Middelhavets kjøkken: Tre favoritter med Mezah

Mezah av småretter fra Ben Reddik.

Tekst & bilder: Jessica Rahimi

Områdene rundt Middelhavet har en mangfoldig matkultur, med mye variasjon og rike smaker. Vi har funnet tre spennende alternativer i jakten på god Mezah, hvor det verken spares på urter eller krydder.

Mezah er flere småretter, enten allerede satt sammen for deg på menyen, eller som du ofte kan mixe og matche til din helt egne Mezah. Maten blir satt på bordet og er ment for å deles mellom seg. Middelhavets tapas, rett og slett!

Psst! Har du sett videoen vi har delt om Middelhavets kjøkken på TikTok?



Habibi: En fest av et måltid

Ordet Habibi kan oversettes til ‘kjære’, og er en Palestinsk-Libanesisk restaurant og kafé som ligger fint plassert i fargerike Strøget-passasjen i Torggata. Med lyslenker og neonlys blant musikk og uteliv, er Habibi desidert den restauranten med best plassering dersom du er ute for en sosial kveld. Her kan du ta med venner og bekjente for en unik og uformell Mezah-opplevelse.

På menyen står både mer og mindre kjente retter. Av de større rettene kan du velge mellom blant annet kofta (289 kr), lammegryte (289 kr), kyllinggryte (289 kr), dolma (189 kr) og mashawi (320 kr). Habibis spesialitet, og det de nok er mest kjent for, er likevel Mezah.

Vi prøvde ut en Mezah uten kjøtt (299 kr). Den bestod av åtte småretter. Blomkål, aioli, hummus, squash, dolma, kikerter, baba ganoush og pitabrød. Alle rettene med sin egne unike smak og krydderkombinasjon. Vi hadde likevel en klar favoritt, nemlig dolma – fyll av krydret risblanding rullet i vinblader. Flere av rettene var en form for sauser, så vi skulle gjerne hatt litt mer av det saftige brødet til. 

Restaurantens åpningstider er fra klokken 15 til 22 hver dag. Har du planer om å dra ut på byen etter en god og mettende middag er du allerede midt i smørøyet og klar for party! Kommer du i helgen kan de i tillegg by på magedans.

📍Storgata 13

Feniqia: Autentisk libanesisk

En mer formell aften kan du få innerst i Sørenga, hos Oslos kanskje eneste autentiske libanesiske restaurant. Feniqia er ikke kun navnet på en restaurant, men også et tidligere navn på det som i dag tilsvarer Libanon. Her også dekker Mezah store deler av menyen og det er bare å velge seg fram.

For en full Mezah-rett kan du her velge mellom Meze med grill til 510 kroner per person, Vegetarisk meze til 399 kroner per person eller Grill spesial til 425 kroner per person. Du kan også legge sammen din egen Mezah ved å bestille ulike varme eller kalde retter. Disse ligger på 64 til 189 kroner for hver rett.

Vi gikk for tre enkeltstående Mezah-retter. Raqaqat jebne som er friterte mozzarella, feta- og halloumiost med persille (98 kr), Kreydes som er pannestekte marinerte tigerreker med hvitløk og sitron (189 kr), og Jawaneh mishwiye, som er grillede marinerte kyllingvinger (98 kr). Rettene var litt små - som mezah jo er, men vi anbefaler hvertfall et par-tre retter per person for å bli mett. Maten i seg selv var smakfull, så vi kommer nok tilbake!

Feniqia holder åpent fra 16-22 på tirsdager til torsdager, 16-23 på fredager, 15-23 på lørdager og 15-21 på søndager. Restauranten har en mer formell stil, og passer fint hvis du en kveld vil pynte deg litt ekstra. Vi kom på et roligere tidspunkt, og likte veldig godt stemningen.

📍Rostockgata 66

Ben Reddik: Dessertbonanza

Nederst på Grünerløkka står ‘Ben Reddik’ flislagt i mosaikk på en hjørnedør. Innsiden ligner kanskje hvilket som helst hipt sted i dag, med interiør i treverk og lyse farger, men maten som serveres finnes ikke hvor som helst!

Dersom du har tenkt deg en full Mezah må du dra med minst én venn, for man må være to personer. Prisen ligger da på 695 og 525 kroner per person. Forskjellen er med og uten kjøtt, og dessert. Du kan også sette sammen din egen Mezah ved å velge mellom 15 ulike retter fra 55 til 225 kroner. Vi gikk for det siste alternativet og valgte ut tre retter.

Pickles (70 kr) som er sylta knutekål, gulrøtter, blomkål og fefferoni. Fylt surdeigspita (100 kr) med fetaost og grønn chili, og Fattoush (95 kroner), en sprø salat med reddiker, tomater, urter og granateple. Den fargerike Fattoushen likte vi veldig godt, men ville utover det prøvd noe annet enn Pickles og Fylt surdeigspita neste gang.

I tillegg prøvde vi også ut de to eneste dessertene på menyen, nemlig Layali Lubnan (80 kr), semulepudding med appelsinblomst, toppet med lønnesirup, pistasj og granateple, og helgens Knust Knafeh (125kr). En myk kremete konsistens med roseblader, pistasj og moste bær. Disse to dessertene angrer vi hvert fall ikke på å ha prøvd ut!

Tirsdager til torsdager holder restauranten åpent fra klokken 16 til 22, mens de på fredager har åpent til 23. På lørdager er det åpent fra 15-23, og fra 15-22 på tirsdager. Fordi Ben Reddik opplevdes som et avslappet og hipt sted kan man ta seg en uformell ettermiddag her, så fremt det er ledige bord da.

📍Leirfallsgata 6