Julelys og dekorasjoner verdt å se i Oslo

Citypassagen ved grensen

Citypassagen ved grensen

Av Lene Myrum Haugen

Lysende kuler, stjerner, falsk snø og skinnende juletrær. Ja, det har blitt julestemning i år og. Vi har sett på noe av juledekoren Oslo har å by på.

Bigger and better

Juledekorasjonene har generelt blitt større og større de siste tiårene. Noen steder ser vi virkelig inspirasjon fra USA, der store juledekorasjoner og masse lys er viktig for mange. Med flere bygg og bedrifter som gjør mye mer ut av det enn tidligere, er det mye lys og dekor å titte på nå. Snøen har foreløpig uteblitt og dagslyset blir jo bare mindre og mindre nå frem mot 21. desember, så kanskje det ikke er så dumt med litt julelys?

I år har blant annet store lysende julekuler fått plass på Bjørvika og Aker brygge. De er såpass store at man kan gå inn i de, og det er montert benker for alle julelysfanatikerne. De er fint plassert og med en artig vri på vanlige lys og juledekorasjoner. Julekulen på bildet ligger i Bispevika på Bjørvika, et nytt område som har blitt veldig koselig. Blant annet ligger en av våre favoritter Talormade her, og de har neonlys på hele året rundt! For anledning har de også satt opp noen fine juletrær ved inngangen og de har smultringer som ser ut som pepperkakemenn i butikken nå, veldig koselig. Generelt har Oslobukta ved det nye Munch-museet blitt et veldig kult sted, som vi har skrevet om i en artikkel om bydelen Bjørvika.

📍Talormade

Juledekor i sentrum

Mange drar ut av byen i jula, og Oslo S gjør også sitt ytterste for å gi oss julestemning. Med et svevende tog av lys fylt med gaver, ligger denne dekoren for meg i en slags kategori midt mellom stygg og koselig. Det er litt for mye, men det er litt kult også? Toget vinner kanskje ikke noe designpris, men jul skal vel være litt glorete av og til? Det er sjarm ved det. I rulletrappene mellom Oslo S og Jernbanetorget T-bane har også Coca Cola både musikk og pynt som er verdt å få med seg om man er i området.

Ellers i sentrum er det mye lys å titte på! I Karl Johan ser vi Paleet i sin fulle julestas, og med Jul i Vinterland rett ved siden av i Spikersuppa. Glasmagasinet ved Stortorvet har også pyntet til jul, og det gamle bygget blir mer magisk enn noensinne med store sløyfer av lys. Dette er juledekor vi kan sette pris på! Steen og Strøm har funnet frem de største nøtteknekkerne jeg noen gang har sett. Imponerende greier, de sparer ikke på kruttet selv om det er 2020. Artig!

Torggata med sin stjernedekor hengende over gågata er moderne og fin. En klassiker som virkelig lyser opp gata mens folk går fra butikk til butikk på jakt etter årets siste julegaver. I tillegg er Citypassagen eventyrlig og en favoritt i år. Denne lille gata er fylt med hengende lys og glitrende juletrær. En skjult julestemningskatt i sentrum. Denne passasjen finner du rett ved t-baneinngangen til Stortinget i Akersgata. Vi gleder oss også over innsatsen til Villa Paradiso i sentrum, med hele bygget fylt med lys i tillegg til navnet - sparer de heller ikke på noe!

Man kan lure på hvem som er så heldige å betale disse strømregningene... Uansett blir det fint for oss som ser på!

📍Spikersuppa 📍Glasmagasinet 📍Steen og Strøm 📍Citypassagen 📍Torggata

La det skinne

På Aker brygge finner du masse juledekorasjoner. Her føler jeg at de blir mer og mer inspirert av USA, med ufattelig mye lys! Her ligger blant annet en julekule lik den på Bjørvika. Den er utrolig kul, og spesielt fin på kvelden. Om du beveger deg på Aker Brygge denne julen ser du også at det fler som har pyntet seilbåtene sine med lys, som er veldig koselig! I tillegg står det et julekule-tre på Tjuvholmen som er litt artig. Like ved ligger også det store kunstverket, det lysende treet Tree of Ténéré.

📍Aker brygge og 📍Tjuvholmen