Kirkens Bymisjons julekampanje

Kampanjebilder. Foto: Torstein Ihle/ Kirkens bymisjon.

Av Karoline Paasche / Foto: Torstein Ihle/Kirkens Bymisjon

Kirkens Bymisjon opplever et fantastisk engasjement og spesielt stor giverglede i år sammenlignet med tidligere. I flere innsamlingskanaler har de passert fjoråret på hvor mye som er samlet inn.

Siden organisasjonen ble etablert i 1855 i Oslo (da Christiania), har de hjulpet mennesker i kritiske livssituasjoner og med dårlige levevilkår. Hans Jacob Torkildsen, markedssjef i Kirkens Bymisjon synes det er ekstra rørende at såpass mange tenker på andre i et år som har vært vanskelig for mange av oss. Han tror at grunnen til at flere gir mer i år har sammenheng med koronapandemien. Mange har kjent på kroppen hva det vil si å stå utenfor og å være isolert, og det har gjort at folk ønsker å bidra.

Avlyste julebord

Kampanjen «Gled en som gruer seg til jul» har vunnet flere priser og satt nye rekorder hvert år siden lanseringen i 2011. Ved å vippse en gitt sum hjelper man vanskeligstilte med å gi dem en hyggelig advent- og julefeiring. De får et godt sted å være og god tradisjonell julemat i festpyntede lokaler, med godt selskap. Arrangementet følger selvfølgelig alle pålagte smittevernsregler i år. Alt dette gjør det mulig for de som trenger det, å feire og få seg en behagelig pause fra en tøff hverdag.

«Julebordhelt» er et nytt initiativ som har gått over all forventning i år. Nesten 100 bedrifter på tvers av bransjer har gitt av sine avlyste julebord til Kirkens bymisjon. De har klart å holde det meste åpent i hele desember, men den økte givergleden har kommet godt med. Julebordgavene har vært med på holde hjulene i gang på aktivitetssentre, men er også gode tilskudd til driften resten av året.

«Som et forstørrelsesglass»

Pandemien har snudd opp ned på alles hverdag, men den har rammet vanskeligstilte hardest. De av oss som har aller minst får det aller verst når slike globale kriser inntreffer. Som Torkildsen i Kirkens bymisjon har sagt så fint: «Julen er som et forstørrelsesglass. Det som kjennes godt blir enda bedre, og det som er trist og vondt, føles vondere.» Derfor er det kanskje ekstra viktig å strekke ut en virtuell hånd nå til dem som vanligvis ikke har det så bra, men som ved høytider kjenner enda mer på det vonde det bærer med seg.

I denne videoen kan du se folk i rusmiljøet, eller i andre vanskelige situasjoner, synge julen inn med “Deilig er jorden.” Kontrasten mellom idyllen som skildres i sangen og de små klippene vi ser i videoen som drar oss inn i deres hverdag er som to ulike verdener, og det er kanskje nettopp derfor den treffer så godt.

Psst! Hvis du ønsker å støtte Kirkens Bymisjon i det viktige arbeidet de gjør i byen vår, kan du vippse valgfritt beløp til 2490. Alle monner drar!