Roseslottet: Kunst på toppen av Oslo

Tekst: Maren Mjelstad / Foto: Sandbox

Benytt det flotte vinterværet til å oppleve norsk historie for folk i alle aldre ute på Frognerseteren. Vi har vært på besøk i de eventyrlige omgivelsene Roseslottet består av, og kan anbefale utstillingen til alle i Oslo-området.

Brødrene Vebjørn og Eimund Sand har sammen laget en kunstinstallasjon som forteller om okkupasjonen av Norge under andre verdenskrig. Skal man tro ryktene kan man se de rundt 30 meter høye gullseilene fra utstillingen på Tryvann helt fra Oslo sentrum.

Kjente og ukjente historier

Brødrene Sands verker består av ulike farger, materiale, fasonger og størrelser. Vebjørn Sand har malt maleriene, hvor enkelte strekker seg flere meter i hver retning. Maleriene forteller både kjente og ukjente historier om de fem årene Norge var okkupert av Tyskland.

På starten av utstillingen møter vi mange portretter av personer. Disse menneskene har forskjellige tilknytninger til Norge under andre verdenskrig. Alle berørte, og noen aktive i motstandskampen.

Ved vårt besøk til Roseslottet gikk det opp for oss allerede ved portrettene hvor mange som spilte en viktig rolle for lokalsamfunnet og Norge i krigsårene.

Kunst for alle

Bortsett fra malerier, besråt området av broer og stier, snakkende figurer og skulpturer man kan krype inn i. Dette kan være gøy for både store og små! Kunstillustrasjonene er et pedagogisk prosjekt i forbindelse med okkupasjonen for 80 år siden og frigjøringsdagen for 75 år siden. Om man ikke er kunstekspert eller har forkunnskaper om kunst eller krigen, så har det ingenting å si.

Informasjonen man vanligvis får gjennom et par hodetelefoner på et galleri, finner du her på skilter ved hver av installasjonene på Roseslottet. Her kan man lese om kunstnerens tanke bak maleriet eller skulpturen, og hvilken del av okkupasjonsperioden den tilhører. På denne måten kan både barn og voksne dele seg opp og bruke ønsket tid ved hvert av objektene.

En reise

Hele utstillingen er bygd opp på et lekent vis. På en måte kan man oppleve det som litt kaotisk fordi man ikke helt vet hvor man skal gå. Men når man gir slipp på letingen etter trygge IKEA-inspirerte piler, kan man ende opp på totalt ulike reiser.

Bak et maleri finner du kanskje fire til. Og uavhengig av hvilken vei du tar gjennom kunstutstillingen, blir det en oppdagelsesferd. Noen av motivene beskriver en dyster og mørk skjebne, mens andre forteller med farger og smil hvordan man også kunne finne glede under krigen. Kunsten sammen med informasjonen på skiltene, lot oss lettere leve oss inn i denne tidsperioden .

Tips: Ta med deg en termos med noe varm drikke sammen med et sitteunderlag, og nyt både kunst og utsikt over Oslo ved sitteplassene rett under gullseilene.

Utstillingen varer til foreløpig ut 2022.  Åpningstider er 10-19 hver dag. På grunn av pandemien ønsker arrangøren at billettene kjøpes på forhånd. Det koster 160 kroner for voksne og 100 kroner for barn/studenter. Veibeskrivelse til Roseslottet finner du her.

📍Roseslottet