Isbading i Oslo

 
 

Av Lene Myrum Haugen / Video: Gabriel Viola

De siste årene har is- og vinterbading blitt stadig mer populært. Folk blir mer og mer interessert i å få på seg badetøy og hoppe i havet, selv i minusgrader. Vi har testet badetemperaturen på både Sognsvann og Sørenga nå i februar, og kan love at det er friskt!



Endorfiner og dopamin

Det er mye å tenke på når man aldri har badet på vinterhalvåret før. Undertegnede tok utfordringen og prøvde å bade i Oslo en deilig vinterdag. Vi har vært veldig heldige med mange solfylte dager så langt i år, men i lufta har minusgradene ofte vært stabilt lavere enn minus fem grader.

Vi ble med Sakarias Koivisto som har isbadet i tre år og er med å styrer Facebook-gruppen «Isbading i Oslo». Han forteller at bading gjør at du utløser endorfiner og dopamin fra egen kropp, som gir en utrolig god følelse.

– Når du skal ut i vannet nå du stole på at kroppen din kan takle det. Det å ha tillit til sin fysikk er en stor del av dette. Vi mennesker har satt oss fast i komfortsonen til den grad at vi har glemt hva kroppen vår faktisk klarer, forteller Sakarias.

Dette skal visstnok også være veldig bra for de aller fleste da det gir en positiv helseeffekt. Har man problemer med hjertet eller andre sykdommer som gjør at kroppen tåler et sjokk dårlig, burde man nok vente til det er litt varmere i vannet.

– Isbading trener muskulatur i små blodårer ved at disse lukker og åpner seg, og avlaster slik hjertet. Mengden brunt fett øker også som et resultat av isbading. Denne typen fett omgjør kroppen direkte til energi for å skape varme. Har man hjerteproblemer, men ønsker å isbade bør man starte med gradvis tillvenning og snakke med legen sin, fortsetter han.

Tips til nye isbadere

Alle må starte et sted og med litt tips fra andre isbadere er det lettere å forbrede seg. Sakarias er klart på at dette er noe alle kan gjøre om de vil, og at det ikke er farlig.

– Det kan være lurt å øve med å avslutte en varm dusj med så kaldt vann som mulig, for å øve seg på kulden. Et annet tips er å starte å bade utover høsten, for å gradvis tilvenne seg kaldere vann, smiler Sakarias.

Det er viktig å kle seg godt før og etter bading. Noen velger å starte å bade med ullsokker, votter og lue, som kan være lurt for nybegynnere. Så fort man har badet og fått på seg klær igjen, bør man gjøre litt bevegelser/øvelser for å for å få varmen raskere tilbake. Mange føler seg ekstremt varme rett etter badingen, men man bør ikke la seg lure av det.

Det viktigste når du har våget deg ut er å fokusere på pusten. På vei ned i vannet kan det føles skummelt, men hvis du fokuserer på å puste så rolig og kontrollert som mulig, er det lettere å håndtere det iskalde vannet.

Steder å isbade

Sognsvann er det vi kan kalle et skikkelig isbad. Der har Sakarias og flere isbadere sørget for å holde et hull åpent for de som ønsker å prøve seg. Om du vil ha noe litt lettere kan man prøve seg på Sørenga eller Tjuvholmen, hvor det er litt varmere i vannet og ikke isbelagt. For ordens skyld, da kalles det isbad.

Mange av badeplassene som brukes om sommeren kan man også besøke om vinteren. En ting å ta i betrakting er om badeplassen er ved et vann som er i bevegelse. Hvis det er ut mot havet eller i elv/bekk vil sannsynligheten for at det legger seg is være mye mindre. Der det legger seg is som på for eksempel Sognsvann hvor vi var, er badeplassen som regel et hull i isen. Disse lages av ivrige isbadere.

Det kan være smart å sjekke ut eksempelvis Facebook-grupper for isbading, for å se hvilke vann det allerede er laget badehull. Med mindre du har eget utstyr til å komme igjennom isen med. Når det er kaldt vær i byen vil disse hullene fryse igjen ganske raskt, men har man med øks eller issag er det som regel ikke noe problem å få åpnet de igjen.

Badeplasser for vinter-/isbading

Vil du teste isbading er det mange steder i byen man kan bade. Disse stedene er nevnt av andre isbadere i byen. Her er det som oftest mulig å ta seg en dukkert også på vinterhalvåret.

📍 Tjuvholmen
📍 Sognsvann
📍 Sørenga
📍 Huk og Paradisbukta på Bygdøy
📍 Brekkedammen frysja og Nydalsdammen
📍 Sydstranda
📍 Nordstrand bad
📍 Skraperudtjern
📍 Brekkelagsbadet
📍 Sollerudsstranda

Badstubåter

Om du vil ha litt mer varme etter isbading kan du bruke badstubåtene i Oslofjorden. Her kan du hoppe rett ut i det kalde vannet, men etterfulgt av en varm badstue.

🔥 Oslo Badstuforening ved Operaen
🔥 KOK Oslo på Langkaia
🔥 SALT på Langkaia
🔥 Kongen Marina Sauna på Kongen marina.

Se alle badstubåter i Oslo her.

Psst! Våger du å prøve badetemperaturen nå på vinteren? Tagg oss i dine badebilder med #meravoslo eller @meravoslo på Instagram.