsnære destinasjoner som det er meningen å besøke på turen. Stedene er lett tilgjengelige og ligger i gåavstand fra hverandre: Nationaltheatret, Domus Academica, Grand Café, Victoria Terrasse, Henrik Ibsens gate, og… Det siste er et hemmelig sted, som ikke avsløres før du har besøkt de fem første. For å unngå spoilers, holder vi det heller for oss selv.

Det er faktisk ganske spennende å gå fra sted til sted med en annen motivasjon i bakhodet enn en take-away kaffe og bolle underveis. Når det er sagt, så finnes det en rekke kafeer og restauranter på veien, om behovet for en matpause skulle melde seg.

Selv klarte vi ikke å holde oss unna Pascal sin filial i Henrik Ibsens gate 36. Pascals eksklusive varme sjokolade (som du kan lese mer om her) kom spesielt godt med på spaserturen i vinterkulda. Der stod vi i Henrik Ibsens gate og nøt sukkerkicket, mens appen fortalte oss mer om tiden da området var Ibsens bosted.

Det er ikke til å se bort ifra at historisk informasjon ofte kan føles litt tung og kjedelig, men det var langt ifra tilfellet her. De korte tekstene som følger med til hvert av stedene, er fulle av morsomme og interessante fakta om Ibsens liv i Kristiania, som Oslo het på den tiden. Og ikke bare det – på hvert stopp kan du til og med ta bilder av og med Ibsen. En sier bare ikke nei til en selfie med flotte Henrik. 

Psst! I tilfelle kartet plutselig skulle henge seg opp eller påstå at du er for langt unna målet, anbefaler vi at du lukker appen, for så å starte den på nytt. Du mister ikke progresjonen – stedene du allerede har vært innom, forblir huket av; som en slags gulrot for turen mot målet. Og hvis vi tenker litt etter, er det egentlig ikke så rart at appen blir litt forvirret av og til når den skal operere mellom to epoker. Er du ikke enig?

Aldri mer alene på tur

Tja, det var trist å si farvel på slutten av turen, men heldigvis ligger Ibsen på vent inni appen med sine karakteristiske, undrende grimaser; alltid klar for flere selfies. Dessuten lover Visit Oslo at det vil komme flere AR-opplevelser av samme slag i nær fremtid. Hvem blir neste på agendaen, mon tro? Vi venter allerede spent!

Er du innom Oslo sentrum en dag – det være seg med en venn eller på egen hånd, anbefaler vi sterkt at du tester ut denne opplevelsen hvis du synes dette hørtes spennende ut. Liker du å gå litt ekstra, kan du gjøre som oss og ta en omvei forbi nydelige Aker Brygge før du setter kursen mot neste destinasjon. Du vil garantert bli underholdt på en helt ny måte mens du samler opp en del skritt i skrittelleren. Og sist, men ikke minst: Med Ibsen som digital turvenn føler man seg fort litt mindre alene i en tid preget av isolasjon. God tur!