Isklatring på SNØ: En iskald helårsopplevelse

Elise kom langt opp i isveggen på SNØ.

[Sponset opplevelse]

Tekst & foto: Lene Myrum Haugen

Har du noen gang klatret innendørs, opp en vegg av is? Bare 15 minutter fra Oslo, ligger vinteranlegget hvor vi tok ishakka fatt opp isen. 

Med en gradestokk som viser minus fire selv på sommeren, to isøkser og en vegg laget av frosset vann. SNØs mammut-vegg er en enestående isvegg, skapt for å gjøre isklatring mer tilgjengelig for alle. Selv nybegynnere! 

Psst! Har du sett videoen vi har delt om Snø på TikTok?



En av verdens største innendørs isvegger

Du har sikkert hørt om innendørsanlegget SNØ med vinter hele året. Her kan du spenne på deg både langrenn og slalåmskiene, men visste du at de har skapt en helt unik klatrevegg av is? 

Veggen er 15 meter høy og hele 10 meter bred. Dette er det eneste stedet i Norden du kan klatre på en isvegg innendørs, og SNØ antar at veggen faktisk kan være en av verdens største innendørs isvegger! Dette ligger faktisk bare 15 minutter med bil fra Oslo sentrum. Du kan også enkelt ta kollektivtransport, 17 minutter på lokaltoget fra Oslo S til stoppet Lørenskog stasjon og en 500 meters gange, så er du på framme.

Å klatre på en isvegg inne gjør at man er mer sikker på isen. Ute i naturen vil is variere fra dag til dag, men fordi de har kontroll på temperaturen inne på SNØ vil mammut vegg være en sikrere isvegg å klatre på. Vi tok derfor turen og testet ut den spennende aktiviteten!

Isklatring for nybegynnere

Du trenger ikke være en erfaren klatrer for å isklatre, du trenger heller ikke tenke på utstyr eller trening. Men det kan være lurt å ha på varme klær som er gode å bevege seg i. 

Om man er helt ny til klatring burde man booke Opplevelsesklatring (1050 kr per person), som har blitt veldig populært. Det er kurs-typen vi testet ut ved vårt besøk! Her får man en erfaren guide som tar deg gjennom opplevelsen, du får låne utstyr til bruk i veggen og prøve deg på isklatring. Det hele tar cirka to timer, der du bør være forberedt på å være inne i kulden i halvannen time. Vi anbefaler ullsokker og gode hansker!

Opp veggen med isøks i hver hånd

Instruktøren vår Marius ga gode tips og råd hele veien, for hvordan vi skulle angripe den store veggen. Med en isøks i hver hånd og sko med store, skarpe pigger, gjorde vi alle forsøk på å klatre opp isveggen. 

Veggen er utrolig kul å se på nært hold. Isen er naturlig ujevn, og det henger istapper over alt. Vi har alle på hjelm, og det er vanlig at litt is faller. Når en klatrer er det greit å holde litt avstand til veggen, for det er faktisk mest utrygt å stå nede å se på, forklarer guiden. 

Man må stole på at isøksene og stegjernet virkelig står i den kalde veggen. Det er litt annerledes enn vanlig klatring. Dette krevde mye teknikk og viljestyrke, og vi ga alt! For undertegnede ble det flere forsøk med en drøy meter over bakken, mens mine to kollegaer etter hvert fikk litt høyde og kom et godt stykke opp i isveggen. Men med en ordentlig innsats og betryggelser fra guiden ble dette en bra opplevelse for oss alle! 

Det kan være greit å merke seg at den minste skostørrelsen stegjernet passer til er størrelse 36. Stegjernet er enkelt forklart de store isbroddene du setter utenpå skoen (slik som brodder), og er viktig for å kunne klatre på isveggen. 

Inkludert i prisen får du altså låne egne sko til klatringen og passende stegjern, i tillegg til alt annet utstyr. De under 18 år må ha med en foresatt som ikke klatrer, og det er gratis inngang for foresatt i følge med barn og unge. 

For de mer erfarne klatrerne 

Har du topptau- eller brattkort kan du ta kurset Intro til isklatring. Med dette kurset kan du faktisk komme og klatre i isveggen på egenhånd. Dette kurset gir det tilgang til utstyr på lik måte som opplevelsesklatringen, og en erfaren instruktør som sørger for at du lærer det som trengs til videre klatring. På dette kurset er det like regler med størrelse 36 i sko, og at de under 18 år må ha med foresatt som ikke skal klatre. Intro til isklatring koster 850 kroner per person.

Med topptau- eller brattkort og erfaring fra Intro til isklatring, kan du klatre i veggen på drop-in på topptau. Inngang til isveggen koster 250 kroner og varer to timer. Om du skal leie utstyr koster det 250 kroner. 

📍Snøfonna 1

  • Åpningstider:

    Mandag: 10:00-21:00

    Tirsdag - fredag: 10:00-21:00

    Lørdag - søndag: 10:00-18:00

    NB: All klatring må bookes på forhånd.

    Pris: $$$

    Aldersgrense: 18 år, men lov for de under 18 år om man har med foresatt som ikke klatrer. NB: Minste skostørrelse for isklatring er strl 36.

    Transport: 15 minutter med bil fra Oslo sentrum. Kollektivtransport går fra Oslo S til stoppet Lørenskog stasjon (lokaltog), og herfra er det 500 meter å gå. Det går også buss.

    Utlån av utstyr: Ja, både til isklatring, ski og slalåm.

    Mat og drikke: Ja, flere spisesteder.

    Anbefalt bekledning: Varmt tøy som du kan bevege deg i. Gjerne superundertøy under, ullsokker og gode hansker.

Psst! Vil du helst klatre i litt varmere temperatur i Oslo? Vi har besøk både Mikrobuldreriet, Oslo Klatresenter og Klatreverket på Torshov tidligere.