Spor av Nord: Nord-norsk stemning midt i Oslo

Blant antikk stil inntar møsbrømlefsa nå Oslo.

Tekst & foto: Ellen Hellebust

Hvor skal nordlendinger samles i Oslo? Kanskje dette stedet er svaret! En restaurant, kafé og bar i ett, som tilbyr et spennende konsept med ‘kjærlighet for nord’.

I fjor på denne tiden åpnet Spor av Nord dørene i sentrum ved Kvadraturen. Stedet beskriver seg selv som «Et upretensiøst sted med lave skuldre og lun atmosfære», og vi sitter igjen med samme inntrykk!

Psst! Har du sett videoen vi har delt om Spor av Nord på TikTok?



“En møsbrømlefse med en ‘by karsk’ til, takk”

Stedet drives selvfølgelig av to familier fra nord-norge. Dette påvirker også menyen som tilbyr et variert utvalg av retter inspirert av den nordlige delen av landet. Frokostserveringen begynner allerede klokken åtte, og utover dagen serveres både lunsj og middag.

På menyen kan du blant annet velge mellom dampede blåskjell, boknatorsk, speltpizza, hjertetaco med halloumi, samt kremet fiskesuppe. Det blir ikke mer nordnorsk enn det! Menyen har flere veganske alternativer og de fleste rettene kan også fås glutenfrie. 

I tillegg til den spennende menyen kan man kjøpe god hjemmebakst og småretter fra kjøkkenet. Vi prøvde deres signaturrett, Møsbrømlefse, toppet med rømme og brunost. Dette er en tradisjonsrett fra hjemstedet til eierne, Salten, og her er mest sannsynlig det eneste stedet i Oslo den kan prøves. Lefsen var både søt, varm og fyldig. Det perfekte mellommåltidet, eller dessert!

På kvelden tilbys også en spennende drikkemeny. Hva med å prøve drinkene By karsk, Sandhornøya – mule eller Nordnorsk Hage? Menyen består også av et assortert utvalg av  vin og champagne, samt øl importert fra Bådin og Bodø.

Gjenbruk: Her kan du kjøpe det meste

Digger du lokalets møbler, eller serviset maten serveres på? På Spor av Nord kan det aller meste kjøpes. Lokalet er møblert med bruktfunn fra Finn, Blomquist, Lauritz og andre brukthandlere. De gamle møblene og forkjærligheten for gjenbruk, skaper utvilsomt en gammeldags og koselig atmosfære i lokalet. Sjekk ut noen av de mange antikvitetene de har til salgs her

Spor av Nord har også sin egen blomsterbinder(!) som lager buketter og oppsatser. Velg mellom en av de mange oppsatsene spredd rundt i lokalet, eller bestill din egen skreddersydde bukett bak blomsterdisken.  

I tillegg til fokuset på gjenbruk, er det flere indikatorer på at eierne her tar bevisste valg. De har blant annet et samarbeid med teselskapet Spill the tea, som importerer te direkte fra plantasjen. Dermed blir også handelen mer rettferdig. Undertegnede ble servert teen Måneskinn Sheng Puer, som ble drukket med god samvittighet. Teen er tørket i måneskinn, som gir en lengre tørkeprosess. Smaken minner om melkesjokolade og etterlater en mineralsk ettersmak.

Alltid spennende med noe annerledes

Dette var gøy! Så regner vi med at i hvertfall alle nordlendinger i Oslo kjenner sin besøksplikt. Undertegnede har hvertfall planer om å dra tilbake ved første anledning, og da blir det gjerne en «Møsbrømlefse og en By karsk til, takk».

Vi synes hvertfall at det er spennende med noe nytt, og et vaskeekte nord-norsk innslag midt i Oslo har til nå vært vanskelig å finne!

Så er det jo et stort pluss i boka at de er opptatt av bærekraft i tillegg.