Sprekker ballonger for 770.000 følgere

Ikke mange kan skryte av at det er produsert en egen actionfigur av seg selv.

Ikke mange kan skryte av at det er produsert en egen actionfigur av seg selv.

Av Karoline Paasche / Foto: Jan Hakon Erichsen

Vi har tatt en prat med Oslo-mannen og ballongkunstneren Jan Hakon Erichsen som har godt over 770.000 følgere fra hele verden på sin Instagramprofil. Vi fikk høre litt om kunsten, den store følgerskaren og andre ting vi i redaksjonen har grublet over.

Jan er født og oppvokst her i byen og ble i 2004 uteksaminert fra Kunsthøgskolen i Oslo. Han har siden den gang jobbet med installasjoner og videokunst. I dag har han atelieret sitt på Grünerløkka, og er der så ofte han kan. Hvordan får man en slik ekstrem respons på å sprekke ballonger i korte snutter på sosiale medier?

“Ballongmorderen”

I sine hittil 1292 publiserte innlegg har han funnet like mange originale metoder å ødelegge ballonger og andre objekter på. Han gjør alt selv; fra rigging av installasjonene, til filming og redigering. På en dag kan han filme og ferdigstille to til tre videoer. Men hvorfor liker folk dette så godt?

– Jeg tror folk kanskje synes det er befriende og se mitt innhold i feeden sin ettersom det er så annerledes enn alt annet de følger. Midt i mellom feriebilder og babyer dukker jeg opp og gjør tilsynelatende akkurat det som faller meg inn, forteller han.

I løpet av nesten to tiår som kunstner har han funnet sin nisje. Selv om den store berømmelsen har latt vente på seg til de senere årene, er det lite som har endret seg i måten han har arbeidet på siden starten av 2000-tallet, med unntak av ballongene.

Det lar seg selvsagt ikke gjøre å ha snakket med hele Oslos (og Norges) ballongkunstner uten å høre hvordan profilen tok sånn av.

– Det hele startet nokså beskjedent. Jeg var blitt lei tidkrevende kunst og ville bare lage noe raskt for å ha det gøy i atelieret mitt, avslører han.

Over all forventning

Han prøvde seg frem med telefonkameraet, ble fornøyd med resultatet og postet det på profilen sin - helt uvitende om hva som ventet ham. Responsen gikk over all forventning, og det forundret også Jan seg over i begynnelsen. Du kan se den aller første ballong-videoen han delte her.

– Jeg kommer fra en kunstverden hvor noen hundre besøkende på en utstilling er å regne som suksess, og trodde videoene mine ville appellere til samme publikum som før.

Der tok han grundig feil og at innholdet hans engasjerer er det liten tvil om. Han har blitt omtalt i en av PewdiePie sine youtube-videoer (som har over 100 millioner følgere), og intervjuet av Buzzfeed flere ganger. Selv om han har gått viralt, bruker han også plattformen sin på Instagram til å komme i kontakt med andre kunstnere.

Han legger ikke skjul på at vennene har vært støttende og positive helt fra starten. De har oppfordret ham til å fortsette dette prosjektet, og siden har det bare ballet på seg.

Ingen typisk jobb

Motivasjonen var bare å ha det gøy og frigjøre seg fra den vanlige måten sin å lage kunst på. Det later fremdeles til å være første prioritet. Likevel kan han ikke leve utelukkende av kunsten enda, og har en deltidsjobb hvor han jobber et par dager i uka for at økonomien skal gå rundt.

– Heller det, enn å reklamere for alt mulig rart, sier han.

Som kunstner er man avhengig av påfyll av idéer som kommer på løpende bånd. Når det lages flere videoer hver eneste uke trengs nye idéer kontinuerlig. Hvor henter man inspirasjon i en slik kvanta?

– Jeg begynner oftest med materialene og spør meg selv hvordan jeg kan bruke de på nye måter. I den prosessen dukker ofte inspirasjon fra ting jeg har sett andre steder, som virale videoer eller andres kunst opp. Det er tross alt lov å la seg inspirere, fortsetter han.

Drømmen om Tryvannstårnet

Vi måtte selvfølgelig spørre Jan hvilken location som er det ideelle stedet i Oslo for å sprekke en ballong.

– I en perfekt verden ville jeg gjerne sprukket en svær ballong på tuppen av spiret på Tryvannstårnet. Men jeg foretrekker å jobbe i atelieret og arbeidene krever den roen som hvite, nøytrale vegger gir, avslutter han.

Dette overrasket undertegnedes forutinntatthet om at kreativitet avles av former og farger, eller i alle fall noe mer enn bare hvite vegger, men vi håper uansett at vi en dag får se en gigantisk ballong bli sprukket på spiret av Tryvannstårnet. 

Skulle han prøvd seg i det store utland for å leve av kunsten på heltid, avslører han at valget trolig hadde landet på USA. Det er nemlig der de fleste av følgerne hans holder til. Men han liker seg best hjemme her i Oslo, så da har vi noe til felles...

Nysgjerrig? Ta en kikk på hans instagramprofil da vel!