Trattoria Crudo: Nyhet med autentisk italiensk og kanskje byens beste gelato
[Annonse]
Tekst & foto: Taran Hofvind
På kjøkkenet her står det intet mindre enn en kokk som har kommet på pallen i VM i pizzabaking! Å finne en autentisk italiensk trattoria i et nybygg på Nydalen var en uventet, men en svært positiv overraskelse.
Fortreffelig antipasti, italiensk pizza rett fra steinovnen, ferske pastaretter og ikke minst det vi våger å kalle Oslos beste pistasjgelato var det vi fikk på bordet da vi besøkte den nye restauranten Trattoria Crudo.
Deilig antipasti og berømt Margherita
Vi startet kvelden med et lite utvalg antipasti, som man gjør når man går for en italiensk helaften! Vi ble anbefalt L’Orto in un Piatto, grillede og marinerte grønnsaker servert med surdeigsfocaccia til 210 kroner, og Salumi e Formaggi, et utvalg italienske charcuterie og oster, til 175 kroner per person.
Med dette fikk vi en skikkelig god start på kvelden. Hva er vel bedre enn deilig ost, godt kjøtt, saftig brød og smakfulle grønnsaker? Denne komboen kan vi anbefale videre.
Deretter smakte vi oss gjennom store deler av pizzamenyen. Kjøkkensjefen her, Francesco De Palma, er nemlig en høyt dekorert kokk fra Corleto Perticara, sør for pizzaens hovedstad, Napoli. Han har flere podium fra verdensmesterskapet i pizza, hvor han senest i 2022 fikk tredjeplass for sin pizza Margherita, som du selvsagt finner på menyen.
I tillegg til den berømte Margheritaen (205 kr) gikk vi for den litt mer spicy varianten Diavola (225 kr), klassikeren Quattro Formaggi (235 kr), og Burratina med den populære osten burrata (225 kr).
Pizzaene leverte virkelig til forventningene, som var rimelig høye med tanke på den tidligere nevnte VM-plasseringen. Her får du luftig skorpe, perfekt tykkelse på bunnen og smaken av råvarene kommer virkelig frem. Hvis du lukker øynene kunne du like godt sittet på en fortausrestaurant i Napoli.
I tillegg til Margheritaen var Diavolaen med spicy salami fleres favoritt, mens for undertegnede, som er ekstra svak for gorgonzola, var Quattro Formaggi en vinner. Der fikk man fire deilige oster toppet med valnøtter og søt honning.
Alle pizzaer kan også bestilles glutenfrie.
Hjemmelaget pasta og livets gelato
Selv om vi var svært fornøyde etter pizzakalaset måtte vi få litt pasta på bordet, og i tillegg teste Trattori Crudos signaturrett, før vi toppet det hele med en søt avslutning.
Av pastaer falt valget på Pappardelle con Ragù Toscano (185 kr) og en skikkelig klassiker, Spaghetti alla Carbonara (185 kr). Pastaen her er hjemmelaget og serveres nydelig al dente toppet med parmesan. Den som virkelig skiller seg ut er pappardelle med ragu. Denne er det flere av oss som kommer til å bestille på nytt ved neste besøk!
Signatturetten deres er Tagliata alla Crudo con Panzanella Croccante (395 kr). Dette er en entrecôte av storfe servert over en ruccolasalat med cherrytomater, rødløk, krutonger, pinjekjerner, grillet sitron og olivenolje. Her får du en generøs porsjon full av smak og frisk salat. Vi synes det passet veldig godt å dele både pastarettene og kjøttet i mellom oss, så alle fikk smakt på litt av alt.
For å runde av det hele unnet vi oss noe fra den søte delen av menyen. Den italienske klassikeren tiramisu (115 kr) måtte selvfølgelig på bordet, og i tillegg ble vi anbefalt å dele noen kuler av gelato (95 kr) og sorbet (95 kr), og det angrer vi ikke på!
Vi mener vi nå har funnet Oslos beste pistasjgelato! Flere rundt bordet synes dette var den beste isen de har spist på norsk jord. Noen hadde vaniljegelato som sin favoritt, noen sorbet av pasjonsfrukt, mens flere av oss ble helt slått i bakken av pistasjgelatoen. Den smakte ekte pistasjnøtter, men en nydelig rund karamellisert følelse. Dette blir i alle fall ikke siste gang vi unner oss dessert hos Trattoria Crudo
Italienske vibber og en vespa
Restauranten ligger i et av nybyggene på Gullhaug Torg i Nydalen, tegnet av Snøhetta, som blant annet står bak selveste Operahuset i Oslo. Bygget blir kalt Vertikal Nydalen og ligger rett ved Akerselva, hvor restauranten etter hvert kommer til å få en stor uteservering ved vannet.
På tross av at det er et nytt og moderne bygg har de klart å skape en koselig og intim atmosfære over to etasjer, hvor det er dempet lys og lave skuldre. Interiøret er preget av naturmaterialer, naturfarger og nordisk estetikk. På veggene finner du bilder og motiver fra Italia, og i andre etasje står det en vespa, så du glemmer likevel ikke at du er på en italiensk trattoria.
De har åpent syv dager i uken og her kan du nyte både lunsj med venner, middag med kjæresten, eller after work med kollegaer. Hit er det også enkelt å finne frem da det ligger rett ved t-banen, og det er også mulig å kose seg med take away.
Åpningstider:
Man-tor: 11-23
Fre-lør: 11-00
Søn: 11-20