Njokobok: Senegalesisk delemat og fellesskapsstemning

Hos Njokobok, får du store posjoner, masse kjøtt og herlig stemning, i hjertet av Tøyen.

Tekst & foto: Nora Kirkvold Sæter

Du må ikke reise lengre enn til Tøyen for å få servert klassisk vestafrikansk mat, og som en herlig bonus får du gjøre det til afro-blues, i et hav av planter.

Tre år etter åpningen, er den senegalesiske restauranten Njokobok fortsatt verdt et besøk. Med et stort utvalg grillretter, hjemmelagde juicer og rause porsjoner, er alt tilrettelagt for en smaksrik helaften på Tøyen. 



Autentisk innledning til vestafrikanske smaker

Restaurantsjef Youssou Diop – en svært gjenkjennelig karakter med bowlerhatt – ønsker oss varmt velkommen. Da han åpnet restauranten i 2021 ville han introdusere Oslo for senegalesisk mat, men også skape en sosial møteplass.

Njokobok kan oversettes til “velbekomme” eller “vi deler”, og på denne nabolagsrestauranten oppfordres man til å komme sammen, og ta seg god tid til å nyte et måltid i fellesskap. Maten er upyntet og lokalet fylt med både stamgjester og nysgjerrige.

Det senegalesiske kjøkken består gjerne av grillet fisk og kjøtt, servert med ris, grønnsaker og andre småretter. Maten her kommer i store porsjoner, slik at man kan dele og smake masse forskjellig!

Njokobok tilbyr en autentisk innledning til vestafrikanske smaker. På menyen finner du blant annet den velkjente retten Thiebou yapp, kanskje bedre kjent som jollof rice, som er en smaksrik risrett med tomatsaus og kjøtt. I tillegg kan du prøve Mborokhé – en sjøgrønn kjøttgryte i en saus laget på kassavablad, eller Brochette St. Jacques (grillet kamskjell) og Dibbi (en gatematvariant av lammekjøtt).

Siderettbonanza

For en helhetlig smaksopplevelse, lønner det seg å bestille et utvalg sideretter. De koster mellom 70 og 150 kroner, og du kan velge mellom alt fra kokosris, salat og løksauser, til kyllingvinger og grillet scampi.

Vi gikk for Grilled mixed meat plate (300 kr) og Grilled dorada (370 kr) som er en helstekt fisk, i tillegg til plantain (90 kr) og den veganske tomatbaserte gryteretten Thiou diw tiir (180 kr) som serveres med kokosris.

Alle grillretter kommer med husets tre løksauser (som for øvrig er kjempegode alle sammen!) På bordet kom også en frisk ingefær- og ananasjuice, som er smakfull og på huset.

Undertegnede kan anbefale å bestille stekt plantain (kokebanan på norsk), som er en fastere og saltere variant av en banan. Småretten er billig og god, og passer til nærmest alle andre retter på menyen. Kveldens vinner! Her kan det være lurt å forhøre deg om hvor mye mat og tilbehør som trengs.

Drikkemenyen inkluderer både en god pils og en håndfull Sørafrikanske viner til hyggelige priser, men det anbefales å bestille en av husets hjemmelagde juicer. Du kan også prøve senegalesisk te eller kaffe, som passer utmerket til Njokoboks eneste dessert Thiakry (90 kr), som er en søt hirespudding.

Hakuna matata-stil

Uansett hva du bestiller her, får du det enkelt og upyntet (gjerne lasset på fatet). Maten kommer ikke nødvendigvis raskt på bordet, men her får du den autentiske vestafrikanske opplevelsen, i ekte hakuna matata-stil – altså til sin tid.

Njokobok finner du på Tøyen, i et anonymt, hvitt bygg med kun en enkel logo på veggen. Lokalet er dessuten bare et steinkast unna Glutenfrihuset og Obelia konditori.

Enkelte mandager arrangeres donasjonsbaserte nabolagsmiddager, med stor kom-som-du-er-faktor. En frivillig kokk står for maten, du spiser med nye bekjente og du betaler det du kan!

Psst! Dersom du bestiller på forhånd, kan du faktisk få servert et helt grillet lam! Det skal visstnok være nok til å mette 15-20 personer, og koster mellom 7 og 12 tusen kroner. 

Åpningstider:
Onsdag - torsdag: 17 - 22
Fredag - lørdag: 17 - 23
Søndag: 17 - 22

📍 Åkebergveien 42