Maschmanns matmarked

149131348_1707396012773942_3124666167604963868_n.jpg

Av Karoline Paasche

Er du en matentusiast, kan dette matmarkedet oppleves som Edens Hage. Under ett og samme tak får du tak alle slags delikatesser. Hvor skal vi starte? I det store lokalet i Karenslyst Allé på Skøyen finner du fisk og sjømat, kjøtt eller spekemat, oster, fersk frukt og grønnsaker, brød og bakevarer, tørrvarer, sauser, pateer og krydder…

Det er noe med eksklusiviteten på varene som gjør at til og med undertegnede, som brenner Toro-suppe(!) fikk lyst til å melde meg på MasterChef. Mange av produktene importeres fra Sør-Europa; skinker fra Italia og Spania, og oster fra Frankrike, men også i fra Norge.

Visste du forresten at Norge vant oste-VM i 2018 med osten Kraftkar fra Nordmøre, og samtidig danket ut de resterende 3499 bidragene? Det er tydeligvis ikke bare Sveits og Frankrike som ligger i verdenstoppen i ysting...

Med mørkt interiør og vegger opplevdes handleturen intim. Grønt og brunt er farger som går igjen og gir assosiasjoner til skog. Det som er helt sikkert er at en handletur her ikke er som på et vanlig supermarked!

Lokal mat og drikke

Utvalget fortsetter i det lange og brede. I det hele tatt har de alt du måtte ønske av eksklusive råvarer og tilbehør til storslagne måltider. Det er vanskelig å ikke plukke med seg alt for mye mens man vandrer langs de lange hyllene, for det er mye som frister for både øyet og magen. Likevel burde man være litt forsiktig, det kan fort bli dyrt for deg!

Det sies forresten at man ikke skal handle på tom mage, men det gjør ikke noe at magen er tom når de byr på alle dagens måltider i en bakeri/pizza-avdeling. Her kan de friste med retter som frokostfjøl med skinker fra Stavanger og Italia, fransk ost på nybakt surdeigsbrød, scones og yoghurt fra Røros. Eller hva med egg og bacon fra Idsøe med ristet brød?

Til lunsj kan man velge mellom antipasti med spekemat, skagentoast, smørbrød, salater, focaccia, grillet toast med trøffel, og ikke minst rød eller hvit pizza som også dominerer middagsmenyen.

Har du mer plass igjen i dessertmagen, står ingenting i veien for å kose seg med kremet panna cotta, en tiramisu, eller makroner til kaffen. Kaffen som dessuten er Oslo-lokal, nemlig økologiske Kaffa. For tiden har de åpnet restauranten igjen så man kan spise ved bordene, men pizzaen som take-away er også et populært alternativ.

Støtte lokale aktører

Siri Helle, agronom og fast spaltist i tidsskriftet «Dag og tid» har skrevet en bok om norske handlevaner, «Makt i matbutikken» . Her forteller hun at tre dagligvarekonsern styrer til sammen 96% av den norske dagligvarehandelen. Dette er henholdsvis snakk om Norgesgruppen, Coop og Reitangruppen.

Dette er kanskje ikke så overraskende i seg selv, men det ikke alle vet er at alle andre butikker over hele landet, fra delikatesseforretninger til lokalbutikker - klarer kun å karre seg opp til 0.1%! Det er nesten ufattelig. Derfor er det viktig å støtte de mindre aktørene og den lokale kjøpmannen om man har mulighet til det, og Maschmanns faller definitivt innenfor denne kategorien. Det er positivt med butikker som spesialiserer seg på god kvalitetsmat. Da har man i alle fall en god unnskyldning til å handle for litt mer enn man egentlig kanskje burde.

📍Karenlyst Allé 51