Snippen Pizza på Rodeløkka

snippen_karoline33.jpg

Tekst & foto: Karoline Paasche

Pizza fåes tak i på så og si ethvert gatehjørne i Oslo. Derfor var det spesielt morsomt å besøke en tvers igjennom hjemmesnekra takeaway-restaurant som selger pizza én dag i uken. Til tross for dette har Snippen Pizza fått en masse skryt og støtte, og nærmiljøet setter stor pris på initiativet. 

Når du går inn den rødmalte treporten ved Snippen 6 kan du nesten lure på om du går feil. “Avbryter jeg et hageselskap her nå?” Dette er faktisk privat eiendom, og hagen tilhører paret Caroline og Christian. Her går hundene fritt, og det lille barnet deres har et leketelt og sandkasse på gressplenen. Jazzmusikk spilles i bakgrunnen. Vindruer henger langs gjerdet ved inngangspartiet, og trærne bugner av solmodne grønne epler. Vi ble nesten fristet til å putte et par-tre i lomma.  



Åpne én dag i uka

Hvem er det som kan overleve på å holde åpent én dag i uka, lurer du kanskje på. Vel, dette er ikke en vanlig ni til fem-jobb, men et frivillig initiativ de vier fritiden sin til. Caroline jobber til daglig som veterinær ved en dyreklinikk. Christian er tømrer og har en forkjærlighet for å bake pizza. Begge har mye til overs for hunder, og da spesielt gatehunder er deres hjertesak. 

Snippen Pizza ble dermed resultatet av å kombinere deres to lidenskaper. Nå setter de av én dag i uka der de kunne hatt fri, til å tilberede, bake og selge pizzaer til sultne forbigående. Det pleier å falle på søndagen, men de annonserer på Instagramprofilen sin i forkant av utsalg, så det gjelder å følge med! Mange finner dem tilfeldig, men flere legger turen opp til Rodeløkka for å slå av en hyggelig prat, mens man venter på å få seg noe godt å spise. Og ventetiden er maten vel verdt!

Pizza med god samvittighet

På menyen står tre pizzaer. En vegetarisk med ost og basilikum, en tradisjonell variant med ost, skinke og sjampinjong, og den siste med salami, ost og rødløk. Disse tilberedes ute og stekes i en imponerende vedfyrt steinovn i hagen. Pizzaen koster 140kr, og man betaler gjennom Vipps. Derimot er vi usikre på om en holder til to personer, som de selv sier. Vi måtte i alle fall ha en hver.

Dette er helt enkle og rustikke pizzaer, sånn vi synes det skal være. Og diskuterbart bedre enn ved mange “ordentlige” restauranter, men vi skal ærlig innrømme at vi nok er delvis farget av godheten deres. Når det handler om gatehunder går det ikke an å være objektive, og det er ikke målet vårt heller.

Til inntekt for ungarske gatehunder

Alle pengene de samler inn herfra går direkte til gatehunder i Budapest. Det var der Caroline utdannet seg og så situasjonen på nært hold. Hun så at det alltid var “de samme folka” som bidro ved innsamlingsaksjoner til slike formål. Derfor ble dette en mulighet for flere å gi til en god sak, uten at giverne trenger å gjøre noe mer enn å spise god pizza. 

I det siste har de fått til noen avtaler med Dyrebeskyttelsen og FOD-gården, som har donert mat, utstyr og leker som de snart skal sende nedover til Ungarn. Ikke bare gir de alt de får inn til veldedighet, men de eier også tre hunder som tidligere har vært hjemløse. I hagen ble jeg møtt av Alba (3) fra Albania, og de har to andre fra Budapest også. Alba er sosial og kosete og hilste vennlig på alle gjestene som satt rundt hagebordet, før hun la seg til å slappe av i skyggen. 

Paret er positivt innstilt og håper å kunne holde åpent året gjennom, med takeaway. Men siden dette først og fremst startet som et eksperiment i en liten skala, avhenger dette av interessen blant folk. Så hvis du ønsker å støtte en god sak uten å tømme lommeboka er dette en fin og mettende måte å gjøre det på. De tar også imot donasjoner, så dersom du har noen hundeutstyr som ikke er i bruk liggende og slenge hjemme, blir de glade for det!

📍 Snippen 6