Terrengsykkel i Oslo
Av Irmelin D'Orleans Kulbrandstad / Video: Michelle L. Smith
Marka kryr av stier på kryss og tvers, og de egner seg ikke bare til fine gåturer. Vi har derfor samlet noen turer som er supre for terrengsykkel. Alle turene er anbefalt av Oslo-avdelingen til Norsk organisasjon for terrengsykling (NOTS), som er godt kjent med terrenget i og rundt byen. NOTS tilbyr turforslag og guidede turer for at mange skal legge sykkelturene sine til stier som tåler slik bruk. De har god kompetanse om stier og naturslitasje relatert til sykling, som de ønsker å bidra med ovenfor naturforvaltning i vernesaker hvor forbud mot sykling kan være aktuelt. Her er fire turer anbefalte av NOTS:
Pioneren (8,7 km)
Pioneren er NOTS Oslos stiprosjekt på Skullerud, Østmarka. Turen veksler mellom sti, svaberg og tekniske partier. Ta T-banen til Skullerud. Selve stien starter 300 meter inn veien fra Rustadsaga.
E6 (12,6 km)
Kjært barn har mange navn, og stiene på denne turen er også kjent som Hobo og Høyspenten. Her sykler man stort sett på sti, svaberg, klatringer og klopper. Start turen fra Brekkekrysset eller ta T-banen til Sognsvann, hvor du kan velge å sykle stien parallelt med grusveien fra parkeringsplassen til du kommer inn på E6.
Trulsrunden ytre og indre (8 km)
En klassiker for mange! En stort nettverk av stier og mange muligheter innen kort radius. Sti, svaberg, tekniske klatringer og nedkjøringer dersom man ønsker det. En herlig bonus er at turen kan avsluttes med en dukkert i Ulsrudvannet. Ta T-banen til Ulsrud og sett kursen mot Østmarksetra hvor stien starter rett ved parkeringsplassen.
Sinoberrunden (26 km)
En god runde med innslag av sti, klatringer, grus og tekniske partier, avhengig av hva du måtte ønske. Ta trikken til Kjelsås og sykle til Langsetløkka hvor du kan velge å starte med grus eller sti ganske tidlig.
NOTS stivettregler
Vær omtenksom og hyggelig i møte med turgåere.
Du har alltid vikeplikt for fotgjengere.
Begrens farten slik at du ikke er til fare eller ulempe for andre, særliglangs veier og stier som innbyr til høy hastighet, eller i uoversiktlige partier.
Brems ned til gangfart i god tid før du passerer andre på en smal sti.
Ikke lag nye spor, dersom du ikke har ferdigheter til å forsere en hindring, gå av sykkelen.
Unngå å sykle på spesielt sårbare stier like etter perioder med mye nedbør.
Ikke lag stien bredere ved å sykle utenom vanndammer eller hindringer.
Bær sykkelen gjennom myrområder slik at det ikke dannes dype spor.
Ikke lås bakhjulet i bratte nedoverbakker.
Dersom to syklister møtes i en bakke, har den som sykler oppover forkjørsrett.