Jul i Vinterland: Julemarked tilbake i Spikersuppa

Tekst & foto: Lene Myrum Haugen

Vi har besøkt det største julemarkedet i Oslo, og sett hva det byr på i år!

Julen nærmer seg med stormskritt og denne helgen åpnet Jul i Vinterland igjen dørene til sitt julemarkedet. I Spikersuppa kan du oppleve markedet fra 12. november og frem til første nyttårsdag (1. januar 2023).

Psst! Har du sett videoen vi har delt om Jul i Vinterland på TikTok



Aktiviteter for store og små

I år er det inngang på flere kanter, både fra Stortingsgata, Roald Amundsens gate og Rosenkrantz gate. Det er gratis inngang, men noen av aktivitetene koster penger.

Her er det aktiviteter for store og små, med fire karuseller og en skøytebanen i midten. Det er dog litt for mildt vær for skøytebanen i skrivende stund, så denne har ikke åpent helt ennå. Det  du blant annet kan kjøre er Ponniekspressen for 59 kroner og Lille korketrekkeren for 35 kroner. Også i år har de det store pariserhjulet, som de så passende kaller for Julestjernen (98 kr per pers). 

Om du vil prøve alle aktivitetene kan du kjøpe én billett til alle karusellene for 199 kroner. 

Her er det lagt opp til hygge for store og små! Vi tok en tur i Julestjernen en lørdag formiddag, og utsikten var upåklagelig. Du ser ut til slottet og utover julemarkedet. Det er veldig fin utsikt på en klar dag. 

Om du er usikker på om du har vært snill eller slem kan du ta en innsjekk med nissefar. Han tar i mot både stor og liten, og både ønsker og hemmeligheter er velkomme, ifølge Jul i Vinterland selv. Det er gratis å besøke julenissen, som tar deg imot fra klokken 12 til 19 i hverdager, og mellom 11 og 19 på lørdag og søndag.

Større og mer åpen handlegate

I handlegaten finner du mye forskjellig, av varierende kvalitet. Det er et større utvalg enn tidligere, og en mer “åpen løsning” for markedet, som gjør at de ikke fyller gaten slik det har vært tidligere. Men, kommer du en helgedag må du nok uansett forvente at det er folksomt i handlegaten. 

Det er mange boder med søtsaker, og vi lot oss blant annet friste av klassikeren brente mandler fra Madelkompanitet. Flere steder gir deg smaksprøver, og det fikk vi her!

Vi tok også en tur innom Eplemottaket, som selger eplemost og mange andre søte ting som syltetøy og honning. 

Når det kommer til gaveartikler likte vi spesielt godt boden til danske Niel Glaskunst. Her var det med mange fine figurer av glass til å henge på juletreet og søte juleøredobber. 

Er du kald trenger du ikke bekymre deg, for markedet har flere boder med ulike klær og tøfler med ull. Natur alpakka tok definitivt oppmerksomheten vår med en stor myk alpakka figur ved inngangen til boden. De selger også noen veldig søte små alpakka figurer.

Kirkens Bymisjon har en egen bod med flere fine gaveartikler, som julepynt, smykker, skåler og et eget handlenett.

Mat for enhver smak

I år er det en god del matboder på Jul i Vinterland. Her får du alt fra taco til grillpølse! Noen av stedene du får deg også en matbit. 

JULENISSENS GLØGGHUS – Få servert julestemning i en rykende fersk kopp kakao. Eller hva minner vel mer om jul enn gløgg? Dette spisestedet er en av de største, og ligger midt i gryta. De har egne sitteplasser som ser ut mot skøytebanen, og her kan du også få gløgg med vin.

GRILL – Her grilles all pølsemat over bål. Du kan få alt fra karripølser til frankfurter, eller kundefavoritten bratwurst. Vil du komme i skikkelig julestemning anbefaler vi julepølse. Alle pølsene er hjemmelaget fra Vestlandet, så her får man en spennende smaksopplevelse.

TRADITIONAL SPANISH CHURROS – Churros, eller spanske frityrstenger er en tradisjonell rett fra Spania. Det er kanskje ikke det vi nordmenn forbinder mest med jul, men forandring fryder i blant. I Spania serveres churros vanligvis med varm sjokoladesaus. Her kan du få churros med melis, nutella, softis og nutella, eller med sukker og kanel.

NISSEMORS KJØKKEN – ”Candy apples” eller glaserte epler, assosieres med julemarkeder og tivoli over hele Nord-Europa. De siste årene har det blitt et populært julegodt også her i Norge. Her får du tradisjonelle glaserte epler med strøssel. Ellers serveres det et enkelt utvalg av mat og drikke som wienerpølser, kakao, brus, gløgg, kaffe og te. 

ANDRE SPISESTEDER – Bekkereinan, Shadys mini burger, Fries brothers, Los tacos, Wings and things, OPA! Souvlaki of Greece, Viggo’s Kjempegode Smultringer, Bubble Waffle og Crêpe De La Crêpe.

Det er altså litt å velge i! Prisene varierer veldig, men markedet er generelt ikke det billigste stedet du kan spise. Vi nøt en klassisk gløgg hos Nissens Gløgghus for 49 kroner, og spise crepe med nutella og jordbær hos Crêpe De La Crêpe til 98 kroner. 

Åpningstider

Har du mulighet vil vi anbefale å besøke Jul i Vinterland på en hverdag. Kommer du innom i helgen kan det være lurt å komme akkurat når det åpner!  

Som tidligere nevnt holder de åpent alle dager fra 12. november til 1. januar, unntatt julaften (24. desember). Frem til romjulen er åpningstidene slik:
Mandag til torsdag: kl. 12 - 20

Fredag: kl. 12 - 21

Lørdag: kl. 10 - 21

Søndag: kl. 10 - 20

Alle detaljer om Jul i Vinterlands åpningstider finner du på deres hjemmeside.

📍Spikersuppa