På jakt etter Oslos beste kaffe

Mia Eline er tidligere kaffesmaker av yrke. Nå har hun valgt tre favorittkaffe i Oslo, på smak! (Foto: Karina Rønning)

Tekst: Mia Eline Statle

Kaffe er ikke bare kaffe. Kaffe er smaken av sommer, smaken av høst, smaken av vinter og smaken av sommer. For kaffe smaker ikke «bare» kaffe.

De mørke og sjokoladepregede tonene fra Colombia, den fruktige smaken fra Etiopia, og de monsunpregede bønnene fra India. Når man etter hvert begynner å smake seg gjennom de forskjellige typene som finnes der ute åpner plutselig en helt ny verden seg.

Her er mine tre favoritter på smak i Oslo!

Funfact! Skribenten har tidligere jobbet som kaffesmaker. Du kan lese mer om Mia Eline her.

Eckers

På hjørnet av Eckersbergs gate ligger denne supersøte kaffebaren med skikkelig digg lunsjmeny. Når jeg har litt ekstra tid til lunsj en dag er Eckers en av favorittene jeg drar innom. Dessverre har de ikke så mange sitteplasser inne. Kaffen er i hvert fall veldig god på smak, og jeg anbefaler kyllingsandwichen deres. Sett av nok tid til å nyte den ordentlig! Studenter får 15%. Jeg har ikke vært innom avdelingen deres på Ullevål Hageby, men der ser det ut som de har flere sitteplasser.

📍Eckersbergs gate 41

Tim Wendelboe

En annen favoritt er Tim Wendelboe! Dette er en av de kaffebarene i Oslo som virkelig får det til. Det er generelt god kvalitet over alt de gjør, og de klarer å holde det slik konsekvent. Rett temperatur og god på smak, men ikke plassen jeg setter meg ned. Derimot er dette plassen jeg kjøper meg en kaffe jeg kan ha i hånda, før jeg setter kurs nedover løkka.

📍Grüners gate 1

Mocca Oslo

Dette er et sted jeg fort kan finne på å stikke innom for en kaffe. Mocca startet som kaffebar og -brenner i 2001, og brenneriet var forløperen til KAFFA Oslo. Så det er naturlig at det er nettopp denne kaffen du får servert om du bestiller noe herifra. Hvilken kaffe de har på kannen pleier å variere ut fra hvilken sesong det er, men du kommer trolig ikke til å angre på at du tok med en kopp herifra…

Hyggelig betjening, men dog ikke det hyggeligste lokalet for å sette seg ned på vinterstid. Til gjengjeld så har de masse forskjellig bakst i disken, og her kan det fristes med både kaker, smørbakst og gjærbakst! Men vil man ha noe med mer mat ville jeg nok dratt innom søsterkafeen Java hvor de kan friste med samme kaffen, men forskjellige blingser på menyen. Kan anbefale deres veganblings bestående av surdeigsbrød, rødbethummus, avokado, ruccola og soltørket tomat. Her selges også skillingsbollene til Skillings, men da ville jeg vært innom tidlig på dagen. Og hot tips; de har studentrabatt på dagens kaffe.

📍Niels Juels gate 70

  • Tenk luksusen å kunne drikke kaffe hver dag, men jobben som kaffesmaker er ikke så lett som det høres ut som. Det er en jobb som krever mye prøving og feiling, kalibrering av smaksløker og en evig tørst etter nye oppdagelser og ny kaffe.

    Ofte er det enkleste å sammenligne kaffe og vin, for en jobb som vinsmaker har jo de fleste sett for seg en eller annen gang. Man tar en slurk, lar smaksløkene utforske de nye tonene og spytter den ut igjen. Denne prosessen går man også gjennom når man «cupper» en kopp kaffe (eller te), og takk for det! Man hadde jo aldri fått sovet om man skulle drikke 300 kopper om dagen, 4 dager i strekk…

    Til tross for dette er enda min go-to kaffebestilling en dobbel latte på lettmelk, og det er denne bestillingen som ofte får meg gjennom de første timene av dagen. For ja, jeg er en kaffeholiker. Men det er også denne avhengigheten og interessen som gjør at jeg elsker å vandre gjennom forskjellige gater på jakt etter den beste kaffen.

Kaffesafari?

Med dette i bakhodet så håper jeg du stikker på kaffesafari en dag. Utforsk hvilke ulike smaker og toner man kan hente ut fra koppen man har i hånden. Smaker man hintene av sjokolade? Røde bær?

Google ‘kaffehjulet’ og smak deg frem til din favoritt, for kaffe er ikke bare kaffe lengre.

 

AMBASSADØRINNHOLD
Mia Eline Statle har vært ambassadør for Mer av Oslo siden desember 2020. Hun deler sine tips helt uten påvirkning fra oss.

«Som den kaffe- og kafeelskeren jeg er, så har jeg gjort det til mitt mission å finne gode kaféer i Oslo som tilbyr god atmosfære, digg mat og ikke minst interessant kaffe!»

Les mer om Mia Eline