Motbakkeløp med PT-Katrine

image00001.jpeg

Av Astrid Stenvold

Motbakkeløp er svært tungt, men utrolig god trening med stor effekt. Du får trent store deler av kroppen samtidig, og utfordrer både styrke og kondisjon. Det kan være fint å trene i motbakke sammen med en annen så dere kan motivere hverandre. Husk at det fremdeles er viktig å holde avstand, så velg gjerne bakker og tidspunkter da det ikke er mest folkelig. Denne gangen gir Katrine noen fine tips til hvordan du kan trene i motbakke.

Intervaller i motbakke

Katrine tipser om den 500 meter lange turveien opp fra Gamlebyen til Ekebergparken. Du kan også bruke motbakken som går hele veien fra Sinsen/Storo og opp til Grefsenkollen, en slalåmbakke eller en annen motbakke i nærheten av der du bor.

– Turveien til Ekebergparken er 0,56 km lang hvis man starter helt nederst ved trappene. Her kan du kjøre forskjellige typer intervaller for å bli bedre i motbakkene. Denne bakken er tøff og vil utfordre deg opp mot makspuls, sier Katrine.

Alternativ 1: Du kan løpe opp hele veien og se hvor lang tid du bruker på det. Løp for eksempel opp bakken tre ganger, og så kan du prøve å være litt raskere hver runde.

Alternativ 2: Løpe 4x4 opp bakken, altså fire minutters intervaller fire ganger. Start nederst og så løp opp så langt du klarer på 4min. Gå ned til start igjen og gjenta 4 ganger. Prøv å kom litt lenger opp i bakken for hver gang.

Alternativ 3: Denne består av tre deler. Først skal du løpe så langt du klarer på to minutter, og gjenta det tre ganger. Så løper du i ett minutt fire ganger. Til slutt skal du løpe 30 sekunder seks ganger. Hver del starter alltid nederst ved trappene. Husk å legge inn gode pauser. 

Tre tips fra Katrine

1. Varm opp godt først. Motbakke krever mye styrke og pulsen stiger fort. Start alltid rolig. Finn et tempo som du klarer å holde hele bakken eller intervallet opp.

2. Er du uerfaren med motbakkeløp, kan det være lurt å starte med lettere intervaller, for eksempel 30 sekunder jogging og 30 sekunder gåing. Ta tiden opp baken, det er motiverende for å pushe litt mer til neste gang. Følg med på fremgang, det er motiverende!

3. Sett deg realistiske mål som motiverer deg! Og bruk gjerne de fine dagene, for de gir deg en god opplevelse. Jeg liker å nyte utsikten på toppen, og bruker det som motivasjon for å komme helt opp. Ta en selfie på toppen, og vær stolt.

Ta en selfie på toppen, og vær stolt!
— Personlig trener Katrine Karlsrud