Norsk tradisjonsmat: Tre steder å spise husmannskost i Oslo

Lurt på hvor man finner norsk husmannskost i Oslo? Vi har funnet tre steder hvor du kan nyte et deilig potetmåltid i tradisjonell norsk stil.

Tekst & foto: Kathrine Skjærum

Lengter du etter bestemors lapskaus, har lyst til å ta med familien ut på middag eller vise frem de norske smakene for nysgjerrige venner fra andre deler av kloden? 

Her har vi samlet tre fine steder å få tak i skikkelig norsk husmannskost i Oslo.



Den Glade Gris: Mørt og smakfullt

Kort oppsummert: Store porsjoner, mørt svin og spennende ølanbefalinger. Dette stedet må være drømmen til samtlige hardbarka kjøtt og ølentusiaster.

Vi kom hit for å se hva middagsmenyen kunne by på. Vi bladde forbi fiskerettene, selv om de hadde litt av hvert å by på, var vi mest spente på rettene av svin. Rettene, porsjonene og smakene skuffet ikke. Og ølet vi hadde til maten gjorde det hele til et skikkelig herremåltid!

Vi landet på den anbefalte retten, Langtidsgrillet svineknoke (389 kr). Kjøttet er grillet i minst fem timer og ble servert med potetmos, grønnsaker og husets sennepssaus. Gjengen gikk også for Langtidsstekt nakke av gris (359 kr) og Pulled pork med bacon på grov potetstappe (295 kr).

Den Glade Gris byr på en lunsjmeny som kan friste med lapskaus (235 kr), rekesmørbrød (239 kr) og egg med bacon og poteter (231 kr).

Her snakker vi ikke kun om maten, det var også et svært gjennomgående tema i restauranten. Servitører med en grisesnute på t-skjorta, porselensfigurer, bilder, svært veggmaleri og såklart; et utstoppet villsvin hode på veggen. I tillegg til god plass inne i lokalet, har de også en fin uteservering med rutete duker å by på.

📍St. Olavs Gate 33 V

Restaurant Schrøder: God gammeldags

Hos Restaurant Schrøder er menyen stappet med norske tradisjonsretter, den berømte Flesk og Duppe (209 kr), historiske reinsdyrskarbonader (249 kr) og slageren kjøttkaker i brun saus (249 kr).

De serverer også selve smaken av Norge hvor retten er satt sammen av reinsdyrkake, biffkarbonade og en kjøttbolle sammen med ertestuing, surkål, tyttebærsyltetøy, saus og poteter (269 kr). De har også en hel side med fiskeretter å velge på, rødspette (229 kr), dampet skrei (299 kr) og stekt makrell (189 kr) er noen av dem.

Dette er en brun restaurant med historie fra 1923! Siden da har den vært i drift og blitt nevnt i Jo Nesbøs skjønnlitteratur, bla. om Harry Hole og i flere bøker av Bjørg Vik. Boken “Snømannen” av Jo Nesbø ble også filmatisert på Schrøder i 2016. Det er gamle malerier og bilder på veggene, samt Jo Nesbøs krimbøker og stolte avisutklipp.

Dette er stedet med mest støy og stemning. Her trengs ikke musikk, for den høye summingen av samtaler og latter fyller lokalet. Vi dro ned aldersgjennomsnittet en god del da vi var innom her, klientellet er for det meste eldre, men det er også større grupper med voksne.

📍Waldemar Thranes gate 8

Kaffistova: Gode porsjoner

Midt i byen finner du Kaffistova på hjørnet ved Eilefs Landhandleri. Her serveres skikkelig husmannskost hele uka, fra elgkarbonader og kjøttkaker til røye og kveite. Tre dager i uka har de dagens med en fast rett for hver dag. Tirsdager er det flesk og duppe med kålrabistappe, fiskegrateng på onsdager, og på torsdager byr de på raspeball servert med salt kjøtt og vossakorv. Tre tradisjonelle slagere som er verdt å prøve ut!

Norsk husmannskost er ikke alltid en fryd for øyet , men det er deilige smaker og store mettende porsjoner man blir glad av. Vi måtte teste ut deres elgkarbonader i soppsaus, her fikk man en raus porsjon. Vi fikk to elgkarbonader med rikelig soppsaus, tre poteter, søtt tyttebærsyltetøy og deilige stekte grønnsaker som gulrot, løk, sopp og squash (275 kr). Smakene var upåklagelige og porsjonen var mer enn mettende!

Har man en liten dessertmage, har de også deilige kaker og lefser i disken (87-90 kr). Da vi var innom var det ostekake, oreokake og suksessterte som virkelig fristet, men som vi ikke maktet, denne gangen.

På Kaffistova har interiøret en moderne stil med mørke vegger, enkle bord i mørk brun og svarte trestoler. På den innerste veggen er det svart-hvitt bilder av kvinner i arbeid, bunad og noen sitater. Ellers er lokalet godt belyst av høye vinduer og runde lamper. Lokalet er ganske så stort, men er som regel godt fylt opp. Flertallet av besetningen er oppe i årene, men det er flere av de yngre generasjonene som setter pris på et tradisjonelt måltid med poteter og saus.

📍Kristian IVs gate 2